Er zijn twee soorten zout die worden gebruikt voor het bestrijden van het onkruid. Strooizout en (anti) onkruidzout. Strooizout heeft een groot gehalte aan fijn zout.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Planten gaan dood van zout water en dat maakt een zoutoplossing een prima manier om van je onkruid af te komen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het voorzichtig aanbrengt, want anders gaan ook de andere planten dood en komt het in de grond. Je kunt 1 deel zout mixen met 8 delen water.
Wat is het verschil tussen steenzout en strooizout? Strooizout bestaat doorgaans voor een klein deel uit steenzout. Het overgrote deel van strooizout bestaat uit pekel (zout water).
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Het steenzout smelt door zijn hardheid langzaam en heeft daardoor een langdurige werking. Door deze gedoseerde afgifte ontstaat de constant ziltige omgeving. Gewoon keukenzout lost veel te snel op en zakt snel weg in de grond.
Klassiek strooizout (= natriumchloride) is het meest gebruikte dooimiddel. Er bestaan drie soorten zout, elk verschillend door de manier waarop het ontgonnen wordt. Zo bestaat er vacuümzout, steenzout en zeezout. Vacuümzout is fijn wegenzout dat door het ontginningsproces erg belastend is voor het milieu.
Hoelang strooizout (of pekel) blijft liggen, hangt af van een aantal factoren. Wanneer er veel beweging op de weg is zal het strooizout automatisch verwaaien naar bermen en grassen langs de wegen. Het verkeer zorgt er daarnaast voor dat het strooizout zich beter gaat mengen met het water waardoor het beter oplost.
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.
Steenzout kopen kan natuurlijk bij Naturaplaza. Naast steenzout verkopen wij verschillende soorten zout waaronder Kala Namak.
Maak bij het aanleggen van een terras of andere bestrating gebruik van anti-worteldoek, dit zorgt ervoor dat er geen gras of onkruid door kan groeien. Maak daarnaast ook gebruik van voegzand, waardoor onkruid minder kans krijgt tussen de tegels.
Klinkt als een drastische maatregel, maar werkt wel: verbrand het onkruid met kokend water of een gasbrander. Hierna zit het onkruid los tussen de tegels en is daardoor makkelijk te verwijderen. Gooi strooizout over het onkruid en giet er water overheen. Ook hierna is het onkruid eenvoudig te verwijderen.
Planten groeien slecht op een zoute bodem. 'Zout maakt het moeilijk voor planten om water uit de bodem op te nemen. Daarnaast is natrium, dat in zout zit, zelfs giftig', aldus Pierik. 'We ontdekten dat een plant bij een snufje zout in de bodem niet meer uit de schaduw kan groeien, maar er ook niet aan doodgaat.
Landbouwzout, ook wel veevoederzout of mengzout genoemd wordt toegevoegd bij mengvoederbedrijven en premixbedrijven om ervoor te zorgen dat dieren de juiste dosering zout binnenkrijgen. Voederzout dient als grondstof voor industrieel vervaardigde voedermixen of als gebruiksklaar voedingssupplement.
Schade aan planten en dieren door strooizout
De bast van bomen langs wegen word aangetast door direct contact met het strooizout, waardoor bomen gevoelig worden voor schimmels en andere aantastingen. Knoppen kunnen ook afsterven doordat het zout vocht onttrekt waardoor de knop uitdroogt.
Vacuümzout wordt gefabriceerd door onderaardse zoutlagen in vloeibare vorm omhoog te pompen en het vervolgens in de fabriek zodanig te bewerken dat er korrels overblijven. Vacuümzout is behoorlijk zuiver. Steenzout wordt gewonnen in zoutmijnen, met name in Duitsland en Oostenrijk.
Bij Praxis kun je ook deze winter weer terecht voor jouw dosis strooizout. Van kleine 2 kg zakjes voor op de stoep tot 25 kg zakken die de gehele oprit kunnen bedekken. Afhankelijk van hoeveel je nodig hebt, kun je bij ons de gewenste hoeveelheid strooizout kopen.
Strooi gelijkmatig
Een handvol zout (circa 20gram) per vierkante meter is vaak voldoende. Zorg er wel voor dat u het gelijkmatig verdeelt! Indien u een groot terrein ijsvrij wil houden, is het natuurlijk onbegonnen werk om dit met de hand te doen. In dat geval gebruikt u best een strooiwagentje.
Rijkswaterstaat heeft 200 miljoen kilo strooizout op voorraad. Het meeste zout is dit jaar afkomstig uit Duitsland, waar steenzout gewonnen wordt in zoutmijnen. Het strooizout ligt opgeslagen in vijf centrale zoutloodsen.
Dit seizoen is er tot nu toe bijna 12 miljoen kilogram zout gestrooid. Vorig jaar was dit iets meer dan 56 miljoen en dit is allebei weinig vergeleken met het tienjarig gemiddelde van 90 miljoen kilogram per jaar. Het hoogterecord staat op de winter van 2009-2010 toen 191 miljoen kilo gestrooid is (figuur 1).
Je hoeft alleen wat witte wijnazijn te mengen met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in, meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.
Onkruid in de tuin is met chloor vrij goed te verwijderen, maar dit proces is niet milieuvriendelijk. Omdat het naburige planten in bedden kan beschadigen, hebben andere methoden, zoals mechanisch wieden of het bedekken van bedden tegen onkruid, de voorkeur.
Schoonmaakazijn is een goedkoop en effectief middel voor het bestrijden van onkruid. In plaats van dat u urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, giet u er gewoon schoonmaakazijn over. Schoonmaakazijn is ook niet erg slecht voor het milieu.
Strooizout. Onkruid kan niet tegen een overdosis zout. Het onkruid zal vanzelf afsterven op het moment dat het zout opneemt. Strooi daarom royaal strooizout over de tegels en herhaal dit om de paar weken.