De wintertijd duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. In 2022 gaat op 26 maart de zomertijd weer in en wordt de klok een uur vooruit gezet. Om 02:00 uur gaat de klok dan een uur vooruit, naar 03:00 uur.
Wanneer gaat de klok vooruit? Pak je agenda maar erbij: in de nacht van zaterdag 26 maart op zondag 27 maart gaat zomertijd 2022 in. Tijdstip: 2:00 uur. Niet vergeten te noteren: de klok gaat een uur vóóruit!
In het laatste weekend van oktober gaat de klok een uur terug. Deze tijd heet ook wel wintertijd. Op 21 december, de kortste dag van het jaar, wordt het rond 08.45 uur licht en gaat de zon onder rond 16.30 uur.
In het najaar gaat de klok een uur achteruit. De wintertijd gaat in op de laatste zondag van oktober. Om 03:00 uur 's nachts wordt het 02:00 uur 's nachts. Dat betekent dat je een uur langer kunt slapen.
In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober 2021 gaat de wintertijd in. Heb je analoge klokken of wekkers in huis die niet automatisch verspringen? Zorg dan dat je de tijd goed aanpast.
Vannacht is weer een einde gekomen aan de zomertijd. Om 03.00 uur ging de klok terug naar 02.00 uur. Daarmee staat de klok weer gelijk aan de standaardtijd, ofwel de wintertijd. In alle landen van de Europese Unie zijn de klokken verzet.
Wanneer eindigt de zomertijd? De zomertijd eindigt als we overstappen op wintertijd – ook de normale tijd genoemd – op de laatste zondag van oktober. In 2022 schakelen we over op de wintertijd in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober.
Nederland valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1. Nederland valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2.
William Willett en de Zomertijd
De eerste die met een echt serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Brit William Willett (1856–1915). In 1907 kwam hij met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten.
De wintertijd is de originele tijd, maar in 1977 voerden we de zomertijd in. De gedachte was: als het 's avonds langer licht is, hoeven we minder lampen aan te zetten. Én mensen kunnen langer van hun vrije tijd in het daglicht genieten.
De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober (het begin van de wintertijd). In de nacht van zaterdag op zondag worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur (ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit).
Wanneer en waarom is de zomertijd ontstaan? De eerste keer dat de zomertijd werd toegepast, was in de Eerste Wereldoorlog. De Duitse regering voerde de zomertijd in, omdat het praktischer en goedkoper was. Het was langer licht buiten, wanneer de klok een uur vooruit werd gezet.
Waarom beëindiging zomertijd? Energie: de voornaamste reden om zomertijd in te stellen is energiebesparing geweest. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat dit effect veel minder groot is dan destijds werd gedacht. Een en ander wel afhankelijk van de locatie.
Spanje valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1. Spanje valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Spanje? Er is geen tijdsverschil.
De aarde, met een omtrek van 360 graden, draait in 24 uur om haar as. Als je ze opdeelt in 24 verticale zones van elk 1 uur, is iedere tijdzone 15 graden breed. Als nulmeridiaan, het startpunt, werd geopteerd voor de meridiaan door het Greenwich, een stadsdeel van Londen.
Greenwich Mean Time, afgekort tot GMT (soms incorrect geïnterpreteerd als Greenwich Meridian Time), is de tijdzone waarin onder meer het Verenigd Koninkrijk valt. Oorspronkelijk was GMT de middelbare zonnetijd op de lengtegraad van het Koninklijk Observatorium van Greenwich in Londen.
– De zomertijd in de Verenigde Staten van Amerika loopt van de tweede zondag van maart tot de eerste zondag van november. – Tussen haakjes vind je de tijdzone tijdens de zomertijd (m.u.v. enkele staten welke geen zomertijd voeren).
Reacties. Dat is omdat Portugal zich in een andere tijdszone bevindt dan Nederland en Spanje. Portugal en Nederland liggen zodanig ver van elkaar dat in de meeste indelingen (met hetzelfde aantal tijdzones) ze logischerwijs altijd 1 zone van elkaar verschillen.
De zomertijd werd in Nederland voor het eerst ingevoerd in 1916. Sindsdien is er flink geschoven met de begin- en einddatum van de zomertijd. Tussen 1946 en 1976 was de zomertijd zelfs weer afgeschaft. Op dit moment (2006) begint de zomertijd op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.
Beslissing over winter- en zomertijd uitgesteld: "Er komt geen afschaffing de komende jaren", aldus Europese Commissie. Er komt de "komende jaren" geen afschaffing van de winter- en zomertijd. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op een vraag van Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD).
In het Voorjaar de klok Vooruit zetten (Zomertijd 2023). Dat betekent automatisch dat de klok in het najaar een uur terug gezet moet worden (Wintertijd 2022). Een uur minder = dus één uur minder slapen! Een uur extra = dus één uur extra slapen!