Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Adviezen bij schimmelnagels
Als u toch een keer zeep of shampoo gebruikt, spoel dan uw voeten goed af zodat er geen zeepresten blijven zitten. Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen. Draag elke dag schone katoenen of wollen sokken. Draag schoenen die genoeg lucht doorlaten, zoals sandalen.
Stof op de grond bijvoorbeeld bestaat voor een groot deel uit huidschilfers (jammie, we know). Ook onder je nagel kun je huidschilfers verliezen, ook al kunnen die er misschien wat moeilijker onder vandaan komen. Door de ophoping hiervan kan er dus een 'vies' randje ontstaan.
Borstel de viezigheid weg
Met een nagelborsteltje verdwijnt dit binnen een handomdraai. Houd je handen onder lauwwarm water. Maak ook vóór gebruik het borsteltje nat om de haartjes wat zachter te maken. Houd je nagels onder de kraan terwijl je het borsteltje zachtjes heen en weer beweegt.
Haal vuil onder je nagels vandaan.
Doe dit in de badkamer onder een goede lamp, zodat je je nagels goed kunt zien. Het is over het algemeen gemakkelijker om het vuil van onder je nagels weg te halen voordat je je handen wast in plaats van andersom. Hoe droger, hoe beter.
Nagels poetsen met tandpasta
Breng een kleine hoeveelheid tandpasta op elke nagel aan en wrijf het met een nagelborsteltje in je nagels. Laat het vijf minuten intrekken en spoel het vervolgens af met warm water. Herhaal dit een paar keer per week en je zult zien dan je nagels zichtbaar witter worden.
De ideale lengte van een nagel is net voorbij de vingertop of teentop. Dan krijg je er het minste vuil onder en heb je ook het minste kans op breuk door gebruik. Regelmatig knippen, één maal per week of twee weken, zorgt voor de gezondste nagels.
Olijfolie is ook heel geschikt voor de verzorging van je nagels. Laat je nagels even weken in een badje met olijfolie. Hierdoor breken je nagels minder snel af en blijven ze steviger. Ook krijgen je nagels een mooie natuurlijke glans van olijfolie en vermindert het doffe nagels.
Het pigment in nagellak kan in de nagels trekken. Als je vervolgens de nagellak eraf haalt, kunnen deze pigmenten in je nagel achterblijven en je nagels een gele kleur geven. Andere mogelijke oorzaken zijn een schimmelinfectie en ook als je een fanatieke roker bent kunnen je nagels hierdoor geel kleuren.
De beste manier om je nagels schoon te houden:
Gebruik minstens één keer per dag een borstel met antibacteriële zeep om zachtjes onder de vingernagels te schrobben. Je kunt een nieuwe zachte tandenborstel gebruiken of een zachte borstel die je hier super goedkoop kunt krijgen.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Breedte of lengte ribbels
Ribbels over de breedte van de nagels die ook nog eens gepaard gaan met putjes kunnen duiden op psoriasis of artritis. Diepere groeven, lijnen, over de breedte van de nagel kan ook duiden op de aandoening Lijnen van Beau.
Verticale ribbels zijn groeven die van de top van je vingernagel naar de nagelriem lopen. Ze worden soms longitudinale strepen of banden genoemd. Ribbels in de nagels kunnen evenwel ook wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem, vooral als de ribbels horizontaal zijn.
Vochtige voeten en schoenen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor bacteriën. Ze gaan in de aanval en zetten het zweet om in boterzuur. Door dit zuur krijgt het zweet de karakteristieke ranzige geur van kaas.
Het hyponychium is eigenlijk een extra verhoornde huidlaag tussen de normale huid van de vingertop en de nagelplaat. Het loopt door in het nagelbed en zorgt voor een waterdichte barrière onder de nagel.
Bij een schimmelnagel kan de nagel volledig of gedeeltelijk los komen. Dat veroorzaakt natuurlijk pijn. Een kalknagel daarentegen heeft verschillende oorzaken, die niets met schimmel te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel niet besmettelijk, maar een schimmelnagel wel.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Waarom werkt azijn dan toch niet tegen kalknagels? Zoals in het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven leven schimmels onder de nagel, op het nagelbed. De azijn komt niet bij de schimmel, maar trekt in de nagel zelf. De schimmel zal dus niet worden gedood.
Droge nagels? Neem, nadat je je nagellak hebt verwijderd, zeker ook even de tijd om je nagels opnieuw te hydrateren. Meng hiervoor in een kom een lepel olijfolie met een lepel honing. Laat je vingertoppen 15 minuten in dit mengsel rusten voor een hernieuwde glans en verzorgde nagelriemen.
Kokosolie is rijk aan vetzuren, aminozuren en antioxidanten die zwakke en broze nagels versterken. Daarnaast kunt je dit combineren met citroensap om infecties te voorkomen en gele vlekken te verminderen.
Arganolie heeft bewezen nagels schoon en sterk te kunnen houden. Kokosolie – deze olie is rijk aan laurinezuur wat helpt de nagels gezond te maken. Palmpitolie – deze olie houdt de nagels sterk. Olijfolie – ook goed voor de nagels en overal verkrijgbaar.
Je vingernagels groeien gemiddeld ongeveer 2 à 3 mm per maand. Het verschilt per persoon, bij de een zullen de nagels wat sneller groeien dan bij de ander. Maar in het algemeen is het verstandig om de nagels een keer in de 1 à 2 weken te knippen. Kijk in ieder geval even of het echt nodig is.
Knip je nagels kort af, maar niet te kort. Zorg dat je over de gehele breedte van de nagel nog een wit randje kunt zien. Als je last hebt dat nagels in de huid groeien kun je de zijkanten van de nagel wat langer laten.
De regel is simpel: de nagel moet drie keer zo lang zijn als de dikte van het materiaal dat je wilt bevestigen. Voorbeeld: als het materiaal 15 mm dik is, moet de nagel 45 mm lang zijn.