Een vochtige muur stukadoren is niet zonder risico. Het kan zijn dat de nieuwe bepleistering niet goed houdt, dat ze afbrokkelt tijdens het drogen of dat het ontstaan van schimmels zelfs bevorderd wordt. Het kost veel tijd om de muur te laten uitdrogen. Hiervoor moet je rekenen op 1 maand per cm muurdikte.
Mag je pleisteren op een vochtige muur? Pleisteren op een vochtige muur is niet aan te raden als het vocht afkomstig is van een vochtprobleem. Stel dat je toch zou pleisteren op een muur waar permanent vocht opstijgt, zal het stucwerk snel terug afbrokkelen of zelfs nooit helemaal opdrogen.
Optrekkend vocht kun je effectief op twee manieren bestrijden: door de muur te injecteren (meest goedkope optie) of door de muur te laten onderkappen. Bij het injecteren van de muur spuit men een chemisch middel in de gevel waardoor een chemische waterkering ontstaat.
U kunt doorslaand vocht tegengaan door de buitenste muren van uw woning te verven met vochtwerende verf. Zo kunt u het meteen ook een frisse uitstraling geven door bijvoorbeeld te kiezen voor een andere kleur. Er bestaan namelijke speciale verfsoorten voor buiten die de gevel beschermen tegen dit vochtprobleem.
Het exacte vochtgehalte dat aanvaardbaar is voor een muur hangt sterk af van de materialen waarvan jouw muren gemaakt zijn. Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Vochtplekken, schimmels en behang dat loslaat
Ook kunnen vochtplekken ontstaan bij de plinten. Dan is er meestal sprake van optrekkend vocht. Vind je kringen op muren, schimmels in de hoeken of laat het behang los? Dan is dit een duidelijk signaal dat er sprake is van opstijgend vocht of regendoorslag.
Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten alleen als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.
Doorslaand vocht, ook wel regendoorslag genoemd, is vocht dat via de buitenschil van een gebouw doordringt in de spouw en daarna verder oprukt richting binnenmuren. Dit fenomeen doet zich vooral voor bij poreuze of beschadigde buitenmuren.
Zie je vocht of vochtproblemen in de bakstenen? Waarschijnlijk zijn ze dan poreus, waardoor ze het vocht heel gemakkelijk kunnen opnemen. De gevel impregneren met een coating tegen vocht is dan de beste oplossing. De prijs van de buitenmuur van je woning impregneren ligt rond de € 8 à € 10 per vierkante meter.
Als je specifieke verven gebruikt en de ondergrond is vorstbestendig, kan je vochtige (of natte) bakstenen muren verven in elke kleur die je wil. Daarvoor gebruik je een grondlaag Epofix en vervolgens werk je af met Coating M30. Vraag altijd eerst advies in de verfwinkel in je buurt.
Zout heeft van nature vochtabsorberende eigenschappen. Calciumchloride wordt zodoende ook gebruikt op wegen om ijsvorming te voorkomen en water op het wegdek te absorberen. Wanneer vocht in de lucht afkoelt ontstaat er condens.
Kun je vochtplekken overschilderen? Ja je kunt (oude) vochtplekken overschilderen met de juiste behandeling. Het is wel belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Anders is het oververven nutteloos en zit je binnen de kortste keren weer met vochtplekken op je nieuwe schilderwerk.
Een saneerpleister is een speciale pleisterlaag, die ontwikkeld is voor zout- en vochtbelaste muren. Het prettige aan een saneerpleister is dat het in vele denkbare situaties toepasbaar is. U kunt hierbij denken aan zowel binnen- als buitengevels, maar ook kelderwanden.
Gebruik een vochtwerende verf of impregneer de buitenmuur
Met een vochtwerende verf zorg je voor een extra laag op de muur die de gevel beschermt tegen slechte weersomstandigheden. Hydro-Flex is zo een (witte) verf waarmee je vocht buiten kan houden. Muurimpregnatie gaat nog een stap verder.
Met Alabastine 2in1 Vochtige Muren bespaar je tijdens het schilderen van je muren veel tijd. Deze speciale 2in1 muurverf is een voorstrijk en muurverf in 1. De muurverf van Alabastine 2in1 Vochtige Muren voorkomt en bestrijdt vochtdoorslag en vochtplekken op steen en beton, stuc- en pleisterwerk (op cementbasis).
Vooral aan de regenzijde (de zuidwest kant) van een woning heeft doorslaand vocht de meeste kans om de woning binnen te dringen. Het vocht verspreidt zich naar de binnenmuren waardoor allerlei soorten schade ontstaan.
Vergoeding waterschade bij directe neerslag
Schade door regen, hagel, sneeuw, smeltwater en terugstromend rioolwater is met de neerslagclausule op bijna elke inboedel- en opstalverzekering gedekt.
Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties. Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
Waterschade wordt de inboedelverzekering gedekt, mits er sprake is van onvoorziene schade. Dit is dus schade die voorkomen had kunnen worden. Schade door achterstallig onderhoud wordt niet gedekt. Acuut ontstane schade zoals een lekkage of hevige regenval worden wel door de inboedelverzekering vergoed.
Om het probleem van opstijgend vocht goed aan te kunnen pakken, is er eigenlijk maar één effectieve methode die je zelf kunt uitvoeren: het injecteren van de muur. Bij het injecteren van muren worden er gaten in de muur geboord die geïnjecteerd worden met een waterafstotend injectiemiddel zoals Dryzone.
De kostprijs is afhankelijk van het aantal lopende meters en het soort middel dat gebruikt wordt. Het injecteren van een enkele buitenmuur kost gemiddeld 60 tot100 euro per lopende meter. In een gemiddelde woning moet je voor dit type vochtbestrijding rekenen op een kostprijs van 800 euro tot 1500 euro.
Met een vochtmeter kun je controleren of de muren niet te vochtig zijn. Met behulp van een vochtmeter kan het vocht in muren, vloeren, hout, polyester of gyproc (gipsplaten) worden bepaald. Een vochtmeter geeft dus een goede indicatie en wijst uit of je wel of geen vochtprobleem hebt.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Hoelang mag je een bouwdroger laten draaien? In principe mag je een bouwdroger 24 uur per dag zijn werk laten doen. Alle bouwdrogers van Dryfast zijn namelijk zo ontworpen, dat ze de woning optimaal kunnen drogen. Wel wordt met klem geadviseerd om met enige regelmaat even een kijkje te komen nemen bij de bouwdroger.