Je kunt de ingemaakte komkommer wel een aantal weken bewaren in de koelkast, mits je schone potten hebt gebruikt.
Inmaak bewaren. En tot slot; hoe lang kun je inmaak bewaren? In principe jaren, want als je goed hebt ingemaakt zijn er geen bacteriën en is de pot vacuüm en kan er dus nooit meer een bacterie in komen.
Ingemaakte of 'opgelegde' groenten in perfect gesteriliseerde bokalen zijn zeker een jaar houdbaar. Je hoeft ze helemaal niet in de koelkast bewaren. Een koele, donkere plek, bijvoorbeeld de kelder, is prima.
Bewaar een aangesneden komkommer in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen. Niet geschikt om in te vriezen.
Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bewaar komkommer in zijn originele verpakking (krimpfolie). Komkommer verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast. Bewaar een aangesneden komkommer wel in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.
Ja, u kunt komkommers van tevoren snijden. Was ze daarvoor goed onder koud stromend water en dep ze daarna droog met keukenpapier. Snijd de uiteinden eraf en snijd de komkommers in de lengte in vieren. Leg de plakjes in een grote kom en dek ze af met plasticfolie.
Als je de komkommer al hebt aangesneden, dan bewaar je hem wél in de koelkast. Doe er plastic folie omheen om uitdroging van de komkommer te voorkomen. De komkommer is dan beperkt houdbaar. Je herkent bederf van de komkommer als deze rotte plekken heeft of er zichtbare schimmel is.
Kun je slappe komkommer eten? Ja, je kunt slappe komkommers eten!
Laat de atjar nog een paar dagen staan voor gebruik, zodat de smaak goed in de groenten kan trekken. Bewaar koel en donker. Ongeopend kan je het zo 1-3 maanden bewaren, mits je potten steriel waren. Geopend is het slim om het binnen een week op te eten, gebruik dus liever kleine potjes als één hele grote.
Goede bacteriën
Het fermenteren van groente en fruit houdt in dat gezonde bacteriën helpen om een stofje genaamd cellulose af te breken. Ons lichaam vindt dat best lastig, dus alle hulp is welkom. De goede probiotische bacteriën zorgen er voor dat wij gezond blijven en voorkomt dat het voedsel bederft.
Verplaats de gefermenteerde groenten naar een plek waar een koelere temper- atuur heerst. Zet ze in de kelder of koelkast. Hiermee vertraag je het fermentatie- proces waardoor je de gefermenteerde groenten maandenlang kunt bewaren.
Glazen potten met schroefdeksel (of jampotten) kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker. Geleisuiker heeft een bewarende werking en voorkomt dat de jam bederft.
Inmaken is de verzamelnaam voor het conserveren van voedsel in potten en flessen. Er zijn ruwweg twee methodes. De eerste is het steriliseren en vacumeren van al dan niet gekookt voedsel door verhitting van de pot of fles. Dit is het zogenaamde wecken.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Vitamine K
De bevroren groente gaat roodheid, puffiness en zelfs acné littekens te lijf. Dermatoloog Beth Goldstein onderschrijft de voordelen van komkommer. 'Vitamine K helpt bij het verminderen van donkere kringen. Dat komt omdat vitamine K een in vet oplosbare substantie is die helpt bij de doorbloeding.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Het is heel makkelijk te maken en het is zeker een paar weken te bewaren, mits je steeds … In de Surinaamse keuken wordt zuur van komkommer bij veel gerechten gegeten, omdat het een fris contrast is bij de vaak pittige gerechten. Ik vind het vooral heerlijk bij nasi en bami.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Re: Komkommer meenemen
Ik neem altijd een stuk komkommer mee in vershoudfolie. Dit doe ik ook altijd, alleen doe ik het dan in een boterhamzakje en dat zakje weer in een vershoudbakje. En op m'n werk zet ik het in de koelkast. De schil laat ik erom.
Wil je toch je komkommer schillen, omdat 't leuk staat bijvoorbeeld, dan is een dunschiller de beste tool. Schaaf de schil er simpelweg in een vloeiende beweging vanaf en snijd de uiterste kontjes weg. Ook leuk: maak een streeppatroon door telkens één rijtje tussen te laten. Zebrakomkommer!
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
'Groen is de onrijpe kleur van de vrucht. ' Als hij geel wordt, smaakt hij een beetje zurig. Niet echt lekker.