De Amazone Het is meer dan 150 keer groter dan Nederland.
Hoeveel keer groter is het Amazonegebied dan Nederland? Waar ligt het en waarom heet het zo ? 170 keer zo groot dan Nederland. Het ligt in het Zuid-Amerika en het is genoemd naar de rivier de Amazone, dat is de op één na langste rivier in de wereld.
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
#2 Het Amazonewoud
Het is het bekendste en grootste tropische regenwoud ter wereld, het is ongeveer even groot als Australië en verspreid over de landen Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana. De Amazone wordt ook wel de longen van de aarde genoemd.
Het gebied bestaat voor een deel uit berggebieden met hoogtes boven de 1.000 meter en het andere deel bestaat uit laaglanden. Met een oppervlakte van 220.000 vierkante kilometer ligt het op het grondgebied van drie landen: Maleisië, Indonesië en Brunei. Wist je dat het regenwoud beschermd wordt?
“Zo'n 15 procent van de Amazone is nu ontbost. En dat gaat richting de 20 procent. Het betekent dat 80 procent – zo'n 5,7 miljoen vierkante kilometer – nog overeind staat. En zo'n 40 tot 50 procent daarvan heeft officieel een beschermde status.
Precies tegenover de Victoria watervallen in Zimbabwe ligt het kleinste tropische regenwoud ter wereld. Het is amper 2 kilometer lang en slechts een paar honderd meter breed. Daar waar het opspattende water van de grote watervallen neerdaalt regent het dus continu.
Taman Negara wordt ook wel als het oudste regenwoud van de wereld beschouwd en betekent letterlijk vertaald 'Nationaal Park'. Het is een uitgestrekt natuurgebied dat nog in zijn oorspronkelijke staat verkeerd en dat maakt het heel bijzonder.
Als de Amazone verdwijnt, verdwijnt niet alleen het evenwicht in de natuur, het zorgt er ook voor dat de inheemse bevolking hun land en inkomsten verliest. Nu al hebben veel oorspronkelijke bewoners in Brazilië te maken met voedseltekorten, ziektes, geweld en gedwongen verhuizingen.
Pirahã is de natuurlijke taal die wordt gesproken door de Pirahã, oorspronkelijke bewoners van het Amazoneregenwoud in Brazilië, die langs de Maici, een zijrivier van de Amazone, leven.
Als het aan dit tempo doorgaat is het Amazonewoud in 2030 weg. Het Amazonegebied is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. Het grootste deel van het woud ligt in Brazilië (ongeveer 65 procent).
Het grootste regenwoud ligt in Zuid-Amerika. Dit woud heet de Amazone. Het is meer dan 150 keer groter dan Nederland.
Met het verdwijnen van het regenwoud verliezen miljoenen dieren hun leefgebied, wordt de omgeving droger, verdwijnen inkomstenbronnen en draagt dit bij aan klimaatverandering. Nu al stoten delen van de Amazone meer CO2 uit dan ze kunnen opnemen.
De bevolking
Van oudsher wordt het gebied bevolkt door verschillende indiaanse volken waarvan de 6 grootste etnische groepen op dit moment de Quichuas (60.000), de Shuar (40.000), de Achuar (5000), de Huaorani (3000), de Siona-Secoya (650) en de Cofán (600) zijn.
Tijdens het Paleoceen was bijna de hele aarde bedekt door (tropische) regenwouden, inmiddels is dat 6%. Anderzijds zijn er ook perioden geweest, bijvoorbeeld tijdens de ijstijden, waarin de oppervlakte van de regenwouden een fractie was van de huidige.
Zo'n 7% van ons totale aardoppervlak is bedekt met regenwoud. Het op één na grootste regenwoud ter wereld ligt in het Afrikaanse continent in het stroomgebied van de Kongo rivier. Zo'n 7% van ons totale aardoppervlak is bedekt met regenwoud.
Je vindt er ongeveer tweederde van alle plantensoorten ter wereld. Samen produceert al dat groen ongeveer 40 procent van de zuurstof op aarde. Best bijzonder, want het regenwoud beslaat maar zes procent van het aardoppervlak!
In het tropisch regenwoud zijn er veel dieren, maar het is heel moeilijk om die te zien, omdat ze heel hoog in de bomen leven (in de kruinen). We vinden er bijvoorbeeld papegaaien, apen, hagedissen, tapirs, jaguars. De dieren hebben zich heel goed aangepast aan het leven in de bomen. Ze praten met geluiden en geuren.
Het Amazonewoud ligt verspreid over negen landen: Brazilië, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana. 3. Het immense woud wordt wel 'de longen van de aarde' genoemd.
Het immense gebied strekt zich uit over de landen Peru, Bolivia, Venezuela, Colombia en Ecuador. Verreweg het grootste deel van dit bassin ligt echter in het hart van Brazilië. Een gebied van vier en een half miljoen vierkante kilometer. Een gebied twee keer zo groot dus als Mexico en negen keer groter dan Frankrijk.
Francisco de Orellana Samen met Francisco Pizarro nam hij deel aan de verovering van Peru. In 1541 slaagt hij erin de volledige Amazone door te varen. Deze op één na langste rivier ter wereld heeft een totale lengte van ongeveer 6530 kilometer.
Waar de naam Amazone vandaan komt, is niet helemaal zeker, maar het Perzisch zou de bron kunnen zijn. De bron van amazone zou verband kunnen houden met de woorden voor 'sterke vrouw' of met het woord voor 'oorlog'. Maar de bekendste Amazonen zijn de vrouwelijke krijgers uit de Griekse mythologie.
Het Amazonegebied was vroeger misschien veel bewoonder dan nu. 'Er was een stad die zich 24 kilometer uitstrekte zonder enige ruimte tussen de huizen. Het was prachtig om te zien,' schreef Gaspar de Carvajal. Hij was de logboekschrijver van ontdekkingsreiziger en veroveraar Francisco de Orellana in 1542.