Titanium is heel biocompatibel, dat wil zeggen dat het lichaam het niet afstoot, waardoor het bot er direct tegen aan kan groeien.
Titanium sieraden kunnen daarom door iedereen gedragen worden. Je komt het metaal tegen in horloges, maar ook in oorbellen, hangers, ringen, kettingen en vele andere sieraden. Nadeel van titanium is dat we de ringen niet op maat kunnen maken!
Mensen met een overgevoeligheid voor metalen hebben wel een hoger risico op het ontwikkelen van een metaalallergie van hun implantaat. Als je allergisch bent voor titanium, kan dat het immuunsysteem de normale gezonde weefsels en organen van het lichaam beschadigen.
In de praktijk blijkt echter dat nikkelallergie vaak samengaat met een allergie voor andere metalen zoals kobalt. Dit kan dus bij u ook het geval zijn. Wanneer u inderdaad ook allergisch bent voor andere metalen zult u van uw dermatoloog hierover aparte folders ontvangen. Hoe weet ik welke producten veilig zijn?
Verchroomde voorwerpen zoals de deurklink en kranen e.d. kunt u gerust vastpakken. Anders wordt het wanneer men in een galvaniseerbedrijf werkt, waar voorwerpen verchroomd worden. Behoorlijke hoeveelheden chromaat komen verder voor in luciferskoppen, as (van kolen, hout) en houtimpregneermiddelen.
De aanbevolen dagelijkse inname van Cr-III ligt tussen de 5 en 200 microgram. Chroom ook giftig zijn. Omdat er verschillende chroomverbindingen zijn, is er ook variatie in giftigheid. Zeswaardig chroom (Cr-VI) is de giftigste verbinding.
Chroom-3 zit onder andere in onze voeding en is onschadelijk voor de gezondheid. Chroom-6 zit net als chroom-3 in natuurlijke mineralen. Chroom-6 wordt ook door mensen gemaakt vanwege de roestwerende eigenschap. Chroom-6 is schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot onder andere kanker.
Titanium is een van de sterkste metalen op aarde. Het is ook extreem licht, dus wordt het vaak gebruikt in de ruimtevaarttechniek. Voor sieraden is titanium zeer goed bestand tegen krassen en deuken. Het is ook hypoallergeen en nikkelvrij, dus een prima keuze voor mensen met een nikkel-allergie.
Nikkel heeft een vervelend gezondheidseffect bij mensen met een nikkelallergie. Zij krijgen eczeem als er via de huid contact is met nikkelen voorwerpen. Dit effect kan versterkt worden door een inname van meer dan 500 microgram per dag van nikkel uit de voeding.
Uit hoog gehalte gouden of zilveren sieraden komt meestal geen nikkel vrij. Een goed alternatief voor mensen die een nikkel allergie hebben zijn bijvoorbeeld de titanium sieraden van Boccia.
Titanium is nummer 22 in het periodiek systeem, met een atoomgewicht van 47.90 en herkent u door het symbool “Ti”. Titanium wordt gewonnen in de vorm van rutielkwarts en uit het mineraal ilmeniet. Rutiel wordt over het algemeen gewonnen in Australië, China, Canada en Amerika.
De meeste patiënten met een allergische reactie op metalen kunnen zonder problemen metalen orthopedische implantaten verdragen. Chirurgisch staal zou theoretisch een nikkelallergie kunnen veroorzaken.
Een onderdeel dat in het implantaat geplaatst is, kan wel eens loskomen. Dit kan een tijdelijke genezingskap zijn, een opbouw voor de kroon of brug, een fixatieschroefje of iets soortgelijks. Ook zou een kroon los kunnen komen. Blijf er niet mee rondlopen, want het zal zich niet vanzelf oplossen.
Titanium of titaan is een grijs metallisch overgangsmetaal dat in het periodiek systeem der elementen wordt aangegeven met het symbool Ti. Titanium wordt steeds meer gebruikt als modern alternatief voor gouden trouwringen, het is namelijk stukken goedkoper dan goud.
Wat voor symptomen kun je hebben? De overduidelijkste symptomen die je kunt hebben zijn vooral huiduitslag in de vorm van bultjes, blaartjes of een droge huid en rode huid (bij een contactallergie zelfs in de vorm van het voorwerp wat je huid heeft aangeraakt, bijvoorbeeld een 2 euromunt of een horloge).
Zware metalen komen in ons lichaam via het inademen van fijne stofdeeltjes, water, eten van gecontamineerd voedsel, via de huid, inname van medicatie of via accidentiele weg.
Nikkel komt in hele kleine hoeveelheden voor in de meeste voedingsmiddelen. In chocolade, drop, noten, peulvruchten, pinda's en volkorenproducten zit wat meer nikkel. Ook in groente kan nikkel zitten, hoeveel hangt af van de soort en van de bodem.
Nikkel in hoge doses en in bepaalde vormen is giftig voor zowel mens als dier. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) beoordeelde de kankerverwekkendheid van nikkel in 1990. Alle nikkelverbindingen, met uitzondering van metallisch nikkel, zijn toen geclassificeerd als kankerverwekkend voor de mens.
Het grote nadeel van titanium is dat het een stuk duurder is dan bijvoorbeeld chirurgisch staal. Met name het bewerkingsproces maakt de piercings duurder. Omdat een titanium piercing vele malen langer mooi blijft dan een van chirurgisch staal is dit verschil in aanschaf wel weer iets om over na te denken.
Titanium is de meest gangbare keuze voor piercings die net gezet zijn. Het is hypoallergeen en daarmee perfect wanneer je niet tegen de miniscule hoeveelheid nikkel in bijvoorbeeld chirurgisch staal kunt. Titanium wordt tevens gebruikt voor bijvoorbeeld microdermal anchors en microdermal discs.
Verreweg de bekendste en meest voorkomende materiaal soort is 316L chirurgisch staal, ook wel bekend als 'chirurgisch staal'. Piercings van chirurgisch staal zijn mooi, goedkoop en veelal overal verkrijgbaar.
Chroom-6 is een gevaarlijke stof die na blootstelling, op termijn kan leiden tot ernstige gezondheidsschade in de vorm van kanker of een nadelig effect op de voortplanting. Dit wordt ook wel een CMR-stof genoemd: Carcinogeen, Mutageen, Reproductietoxisch.
Chroom of chromium speelt een rol bij de werking van insuline in het lichaam en de koolhydraatstofwisseling. Over de precieze werking van chroom is nog weinig bekend. Er is onvoldoende bewijs dat extra chroomtabletten gunstig zijn voor het bloedsuikergehalte en de insulineafgifte.
Chroom-6 is schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot kanker. Chroom-6 bindt zich altijd aan een andere stof, zoals zuurstof. Chroom-6 kan dus niet als puur chroom-6 voorkomen. Na deze eerste binding aan zuurstof komt chroom-6 vooral voor als chromaat en dichromaat.