Het getal 0: het is zowel wel/niet positief als negatief, je kan er niet door delen, vermenigvuldigen met 0 levert ook niets op. Maar waarom is 0 dan zo belangrijk in de wiskunde, in de ICT, etc?
Een positief getal is het tegengestelde van het overeenkomstige negatieve getal, wat inhoudt dat optellen van beide 0 oplevert. Het getal 0 zelf is noch positief, noch negatief. Getallen die groter zijn dan of gelijk zijn aan 0 worden niet-negatief genoemd.
Het getal 0 zelf is in Nederland dus noch positief, noch negatief. Getallen die groter zijn dan of gelijk zijn aan 0 worden niet-negatief genoemd. In België wordt het getal 0 zowel tot de positieve als de negatieve getallen gerekend.
6,8% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-negatief (O-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam in Nederland, maar het voordeel is dat patiënten met alle bloedgroepen bloed van donors met bloedgroep 0-negatief kunnen ontvangen.
Positieve getallen zijn alle getallen groter dan 0.Negatieve getallen zijn getallen onder nul. Negatieve getallen kun je herkennen aan de – (min) die ervoor staat. Een handig geheugensteuntje bij negatieve getallen is het denken aan een thermometer.
Getallen die boven 0 liggen zijn positieve getallen, getallen die onder 0 liggen zijn negatieve getallen. Negatieve getallen herken je aan het min-teken voor het getal. Links op de getallenlijn worden de getallen kleiner, rechts worden de getallen groter.
Een positief getal met een negatief getal vermenigvuldigen geeft een negatieve uitkomst. Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt.
Het getal nul, aangeduid met het cijfer 0, duidt aan dat er geen voorwerpen zijn. Het natuurlijke getal 0 wordt gevolgd door het getal 1. Het woord nul vindt zijn oorsprong in het Latijnse nullus (geen).
Wanneer er geen eiwit A of B op je bloedcellen zit, heb je bloedgroep O. Mensen met bloedgroep O kunnen geen bloed ontvangen van iemand met bloedgroep A, B of AB. Heb je bloedgroep 0-negatief, dan kun je wel aan iedereen bloed doneren.
Bloedgroep O-positief
38,2% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-positief (0+). Deze bloedgroep komt het vaakst voor in ons land.
Dus: de vermenigvuldiging van twee negatieve getallen, geeft je een positief getal. Min keer min is plus.
Delen is omgekeerd vermenigvuldigen. Hoe veel keer moet je nul vermenigvuldigen om tot een waarde anders dan nul te komen? Het antwoord is dat dit niet mogelijk is, er is geen geldige manier om nul te vermenigvuldigen om tot een niet-nul te komen. En daarmee is het omgekeerde, delen, ook niet mogelijk.
Een negatief getal vermenigvuldigen met een negatief getal geeft een positieve uitkomst, maar een negatief getal · een negatief getal · een negatief getal = een negatieve uitkomst! Je kunt de min getallen tellen. Als dit een oneven aantal is, dan is de uitkomst negatief. 2 min-getallen vermenigvuldigen is dus positief.
De nul is niet negatief en niet positief. De nul is neutraal. De gehele getallen omvatten zowel de positieve als de negatieve getallen: ..., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, ... De getallen zijn onder te verdelen in soorten of groepen.
De nul is zowel een cijfer als een getal. De nul als getal ontstaat zo'n 1800 jaar geleden in India. De Indiase wiskundige Brahmagupta schrijft er voor het eerst over in 628 na Christus. In Europa is het de Italiaanse koopman Fibonacci die de Arabische cijfers, inclusief de nul, introduceert.
Gehele getallen
Zo is een natuurlijke getal altijd positief, terwijl een geheel getal ook negatief kan zijn. Voorbeelden van gehele getallen zijn: 1, 2, 3, 10, 20 en 100, maar ook ook -15, -1000 en -4758.
43 mensen hebben gouden bloed
Wereldwijd zijn slechts 43 mensen verdeeld over 14 families Rh-null. Omdat het bloed volledig vrij is van resusantigenen, is het ideaal voor bloeddonaties, want elke bloedgroep kan het ontvangen. Maar het bloed kan het best worden gebruikt voor mensen die ook Rh-null zijn.
Mensen die tot de bloedgroep O behoren, worden ook wel 'universele donors' genoemd omdat ze hun rode bloedlichaampjes aan gelijk welke ontvanger kunnen doneren. De bloedgroep O- wordt voornamelijk gebruikt in noodgevallen.
Bloedgroep O zou het meest actieve immuunsysteem hebben, bloedgroep AB het meest immuun tolerante. Bloedgroep O zouden vooral vleeseters zijn, bloedgroep A beter graaneters en vegetariërs, bloedgroep B zou als enige ook melk kunnen verdragen en AB zou een gemengde maar complex voedingspatroon moeten hebben.
Omdat nul keer twee gelijk is aan nul. Dus nul is een veelvoud van twee, en dus is nul ECHT een even getal.
Alle getallen rechts van het duizendtal worden een 0.
Op veel basisscholen is echter een rapportageschaal met letters/woorden gebruikelijk; zoals o (onvoldoende), m (matig), v (voldoende), rv (ruim voldoende) en g (goed).
Het optellen van een negatief getal is hetzelfde is als het aftrekken van een positief getal. Voor het aftrekken van negatieve getallen gebruik je de regel: - - = +
Min maal min is plus
Wanneer we echter een negatief en een ander negatief getal vermenigvuldigen, zal de uitkomst altijd positief zijn.
Omdat vermenigvuldigen herhaald optellen/aftrekken is, is de betekenis van -4×-5 in woorden: 'trek 4 keer het getal -5 eraf'. Maar ja aftrekken van een negatief getal is hetzelfde als optellen: --5=5. Dit laatste is makkelijk in te zien met behulp van een getallenlijn.