Maak het naveltje elke dag schoon met een watje met afgekoeld gekookt water. Als er een beetje bloed uit het naveltje van je baby komt, is dat niet erg. Dep het goed droog en dek het af met een steriel gaasje en doe een navelbandje om. Als het naveltje 'rustig' is, hoef je het na een dag of drie niet meer af te dekken.
Het navelstompje. De navelstomp is het stompje dat overblijft nadat de navelstreng van je baby is doorgeknipt. Na de geboorte droogt de navelstomp langzaam in, wordt zwart en laat na ongeveer een week vanzelf los.
In de eerste paar dagen hoeft je baby niet dagelijks in bad. Elke 3 of 4 dagen even snel onderdompelen in een laagje warm water van een paar centimeter is al genoeg. Even deppen met een vochtig katoenen doekje, en afvegen van gezichtje, handjes, en voetjes is in tussentijd voldoende.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Je baby is deze eerste week vooral druk met eten. Om de twee tot drie uur krijgt je kindje trek en is het tijd om hem of haar te voeden, met borstvoeding of flesvoeding. Die behoefte gaat ook 's nachts gewoon door. Dat je baby vrij vanzelfsprekend de tepel of de fles vindt, komt door het zoek- en zuigreflex.
Hoe komt een schimmelinfectie navel tot uiting? Een schimmelinfectie in de navel geeft symptomen als een rode, jeukende huiduitslag die lijkt op eczeem. De navel kan rood en erg pijnlijk zijn. Huidschimmel wordt ook wel schurft genoemd omdat het gepaard kan gaan met schubachtige huidschilfers.
Als het navelstompje is afgevallen, gemiddeld na 7 tot 14 dagen, kan het navelhof iets bloeden of er kan iets pus opzitten, maak dit schoon bij iedere verschoning met schoon water en dep goed droog met een schone hydrofiel luier. Als de navel mooi droog is hoef je er verder geen extra aandacht meer aan te besteden.
Het stompje laat 5 tot 14 dagen na de geboorte los van de navel. Het loslaten van het navelstompje wordt ook wel gezien als de eerste mijlpaal van je baby. Tip: Wil je het navelstompje bewaren? Laat het dan eerst goed drogen.
Hoe wordt navelstrengbloed bewaard? Navelstrengbloed kan op twee manieren worden opgeslagen: Doneren aan een publieke bloedbank. Opslaan bij een commercieel bedrijf voor eigen gebruik.
Het langer intact laten van de navelstreng wordt ook wel het uitkloppen van de navelstreng genoemd. Meestal is de navelstreng al na drie minuten uitgeklopt: je voelt dan geen pulsaties meer (de hartslag van de baby) in de navelstreng. Na drie minuten kan er dus al gezondheidswinst zijn!
De navelstreng bevat drie vaten; twee slagaders (arteriae umbilicales) voor de toevoer van zuurstofarm bloed vanaf het hart van de baby naar de placenta en een ader (vena umbilicalis) die zuurstof en voedingsstoffen naar het kind brengt.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een opening in de buikwand bij de navel. Je ziet dit meestal als een bobbeltje op die plek.
Navelbandjes. Op sommige uitzetlijstjes staan deze nog vermeld. Het zijn katoenen doekjes die je om een navelstreng zou kunnen doen.
De navelbreuk ontstaat door een zwakke plek in de buikwand van uw baby. Voor de geboorte is er een opening in de buikwand waar de bloedvaten van de navelstreng doorheen gaan. Na de geboorte sluit deze opening. Bij de meeste kinderen is deze opening rond hun vijfde jaar helemaal dicht.
Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies dichtbij de navel, door verhoogde druk in de buikholte. Vaak is er door deze druk sprake van een zwakke plek in de buikwand. Op de zwakke plek ontstaat een breuk, waarin vetweefsel of soms een deel van de darmen terechtkomen, die vervolgens uitpuilen.
Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en veertien dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af. Wat achterblijft is een litteken: de navel.
Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.
'Wellicht dragen zij strakke kleding, waardoor de pluisjes de navel inschuiven en er niet meer uit kunnen', suggereert hij in zijn onderzoek. Zijn theorie is dat de haartjes kleine vezels van je kleding af schrapen, die blijven plakken in de diepte van je navel.
Door het verschrompelen van de vaatjes, wordt de huid van de navel naar binnen getrokken, waardoor je dus meestal een kuiltje krijgt. Bij de een is die heel diep en bij een ander kan die heel oppervlakkig zijn.
Probeer je baby af en toe overdag ook in zijn bedje te laten slapen. Leg hem daarbij slaperig, maar nog niet helemaal slapend, neer. Zo leert je baby om zelf in slaap te vallen. Kinderen die geleerd hebben om zelfstandig in slaap te vallen, slapen dieper en vaak ook langer en worden in de nacht minder vaak wakker.
Baby's kunnen vlak na de geboorte nog niet zo goed zien. Als je kind een week oud is, ziet hij of zij dingen op ongeveer 20 centimeter afstand het best. Als ze dichterbij of verder weg zijn, ziet je baby ze wazig.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.