Welke kant afruimen?

De meeste gasten zijn immers rechtshandig en als u rechts serveert dan is het voor de gasten vrij onhandig om iets van de schotel te nemen. Ook het afruimen gebeurt aan de rechterzijde van de gast. Als een gast klaar is met eten, zal hij of zij het bestek meestal op het bord laten liggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op horeca-belgie.be

Welke kant serveer je uit?

Het weghalen van gebruikte borden en glazen gebeurt rechts. Het gebruikte bestek wordt steeds op het bord weggenomen en nooit los, om het morsen te voorkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eten-en-drinken.infonu.nl

Hoe serveer je gasten volgens de etiquette?

Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thehospitalitist.nl

Wat zijn goede tafelmanieren?

Speel niet met je bestek of eten

Ga niet met je eten lopen knoeien, houd het netjes op je bord. Plet ook geen aardappelen tot puree op je bord. Neem van alles een klein beetje en doe dat op je vork. Breng de vork of de lepel naar je mond en niet je mond naar je bord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dezondag.be

Wat zijn de etiquetteregels?

Etiquette is een geheel van cultuurgebonden beleefdheidsregels en omgangsvormen. De kern van de etiquette is: rekening houden met de gevoelens van anderen en met de gebruiken in een samenleving, in alle situaties waarin mensen met elkaar omgaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op etiquettebureau.com

Het afruimen van borden eerste manier

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe hoor je soep te eten?

Je schept de soep van je af, op de lepel. Vervolgens ga je met de lepel naar je mond en niet andersom. Ook belangrijk; de andere hand. Die rust met zijn pols op de rand van de tafel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mtsprout.nl

Hoe leg je je bestek neer na het eten?

Klaar met eten? Volgens de etiquette zegt je bestek meer dan duizend woorden. Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ah.nl

Waarom mag je niet met je ellebogen op tafel?

Waarom mag je nou niet met je ellebogen op de tafel leunen? Volgens experts heeft dat te maken met de gewoonte dat mensen vroeger een bord deelde met hun buurman aan tafel. Als je met je elleboog op die tafel leunt, kan hij of zij er dus niet meer bij.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op favorflav.com

Waarom mag je niet blazen op je eten?

Blazen op het eten, hoewel geen zware overtreding, geldt toch als minpuntje omdat het geluid maakt, soms met spuug gepaard gaat en omdat het eten erdoor verplaatst kan worden. Soep die van de lepel wordt geblazen, geeft spattende soepdruppels – ook weer vies.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trouw.nl

Wat je zegt als je chique avond eet?

' Hoewel het voor jou misschien lijkt alsof je voor een week gegeten hebt. Zeg als de ober je dan nog wat aanbiedt: 'Nee dank u, ik heb heerlijk gegeten. ' – Het digestief (het drankje dat je na het diner drinkt) achterover slaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op girlscene.nl

Waarom mag je niet eet smakelijk zeggen?

- Eet smakelijk. (“De spreuk 'Eet smakelijk' zou men volgens de etiquette niet horen te zeggen. Dit zou een belediging zijn voor de gastheer of -dame die ge- kookt heeft. Wie de wens uitspreekt te hopen dat het eten van de kok zal smaken, lijkt daaraan te twijfelen.”)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Hoe het beste met dienblad lopen?

Plateau/dienblad lopen

Houd voor de beste stabiliteit het blad tussen borst- en schouderhoogte. Wanneer je nog niet zelfverzekerd met een dienblad loopt, is het prima om het dienblad licht te begeleiden met de duim en wijsvinger van de rechterhand. Zorg dat de zwaarste glazen in het midden van het dienblad staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elo.knowledgemonk.nl

Wie eerst bedienen?

De volgorde van serveren

Er wordt begonnen met de oudste dame in het gezelschap en daarna de jongere dames. Hetzelfde geldt voor de heren: de oudste heer wordt het eerst bediend, de jongste als laatste. Uiteraard wordt het aperitief eerst geserveerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op horeca-belgie.be

Hoe moet je met 3 borden lopen?

STAP 1: hoe loop je met drie borden?
  • Houd je linkerarm in een hoek van 90 graden, met je handpalm omhoog.
  • Steek je pink en duim omhoog. ...
  • Zet het eerste bord op je drie vingers.
  • Laat het tweede bord steunen op je onderarm en je duim en pink.
  • Het derde bord pak je met je rechterhand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thehospitalitist.nl

Hoe houd je een dienblad goed vast?

Hoe houd je je dienblad goed vast? Pak het dienblad op door het voorzichtig van de bar af te schuiven en ondersteun het blad met de vingertoppen van je linkerhand. Houd voor de beste stabiliteit het blad tussen borst- en schouderhoogte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tipsvoorhoreca.nl

Welke hand moet een dienblad?

Dienblad hoor je links te dragen, dit omdat je met rechts hoort uit te serveren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bokt.nl

Waarom servet op schoot?

Het servet is bedoeld om je kleding te beschermen voor als je morst. Het servet ligt dus op je schoot. Je maakt dus NIET je bestek er mee schoon en je snuit NIET je neus ermee. Je mag er wel je mond mee deppen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moedersminimalisme.nl

Waar komen tafelmanieren vandaan?

Wist je dat de basis voor deze tafeletiquette uit de Middeleeuwen stamt? Tijd voor een lesje laatmiddeleeuwse tafelmanieren. Hoe het 'gewone' volk in de 15de en 16de eeuw at, zullen we misschien nooit weten. Er zijn namelijk alleen etiquetteboekjes geschreven voor de hogere klassen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op quest.nl

Waar staat het waterglas op tafel?

Volgens de etiquette moet het waterglas links staan, maar bij Table in a box verkiezen we rechts, vlakbij het bord. Naast het champagneglas, komende van links, volgt het rodewijnglas en dan het witte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tableinabox.be

Waarom eten we met de vork links?

Om niet verstrikt te raken in de plooien van de kraag hadden de mannen kort haar en moesten de vrouwen hun haren omhoog kammen. Ook voor het eten diende er een oplossing gevonden te worden: om de kraag niet vuil te maken kwam er een vork bij en deze werd links gelegd omdat er daar plaats was.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startpagina.nl

Hoe eet je netjes pasta?

Je gebruikt uitsluitend je vork. Draai de spaghetti rond je vork en gebruik daarbij je bord als weerstand. Zo draai je een perfecte enkele hap spaghetti rond je vork, die je zonder lepel of mes kunt veroberen. Het is misschien even klungelen op het begin, zo je vork moeten ronddraaien in en met één hand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op memyselfanditaly.nl

Hoe eet je brood?

Maar brood geldt als zo'n elementair voedingsmiddel dat het met de hand mag worden gegeten. Mensen mogen hun eigen brood aanraken. Voor sneetjes brood bij ontbijt of lunch worden geen vorken ingezet, tenzij er iets warms op ligt dat eraf kan druipen: kroketten, gebakken eieren of iets dergelijks.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trouw.nl

Hoe eet je spaghetti volgens de etiquette?

Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Hoe houd je je vork vast etiquette?

De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.wmf.nl

Hoe noem je een vrouwelijke ober?

Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die dranken en maaltijden serveert in een horecagelegenheid. Daarnaast verzorgt hij de mise-en-place en voert afsluitende werkzaamheden uit als opruimen en schoonmaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Populaire vragen