Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Curry Madras is een melange uit het zuiden van India. De curry is vernoemd naar de stad Madras, nu bekend als Chennai. Deze zachte, fruitige melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals kurkuma en fenegriekzaad.
Thaise currypasta is het lekkerste als je ze zelf vers kan klaarmaken, maar zoals je merkt moet er een waslijst aan exotische ingrediënten in. Een goed alternatief is om voorgemaakte currypasta te kopen. Onze voorkeur gaat wel uit naar de soorten die je in de Aziatische supermarkt vindt.
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum. Deze kruiden geven de curry een fris tintje. Het meest populair in combinatie met diverse groenten, vis of kip.
Kip madras is een pittige Indiase curry, bestaande uit stukjes kip in een pittige tomatensaus. Het woord madras in de naam verwijst naar het gebruik van madrascurrypoeder – een mengsel van kruiden en specerijen afkomstig uit het zuiden van India.
De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen houden het bij currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Gele currypasta
De kurkuma in de pasta zorgt voor een gele kleur. Qua smaak komt deze pasta in de buurt van kerrie. De pasta is door zijn milde smaak goed te combineren met zowel groente als bijvoorbeeld tofu.
Het specerijenmengsel zelf lijkt al wel redelijk op dat wat wij tegenwoordig kerrie noemen: korianderzaad, peper, komijn, kardemom en kurkuma. Dat is dan toch de belangrijkste: kurkuma of geelwortel (in poedervorm ook wel bekend onder de Indische naam koenjit).
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Melk, yoghurt, room, kookroom, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe kantjes van het gerecht af. Natuurlijk moet het wel in deze schotel passen. Een soepje met room is heerlijk, of een pittige curry met (extra) kokosmelk is ook een goede combi. Dus zuivelproducten kunnen het pittige effect verminderen.
Voeg pindakaas toe om de pittige smaak te nuanceren
Maak je een stoofschotel, curry of soep? Dan kun je prima een lepel pindakaas toevoegen. De smeuïge smaak van pindakaas zal je gerecht zelfs nóg beter laten smaken! Vergeet niet om te vragen of iemand een notenallergie heeft.
In de Thaise curry's zijn dat – in tegenstelling tot de Indiase curry's, waarin gedroogde specerijen worden gebruikt – altijd verse kruiden en specerijen. Vers geeft nog wat extra pit. Groene curry wordt in Thailand gaeng kiaw wan genoemd, en dat betekent zoete curry. Zoet is hij niet per se.
Rode curry is ietwat pittig, maar milder dan de Thaise groene curry. In Thailand wordt rode curry kaeng phet genoemd, dit heeft precies dezelfde betekenis als bij ons. Rode curry wordt vaak bereid met kip of garnalen, maar kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd.
Over het algemeen worden Thaise smaken geïnterpreteerd als 'sweet, sour en spicy'. In de Thaise keuken gebruikt men veel verse kruiden en smaakmakers, zoals koriander, gember, rode peper en limoen. Deze smaken komen terug in veel verschillende gerechten, zo ook in de curries.
Veel gebruikte ingrediënten zijn: kurkuma, komijn, koriander, gember en chilipeper. In natte curry's wordt kokosmelk, yoghurt, room, bouillon of tomatenpuree gebruikt.
Engelse stijl kerrie, Indiase saus met een westerse twist
In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is kerrie geen specerij op zich, maar een combinatie van verschillende specerijen. In deze mix vind je kurkuma, koriander, kardemom, fenegriek, komijn, chili, gember, peper, venkelzaad, mosterd en paprika tegen.
Hoewel de ingrediënten variëren van fabrikant tot fabrikant, bestaat de basis altijd uit tomaten, suiker en azijn. In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven.
Het is rijk aan ontstekingsremmende stoffen en het kan helpen om oxidatieve stress te verminderen, de hartgezondheid te stimuleren en de bloedsuikerspiegel te verbeteren, naast andere potentiële voordelen. Het mooiste is dat kerrie uitstekend verwerkt kan worden in een breed scala aan recepten.