Een alpaca kost ongeveer 300 tot 5000 euro per stuk. Voor een vrouwelijk dier dat geschikt is voor de fok, betaal je minimaal 2500 euro. Dieren met gebreken, kruisingen met andere lama-achtigen, of dieren met gedragsproblemen zijn het goedkoopst, maar de dierenartskosten kunnen dan oplopen.
Een jonge lama hengst kost vaak tussen de 200 en 500 euro. Een jonge lama merrie kost al snel het dubbele. Voor een alpaca moet je iets dieper in de buidel tasten, deze kosten al snel duizend euro.
Dit dier is enorm groot en zo tam, dat u er zelfs op rijden kunt. Dit is uiteraard erg uniek en lang niet bij iedere lama mogelijk.
Dit soort wol levert ongeveer 40 euro per kilo of. Het zou dus de moeite waard kunnen zijn om op zoek te gaan naar een lokale fokkerij of boerderij die jouw wol van je wilt afnemen.
Een pasgeboren lama of alpaca noemen we cria. Een vrouwtjeslama of alpaca die boos is, spuugt naar een indringer. Ze doet dat alleen naar andere lama's en alpaca's en normaal gesproken niet naar mensen.
Alpaca's zijn sowieso een belangrijke vleesbron voor bewoners van het Andes-gebergte, maar daarnaast is er een toenemende vraag naar vlees van alpaca's en vooral lama's in rijkere landen. Het is mals, bijna zoet vlees dat weinig kcal.
Temmen en begeleiden
Lama's kunnen op dezelfde manier worden getemd als paarden. Ze kunnen worden getemd door op de gebruiksknop te drukken, tot er harten verschijnen. Echter, nadat de lama getemd is, kan de speler de lama niet besturen. Een leidtouw kan wél aan de lama worden vastgemaakt.
Het mannetje heet een hengst, het vrouwtje een merrie. Jongen worden veulens genoemd, of cria's. Ze eten graag gras. De alpaca is een kameelachtige, oorspronkelijk afkomstig uit het Andesgebergte.
Ik ben de baas! Lama's spugen uit zelfverdediging. Ook is het spugen voor hen een manier om te laten zien wie er de baas is. Of om ruzies uit te vechten in de kudde.
De lama's gaan de mens dan als een soortgenoot zien en als ze boos zijn spugen ze ook naar ons. Meestal spugen ze alleen naar elkaar, bijvoorbeeld als ze ruzie hebben. En vrouwtjes spugen naar de mannetjes als ze zwanger zijn of als ze niet versierd willen worden.
Lama's spugen, maar Alpaca's niet.
Lama's en alpaca's hebben voldoende ruimte nodig om te kunnen bewegen en om stress en gedragsproblemen te voorkomen. Een weiland van 2000 m² is groot genoeg voor twee lama's of alpaca's. Het weiland mag niet drassig of te zacht zijn, dit kan tot overgroeide, of vergroeide teennagels leiden.
Alpaca's kunnen wel met andere dieren samen gehouden worden. Een combinatie met paarden, ezels of schapen is echter af te raden. Er is kans op overdracht van ziektes en miscommunicatie tussen de dieren.
Door zijn grootte en met zijn 70 kg is de alpaca lichter dan de lama's die tussen 130 en 200 kg wegen. Door hun sterke lichaamsbouw dragen lama's dieren met een draagvermogen van ongeveer 40 kg op hun rug. Lama's hebben langere nekken en hogere, spitse oren. Alpaca's oren zijn ronder en kleiner.
Op een dag is een alpaca zo'n 8 tot 9 uur per dag bezig met herkauwen. Dat betekent dat een groot deel van de dag hieraan besteed wordt. Dit combineren ze graag met de rust waarbij ze lekker stil staan of gaan liggen. Zo midden op de dag kan het in de zomer best warm worden.
Spugen. Een alpaca spuugt als hij overstuur is of zich bedreigd voelt. Soms spuugt hij naar een andere alpaca in de strijd om voedsel. Of om te laten zien wie de baas is.
Alpaca's kun je dan ook het hele jaar door buiten houden, maar zorg wel voor een schuilplaats tegen regen, extreme wind en felle zon. Ze hebben een zekere tred en laten zich niet afschrikken door ruw terrein. Moerassige grond is minder geschikt, omdat die hun voeten zacht maakt en hun teennagels snel overgroeien.
De alpaca wordt voornamelijk gehouden voor de wol. Door kruising met de vicuña is de kwaliteit van de wol sterk verbeterd. Er zijn twee verschillende typen, die enkel in de wol verschillen. De Huacaya heeft een zachte licht krullende vacht en de Suri heeft lange dikke lokken.
Het zijn echte grazers en ze vinden het fijn om veel ruimte te hebben. Wel is het verstandig om de dieren een open stal te geven, zo kunnen ze schuilen voor het slechte weer en zichzelf even terug trekken wanneer de felle zon bovenaan de hemel staat. Gun de alpaca's best een beetje luxe.
Mits goed bereid, is het vlees van alpaca's erg mals en zelfs nog lekkerder dan het vlees van de lama. Het smaakt als een kruising tussen rund en varken, maar dan met een bijzondere structuur.
Een alpaca dient ten alle tijden toegang tot schoon en vers drinkwater te hebben. Ze drinken tussen de 5% - 8% van hun lichaamsgewicht per dag en in warme zomermaanden kan dit oplopen tot wel 18%. Het is dus erg belangrijk dat alpaca's beschikken over voldoende drinkwater.