Dat is níet normaal.
De meest geslachte dieren in Nederland zijn varkens, runderen (inclusief kalveren) en vleeskuikens. Volgens het CBS gingen in 2018 15 miljoen varkens, 2,2 miljoen runderen en 605 miljoen vleeskuikens naar de slachtbank. Dat komt neer op ruim vier koeien, 28 varkens en 1150 vleeskuikens per minuut.
De cijfers zijn volgens Van Camp, zelf al zo'n drie jaar vegetariër, “duizelingwekkend”. “Elke dag worden er zo'n 860.000 dieren afgeslacht om op ons bord te belanden. In totaal komt de balans op goed 300 miljoen geslachte dieren per jaar. Op die manier eet de gemiddelde Belg elk jaar zijn eigen gewicht in vlees op.
Vion Boxtel heeft een slachtcapaciteit van 20.000 varkens per dag en dat vergt een krappe planning.
De productielocatie in Boxtel is de grootste Vion-slachterij van het land. Per dag worden er zo'n 20.000 varkens geslacht. Er werken maar liefst 1900 productiemedewerkers, veelal arbeidsmigranten.
536.900 schapen. 136.900 geiten. 5.100 'overig pluimvee' 2.500 eenhoevigen.
Zonder de vleeskuikens ligt het aantal slachtingen in Nederland per dag rond de 100.000 per dag, een aanzienlijk verschil. Verder is het opvallend dat het aantal slachtingen in de afgelopen tien jaar, van 2007 tot 2017, met zo'n 150 miljoen is toegenomen.
Op 1 april 2021 telde Nederland 512 duizend (4 procent) minder varkens dan het jaar daarvoor. Het totaal aantal varkens schommelt al jaren rond de 12 miljoen. Deze varkens staan wel op steeds minder bedrijven. Het aantal bedrijven met varkens is afgenomen van 6 500 in 2011 tot 3 400 in 2021.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
In Nederland worden elke dag 1,75 miljoen dieren gedood. Dat zijn er gemiddeld 1.000 per minuut. Alleen al de weg naar het slachthuis is erg stressvol.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over.
Waarom ritueel slachten? Zowel joden als moslims die ritueel slachten zijn overtuigd van het feit dat een dier ook bij verdoving stress ervaart bij het vervoer naar een onbekende plaats. Tijdens de rituele slacht komen de dieren op hun zij te leggen, waardoor ze zich niet kunnen bezeren of weg kunnen springen.
Het aantal daalde van 5,2 miljoen in 1980 naar 3,7 miljoen in 2006, waarna het weer toenam tot 4,3 miljoen in 2016. Daarna volgde weer een daling tot 3,8 miljoen in 2020.
Modern Dairy in China heeft met ruim 134.000 melkkoeien de grootste veestapel.
In 2020 waren er 3,9 miljoen melkkoeien. Ten opzichte van 2010 steeg het aantal melkkoeien per bedrijf van 46 naar 72. Ook bij vleeskuikens en leghennen nam het aantal bedrijven af en wel met 15 procent van 58.200 naar 49.400. In 2020 telde Duitsland 186,3 miljoen dierplaatsen voor kippen (+1,2 procent in 2016).
Het aantal runderen is sinds 1980 met een vijfde afgenomen. Het aantal runderen daalde van 5,2 miljoen in 1980 naar 3,7 miljoen in 2006, waarna het weer toenam tot 4,1 miljoen in 2014.
Voor de slacht moeten de kippen worden verdoofd. Dat gebeurt meestal door de kippen aan een lijn door een waterbak met stroom te halen. Daarna worden ze met een snee in de hals geslacht. Dan gaan de veren eraf en worden de ingewanden verwijderd.
In 2021 telde Nederland 17 duizend (0,4 procent) minder runderen dan een jaar eerder. Er stonden 1,57 miljoen melkkoeien geregistreerd, 1,4 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal vleeskalveren is met 2,3 procent afgenomen naar ruim 1 miljoen dieren.
Er zijn vier manieren voor het halal slachten van kippen: onverdoofd; elektrisch waterbad en handmatige slachting; elektrisch waterbad en machinale slachting; en gasmethode gevolgd door machinale slachting.
Slachtschapen eerste kwaliteit: €100 tot €135. Tweede kwaliteit: €35 tot €90. Ooien tot 20 kg: €95 tot €105 (+€5). Boven 20 kg: €105 tot €125 (+€5).
Volgens de Nederlandse vleessector worden de dieren daarom bij aankomst in de slachterij eerst in een groep opgevangen en rustig gehouden. Als de varkens eenmaal klaar zijn voor de slacht, worden ze met CO2 of met een stroomstoot verdoofd. Daarna wordt hun keel doorgesneden zodat ze doodbloeden.