Een curettage kan nodig zijn bij een miskraam, als er redenen zijn om het natuurlijk verloop van de miskraam niet langer af te wachten. Een miskraam wordt veroorzaakt door een stoornis in de aanleg van de embryo of door het afsterven van de vrucht. Behandeling is daarom niet mogelijk.
Curettage is effectief maar brengt risico's met zich mee op complicaties, zoals een verhoogde kans op vroeggeboorte tijdens een volgende zwangerschap en verklevingen in de baarmoeder die tot verminderde vruchtbaarheid kunnen leiden.
Het nadeel is dat het wel een ingreep is. Mogelijk heb je een iets verhoogde kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap. Een enkele keer gaat het slangetje door de wand van de baarmoeder (1 op 100). Meestal heeft dit geen gevolgen.
Uit het onderzoek van het AMC blijkt dat een vijfde van de vrouwen die een curettage heeft ondergaan last krijgt van verklevingen. Ook neemt de kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap toe. Normaal gesproken is dat 6 procent. Na een curettage is dat volgens de onderzoekers 9 procent.
Anesthesie. Omdat met name het oprekken van de baarmoedermond erg gevoelig kan zijn, is een verdoving bij een curettage noodzakelijk. Een curettage wordt meestal onder een lichte, algehele narcose uitgevoerd. Soms wordt de ingreep onder regionale verdoving (een ruggenprik) gedaan.
Een zuigcurettage wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Omdat het wijder maken van de baarmoederhalsopening zonder verdoving pijnlijk kan zijn, wordt de baarmoederhals verdoofd.
De zwangerschapsafbreking kan ondanks grote zorgvuldigheid mislukken, vooral bij heel kleine zwangerschappen. De ingreep zal dan herhaald moeten worden. Daarom is nacontrole van groot belang. Verder kunnen schuldgevoelens of depressie ontstaan met name bij vrouwen, die alles alleen moeten verwerken.
Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft.
Als u weer thuis bent, kunt u uw dagelijkse activiteiten geleidelijk uitbreiden tot uw normale niveau. Bouw op deze manier uw activiteiten geleidelijk op. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat u zich weer helemaal voelt aangesterkt. Voelt u zich goed, dan kunt u na 1 tot 3 dagen uw werk weer hervatten.
Over het algemeen kan je al na een tweetal dagen je gewone activiteiten hervatten. Het is normaal dat je na een curettage nog een week wat bloedverlies hebt. Bij buikpijn of krampen kan een pijnstil- ler helpen. Je mag zowel tampons als gewoon maandverband gebruiken.
Na de behandeling NIET alleen naar huis
Ook mag je 24 uur na de behandeling met narcose of met extra pijnstilling zelf NIET deelnemen aan het verkeer, GEEN voertuig besturen of fietsen. Na ongeveer 3,5 – 4 uur gerekend vanaf het tijdstip van de afspraak kan je partner of begeleider je weer ophalen.
Woont u in Nederland en heeft u een zorgverzekering?Dan kost de behandeling u niets. Uw zorgverzekeraar vergoedt een abortus in een ziekenhuis. Een abortus in een abortuskliniek wordt aan de abortuskliniek vergoed via de Subsidieregeling abortusklinieken.
Ben je weer zwanger, dan heb je meer kans dat de baby te vroeg geboren wordt. Na een curettage krijgt ongeveer 7 op de 100 vrouwen een vroeggeboorte vergeleken met 5 op de 100 vrouwen die nooit een curettage hebben gehad. Hoe vaker je een curettage krijgt, hoe groter de kans op verklevingen of vroeggeboorte.
Met een curretage wordt je baarmoederholte leeggezogen via een buisje. Wat gebeurt er met het vruchtje? In het abortuscentrum of ziekenhuis wordt het vruchtje in een aparte kleine container opgevangen en later verbrand als medisch afval. Of je het vruchtje mee wil nemen naar huis wordt niet standaard bevraagd.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten.Een aantal mensen krijgt wel klachten.Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
De eerste paar dagen na de behandeling kun je last krijgen van buikpijn, buikkrampen en bloedverlies. Het bloedverlies kan ongeveer twee weken aanhouden. In deze periode mag je alleen maandverband gebruiken en geen tampons. Tegen de pijn kun je pijnstillers innemen, zoals paracetamol, en een warme kruik gebruiken.
Een curettage kan worden gedaan om een spontane miskraam of een zwangerschap te beëindigen. Hierbij wordt geen curette, maar vaak een speciaal afzuigslangetje gebruikt. Daarom heet deze ingreep een zuigcurettage. Soms kan een curettage klachten van overmatig bloedverlies verhelpen.
De ingreep zelf duurt 10 tot 15 minuten. Als je plaatselijke verdoving krijgt, dan legt de gynaecoloog uit wat hij of zij doet. Je krijgt uitleg en steun. Gebeurt de curettage onder sedatie of onder narcose, dan slaap je en zal je je de ingreep niet herinneren.
De zwangerschapsverschijnselen verdwijnen gewoonlijk na 4 tot 14 dagen. Na de behandeling is er wat kortdurend bloedverlies. Na de 3e dag neemt het bloedverlies weer toe en duurt dan meestal een week.
Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang. Als de miskraam is vastgesteld met de echo, wat een missed abortion heet, komt in ongeveer 40% van de gevallen in de eerste week de miskraam opgang.
Hoe groot is de kans dat een abortus mislukt? Afhankelijk van de zwangerschapsduur en behandelmethode is de kans dat de abortus mislukt 1 tot 4%. Soms is nabehandeling nodig door middel van tabletten of een vacuümaspiratie.
Nee, de baarmoeder kan niet worden beschadigd.
Meenemen bij curettage
Kom je voor een curettage, neem dan ook het volgende mee: een nachthemd of lang T-shirt. een trui of vest.
De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld, sommige later. Door de operatie kun je verklevingen hebben. Dit heet het Asherman syndroom. Veel vrouwen met verklevingen hebben hier geen klachten van.