CSS staat voor Cascading Style Sheets en is net als HTML eigenlijk ook niet echt een programmeertaal. CSS kan eerder gezien worden als een 'stijlbladtaal'.
HTML staat voor HyperText Markup Language. Dit is een belangrijke programmeertaal die je laat zien hoe een website georganiseerd is.
Waar HTML zorgt voor een algemene layout, is CSS gemaakt om te details te voorzien. Denk daarbij aan onderandere de exacte positie van een element, kleuren, lettertype, letter groote en veel meer.
CSS staat voor Cascading Style Sheets
Cascading Style Sheets, afgekort CSS is een programeertaal die zorgt voor de opmaak van HTML bestanden. Aan de basis van elke pagina op een website zit een HTML bestand, dat zorgt voor alle inhoud die je te zien krijgt (tekst, afbeeldingen, links..) .
JavaScript is een scripttaal waarmee je webpagina's interactief kan maken. Een stukje van een scripttaal bestaat uit een aantal opdrachten die de browser uitvoert. De browser ontvangt deze opdrachten als een HTML-pagina wordt ingeladen. De scripttaal staat namelijk in de HTML-code.
Hoewel er veel programmeertalen zijn (en voortdurend bijkomen), is JavaScript nog steeds de meest gebruikte programmeertaal onder ontwikkelaars. De tweede plaats gaat naar HTML/CSS, dan SQL en dan Python op de vierde plek.
Anders dan HTML en CSS is JavaScript een echte programmeertaal én scripttaal. Dit betekent dat je er nog veel meer mee kan, maar het is dan ook wat lastiger om te leren. Maar wil je iets meer ontwikkelen dan een platte pagina, dan zul je JavaScript moeten gebruiken.
Met HTML kan je namelijk ook aangeven welke tekst groter of kleiner moet zijn, je kan er alinea's of hele paragrafen mee maken, je kan teksten uitlijnen, bepalen welke afbeeldingen er komen te staan en nog veel meer. Wanneer je HTML gaat leren kom je vanzelf achter alle mogelijkheden.
Maar naar mate de ontwikkeling verder ging, kwam er behoefte aan het bekijken van de content op verschillende browsers en platforms en dit kon niet zo maar met de opmaak in de HTML elementen. CSS werd hiervoor in het leven geroepen.
CCS staat voor Cascading Style Sheets, hiermee kan de indeling en de grafische vormgeving van een complete website worden bepaald. Een CSS wordt apart geladen van de HTML code waarmee het maken van aanpassingen eenvoudiger is. Daarnaast kan het ook helpen om de SEO waarde van een website te verbeteren.
Hoe werkt CSS precies? CSS zorgt dus voor de opmaak, maar om elementen verschillend op te maken moet er natuurlijk wel een manier zijn om je op specifieke elementen te richten. Je kunt dit doen door de HTML codes die gebruikt worden. Elk HTML element is via CSS apart vorm te geven.
HTML en CSS worden namelijk gebruikt om websites te bouwen en vorm te geven. Waar je met HTML de inhoud en de indeling van een webpagina kan bepalen, wordt CSS gebruikt om de webpagina van vormgeving te voorzien.
Afkorting van 'Cascading Style Sheet'. Dit is Engels voor 'trapsgewijs opmaakmodel'. Het is een hulpmiddel voor websiteontwerpers om de vormgeving van een webpagina centraal vast te leggen.
Nog een goede website om HTML, CSS en andere programmeertalen te leren is Codecademy. Je kunt je registreren op de website en een cursus volgen, maar je kunt ook direct beginnen met een cursus. Je krijgt een stuk uitleg en vervolgens moet je het uitvoeren en wordt er gecontroleerd of je alles goed hebt gedaan.
PHP staat voor Hypertext Preprocessor en is een server-side scripttaal. Dat betekent dat de PHP code niet op de computer wordt uitgevoerd, maar op de server. De PHP script is dus onzichtbaar voor de gebruiker en de site ziet er uit als een gewone HTML-pagina.
HTML is de afkorting van HyperText Markup Language en is de standaard opmaaktaal voor webpagina's. Het is de taal waarmee webpagina's worden gemaakt, die vervolgens kan worden bekeken op je browser. HTML is een stuk code waarmee je de structuur van een webpagina bepaalt.
Het eerste wat je nodig hebt als je zelf een webpagina maken wilt, is een html-editor. Een goede, gratis editor die geschikt is voor zowel Windows, Mac en Linux is Brackets. Dit is de editor die ik tegenwoordig zelf het meest gebruik.
Wanneer je kiest om je website zelf te coderen kan je aan de slag met tools als visual studio waarin je makkelijker en overzichtelijker kan programmeren. Je bent er niet beperkt tot HTML & CSS maar je kan ook aan de slag met andere veelgebruikte talen zoals Javascript en PHP.
HTML is de afkorting voor Hyper Text Markup Language. Van de HTML codering zelf zul je op een website niets zien. De browser herkent automatisch dat het bestand in HTML is geschreven en zal de codering omzetten naar koppen, lettertypes, afbeeldingen of hyperlinks. Dit noem je ook wel de statische kant van de website.
Er zijn verkorte cursussen die je in slechts een paar dagen of een maand de basis van HTML kunnen leren. Je zult echter niet van de ene op de andere dag een softwareontwikkelaar worden. Een diepgaand begrip van HTML kan maanden of jaren duren voordat je alles weet wat je erover moet weten.
490 lesuren om full-stack programmeur te worden
Je zal niet alleen de opmaaktalen HTML, CSS en de programmeertaal JavaScript volledig moeten beheersen maar ook bijvoorbeeld een programmeertaal zoals Python. Daarnaast weet je hoe je webapplicaties online kan zetten en kan je werken met databases.
Zonder JavaScript (JS) zouden we naar webpagina's kijken die niets anders doen dan afbeeldingen en tekst weergeven. Hoewel CSS wordt gebruikt voor animaties op een webpagina, wordt JavaScript gebruikt om het geheel tot leven te brengen. JavaScript is daarbij een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld.
Java is een OOP-programmeertaal terwijl JavaScript een OOP-scripttaal is. Met Java worden applicaties gemaakt die in een virtuele machine kunnen worden uitgevoerd. JavaScript-code kan alleen in een browser worden uitgevoerd. Java-code moet worden gecompileerd, terwijl JavaScript-code enkel uit tekst bestaat.