Een bijzonder kwetsbare of oude wijn (vooral een van 15 jaar of ouder) kan je het beste pas een minuut of 30 voor het drinken decanteren. Een jongere, krachtigere, volle rode wijn - en ja, zelfs een witte - kan een uur of langer voor het serveren worden gedecanteerd.
Om die droesem uit de wijn te krijgen, kun je 'm decanteren. Daarvoor kun je een speciale decanteerkaraf gebruiken, een glazen karaf met een smalle hals. Houd de karaf schuin, houd de hals van de wijnfles boven een lichtje (bijvoorbeeld een kaars of zaklamp) en begin met het overschenken van de wijn.
Door het ontkurken geeft u zo'n wijn een beetje extra zuurstof, waardoor hij zijn kwaliteiten vlugger zal blootgeven. U kan de wijn dan gerust 2 uur op voorhand openen. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen.
Je laat een wijn ademen door hem bloot te stellen aan zuurstof. Er is redelijk wat discussie of dit nu zinvol is of niet, maar men is het erover eens dat het bij een jonge, volle rode wijn helpt om fruit aroma's naar boven te halen en tannines te verzachten.
RODE WIJN DECANTEREN: ALLEEN DE JONGE, STRAKKE RODE WIJNEN
Jonge strakke rode wijnen hebben die extra zuurstof echt nodig zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Oudere wijnen weer niet. Vooral verfijnde oude wijnen zitten al vol geur en smaken.
Alle aroma's komen makkelijker vrij en de wijn wordt vriendelijker en zachter. Eigenlijk laat je hem zo versneld een beetje extra ouderen. Decanteren doe je bij een oudere wijn met bezinksel in de fles. Deze droesem ontstaat tijdens het ouderen van wijn.
Tijdens de bewaring zal er zich een bezinksel vormen van wijnsteenzuur, tannines, anthocyanen, etc. Ook ongefilterde wijnen bevatten vaak een bezinksel dat kan zorgen voor onaangename ervaring in de mond. Daarom gaat men deze wijnen overgieten in een karaf om het bezinksel te scheiden van de wijn.
Voeg een snufje zout toe aan het glas wijn. Er wordt namelijk gezegd dat een beetje zout de smaken van een goedkope wijn beter in balans brengt en hem daardoor lekkerder laat smaken. Handig, want het zoutvaatje is in ieder keuken wel te vinden. De kwaliteit van je wijn is dus zó op te krikken.
De Riedel Amadeo Mini 0,75 l is volgens ons de beste decanteerkaraf. De beste decanteerkaraf heeft een uniek design en is van het designjaar 2019. Het heeft een volume van 750 cc en een hoogte van 25 cm. De beste decanteerkaraf is handgemaakt en mondgeblazen.
De definitie van chambreren is 'het op kamertemperatuur brengen van wijn'. Klinkt eenvoudig: even de wijn uit de koelkast of de kelderkast halen en in de woonkamer of keuken zetten.
Hoe werkt een decanter? Door de centrifugale krachten worden de dichtere vaste deeltjes naar buiten gedrukt tegen een roterende komwand, terwijl de minder dichte vloeibare fase een concentrische binnenlaag vormt in een decanter.
De belangrijkste zuren in wijn zijn wijnsteenzuur en appelzuur. De rode wijnen ondergaan normaal gezien een ontzuring wanneer bij de malolactische gisting het sterke appelzuur in zachter melkzuur wordt omgezet. Deze handeling maakt dat de wijnen vrij stabiel blijven.
Hou de wijn rechtop, en probeer de fles niet te schudden. Anders zal het bezinksel zich terug verspreiden. Heeft u de fles op voorhand in een drinkmandje gelegd, haal de wijn dan in dit mandje uit de kelder. Laat de wijn in het mandje liggen, ook bij het ontkurken en het schenken.
Als eerste is het belangrijk dat je de juiste wijnglazen geselecteerd hebt bij de Barolo. De wijn heeft vrij veel zuurstof nodig om z'n bouquet te openen. Dit is ook de reden dat je deze wijn minimaal 45 minuten moet decanteren.
Om te beginnen, de definities. Decanteren is de wijn overschenken in een karaf. En karafferen is… ook de wijn overschenken in een karaf.
Vul de karaf een derde met azijn. Vul de karaf dan bij met water. Wacht een uurtje en de kalk is verdwenen! Je kunt het water met azijn ook weer in de waterkoker gieten, zodat we waterkoker ook kalkvrij wordt.
Of het nu een Scotch whisky of een Bourbon is, met de Whisky Decanter en glazenset kun je jouw whisky in stijl bewaren en schenken! De set bestaat uit een glazen karaf, van maximaal 900 ml, dus groot genoeg om de meeste standaard 700 ml flessen on over te gieten.
Hoe kan wijn zo snel z'n goede smaak verliezen als de kurk uit de fles is? Dat zit zo: zodra je de fles opentrekt, begint de wijn te reageren met zuurstof uit de lucht. Oxidatie heet dat proces. Als ijzer oxideert, noemen we dat ook wel roest.
Je overgebleven wijn kun je goed in een stoofgerechten gebruiken, je kunt er saus van maken en je kunt perfect je eigen rode wijnazijn maken. Zo hoef je nooit meer wijnazijn te kopen en heb je altijd je eigen lekkere wijnazijn.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken. Wijnen met veel tannines kunt u rustig zo'n 3 dagen laten staan. Zorg er wel voor dat u de fles op een donker plekje bewaart en natuurlijk met de kurk of een vacuümpompje erop.
Rode wijn wordt in veel gevallen ongekoeld en dus te warm gedronken. De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius als aangenaam. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17 - 19 graden Celsius.
Bij een jonge wijn (7 tot ca. 10 jaar) kun je de fles in redelijk snelle vaart in de decanteerkaraf gieten zodat er extra veel lucht bij de wijn komt. Daarna kun je de karaf het best ca. 2 uur laten staan.