Uit verschillende studies is gebleken dat het drinken van cola Zero geen negatieve effecten heeft op de gezondheid. In tegenstelling tot gewone cola bevat cola Zero geen suiker en calorieën, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die willen afvallen of hun suikerinname willen verminderen.
Als we naar de calorie inname kijken dan is Cola Zero een stuk gezonder dan gewone frisdrank. Suiker levert immers een hoop calorieën op, en in Cola Zero zitten er bijna geen. Maar het lichaam zal ook op zoetstoffen reageren en hier kunt u negatieve effecten van ervaren.
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden.
Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo heeft de zoetstof invloed op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker.
Het 'bekende A-merk' ontving een 7,0 en First Choice Cola Zero een 7,2. De conclusie van het onderzoek is dat First Choice Cola Zero net zo goed getest is als het meest verkochte colamerk ter wereld.
Op basis van de ADI vastgesteld door de EFSA zou deze persoon 15,5 blikjes cola zero per dag mogen drinken. Dat staat gelijk aan 5,1 liter cola zero per dag, een heel leven lang. Dat is een zeer ruime hoeveelheid.
Want behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdrank zoals cola of sinas, niet bevatten. Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium (dat krampen na het sporten kan voorkomen) en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).
Dr. Francesco Branca, directeur van de afdeling Voedselveiligheid van de WHO, benadrukt dat aspartaam geen risico vormt bij de consumptie van normale doses. Kortom: wie zich niet te buiten gaat aan producten met deze kunstmatige zoetstof, hoeft zich geen zorgen te maken over zijn gezondheid.
Een dagelijkse inname van 40 mg per kg lichaamsgewicht, wat neerkomt op 15 à 20 blikjes frisdrank per dag, zou nog steeds veilig zijn. Enkel mensen die aan de (zeer zeldzame) ziekte fenylketonurie lijden, mogen geen aspartaam gebruiken.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze veelgebruikte zoetstof in juli 2023 geclassificeerd als 'mogelijk kankerverwekkend'. Volgens de WHO is er een wetenschappelijk aantoonbaar gevaar bij aspartaam in relatie tot kanker, maar is niet bewezen dat mensen een groot risico lopen.
Hoewel het geen suiker bevat en dus geen calorieën bevat, bevat het wel kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Sommige studies suggereren dat het drinken van cola Zero kan leiden tot gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en andere gezondheidsproblemen.
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen.
Bij het afbreken van aspartaam in het lichaam ontstaat een kleine hoeveelheid methanol. In grote hoeveelheden kan methanol gezondheidsproblemen zoals blindheid veroorzaken.
De ADI voor aspartaam blijft staan op 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Voor een kind van 30 kilo komt dat neer op een veilige hoeveelheid aspartaam van 1.200 milligram per dag, en voor een volwassene van 70 kilo op 2.800 milligram.
De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of saccharine, zijn geen koolhydraten en komen dus ook niet als glucose in het bloed. Het lichaam zal daarom geen insuline aanmaken. Dat is ook goed, want anders zou het bloedglucosegehalte dalen en zou je sneller weer trek krijgen.
In de betreffende dierproeven gaf men aan de proefdieren massale hoeveelheden aspartaam, waardoor ze inderdaad tumoren ontwikkelden. Aan normale hoeveelheden (40 mg per kilogram lichaamsgewicht) kan aspartaam helemaal geen kwaad. Een persoon van 80 kg mag 80 x 40mg of 3200 mg aspartaam gebruiken.
Een voordeel van aspartaam ten opzichte van stevia is dat aspartaam alle suiker in een product kan vervangen, frisdranken met aspartaam bevatten hierdoor nagenoeg geen calorieën. Stevia heeft bij wat hogere concentraties een dropachtige nasmaak. Dat verandert de smaak van een product te veel.
Wij vinden Crystal Clear geen gezond alternatief voor frisdrank. Ondanks dat het nauwelijks energie (calorieën) levert bevat het wel zoetstoffen. Zoetstoffen kunnen ervoor zorgen dat je steeds meer behoefte krijgt aan zoetigheid. Daarnaast kan je bij een teveel aan zoetstof last van je darmen krijgen.
Conclusie. Op basis van de huidige wetenschappelijke beoordelingen is er geen overtuigend bewijs dat aspartaam kankerverwekkend is bij mensen. Als je gewoon normaal eet en drinkt krijg je niet zo snel te veel aspartaam binnen. Je kunt gerust blijven genieten van je blikje cola zero.
Op 14 juli heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aspartaam geclassificeerd als 'mogelijk kankerverwekkend'. Volgens de WHO is er een wetenschappelijk aantoonbaar gevaar bij deze veelgebruikte zoetstof in relatie tot kanker, maar is nog niet bewezen dat mensen een groot risico lopen.
Alcoholvrij bier bevat koolhydraten, vaak in de vorm van suikers. Het is een suikerhoudende drank. Suikerhoudende dranken, zoals sappen en frisdranken, staan niet in de Schijf van Vijf. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot namelijk de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Anderzijds bevat ijsthee van nature ook antioxydanten die in een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid. Zelfgemaakte thee bevat gemiddeld dubbel zoveel antioxydanten dan ijsthee. Kortom: ijsthee is minder ongezond dan andere frisdranken, maar te veel ervan is niet goed.
Overmatig alcohol drinken is zo'n 41% schadelijker voor je gezondheid, dan te veel suiker eten.