In het BN is de Franse verkorting coca, dan wel met Nederlands aanvangsaccent, gebruikelijker. In het Engels is de verkorting coke gebruikelijk. Het eerste deel van de merknaam, coca, is gebleven, hoewel er nu geen cocaïne meer in de drank zit; dit deel van de naam is wettelijk beschermd. kola zn.
Cola is een koolzuurhoudende frisdrank. Het smaakt zoet (maar is qua pH zuur) en bevat circa 28-32 mg cafeïne per 33 cl. Andere belangrijke ingrediënten zijn vanille, kaneel, karamel en citroen. Anders dan de meeste frisdranken bevat het geen citroenzuur, maar fosforzuur.
Coca-Cola is een merk cola. Het is een suikerhoudende koolzuurhoudende frisdrank die wordt verhandeld door The Coca-Cola Company. Het is sinds 1893 als handelsmerk geregistreerd.
Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie. Da's een hele waslijst!
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
De cafeïneopname is compleet, de pupillen zetten uit, de bloeddruk stijgt, waardoor de lever nog meer suikers in de bloedstroom pompt. Op dat moment blokkeren bepaalde receptoren in het brein om te voorkomen dat u suf wordt. De productie van dopamine stijgt waardoor de genotscentra van de hersenen gestimuleerd worden.
Doordat koolzuur de maag prikkelt en cafeïne de stoelgang bevordert gaan mensen boeren en poepen, wat nou precies handig kan zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging.
Het begon in 1886. Dr. John Styth Pemberton was aan het experimenteren met allerlei plantenextracten in het keukentje achter zijn drogisterij in Atlanta. Hij wilde een medicinaal drankje brouwen tegen duizelingen en algehele malaise.
Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles. Dit verklaart misschien waarom mensen dachten dat cola vroeger groen was.
Lekker verfrissend, zo'n schijfje citroen. Het voegt smaak én kleur toe. Geen wonder dat het bij ieder café en restaurant in je frisdrank, water of thee dobbert. En ook bij alcoholische dranken als gin of tequila hoort een citroentje.
Koolzuur is een andere naam voor koolstofdioxide. In goed afgesloten flessen blijft het koolzuur netjes in de vloeistof. Maar als je de dop eraf draait, hoor je pfffff. En bij het inschenken in je glas zie je belletjes opstijgen.
Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Wat tandbederf kan veroorzaken, slechte tanden en kiezen kan schade veroorzaken aan je gehele gezondheid. Slecht genoeg dus, om je zoon aan te zetten tot het minder drinken van cola. Hou het op maximaal 1 glas per dag.
AMSTERDAM - Het drinken van grote hoeveelheden cola leidt tot verzwakking van het spiergestel en in extreme gevallen zelfs tot verlamming. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Het drinken van bovenmatig veel cola kan het kaliumgehalte in het bloed drastisch doen dalen, waardoor de kans op spierklachten groot wordt.
Cola verdiend namelijk alles behalve lof als het gaat om het leveren van essentiële voedingsstoffen. Het levert louter calorieën door de suiker en een stoot cafeïne. Melk daarentegen levert eiwitten en is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
We schrijven 1886 wanneer John S. Pemberton, een arts-apotheker uit Atlanta, beslist om te innoveren. Pemberton wil scoren met een nieuwe drank op basis van plantenextracten. In mei 1886 start hij met de verkoop van een bruin bruisend drankje op basis van siroop en koolzuurhoudend water.
Het 'cola' in coca cola verwijst naar de kolanoot, het andere belangrijke ingedriënt in de frisdrank. Die schrijf je in het Engels normaal gesproken ook met een 'k', maar om literaire redenen (het allittereerde beter) besloot Pemberton het met een 'c' te spellen. Kolanoten bevatten cafeïne.
Cola wordt gekleurd met donker gebrande suiker, oftewel caramel. Dat zit ook vaak in brood, gebak, bier en sojasaus.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Vermijd cafeïne
Als je dan een kop koffie of een glas cola drinkt, lijkt het wel alsof de hoofdpijn overgaat en zou je kunnen denken dat koffie of cola tegen hoofdpijn helpt. Je vermindert op dat moment gewoon de ontwenning maar dat is absoluut geen structurele oplossing.
Factcheck. Een Franse studie bij een grote populatie vrouwen toont een verband aan tussen suikerrijke dranken en kanker. Deze studie toont echter niet aan dat suikerrijke dranken kanker kunnen veroorzaken.
"De suikers zijn dikmakers, ze worden omgezet in vet. Er ontstaat vetweefsel op je organen en lever. Vooral glucose en fructose zijn heel slecht. Zeker in een hoge frequentie is cola drinken niet goed", zegt Seidell.
Mensen die dagelijks producten zoals cola-light drinken, hebben 43 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Cola-drinkers die denken dat ze gezonder af zijn door light te drinken hebben het mis. Elke dag een cola light schijnt stukken slechter te zijn voor hart en vaten dan de 'gewone' drankjes.