Cohousing is een vorm van samenwonen waarbij minstens twee gezinnen samenwonen en ze over minimaal één gedeelde ruimte (bv. eetruimte, keuken, tuin, …) en een privégedeelte beschikken. Cohousers kunnen ervoor kiezen om samen een huis of appartement te huren, maar tegenwoordig bestaan er ook heel wat cohousingprojecten.
Cohousing kan vanalles betekenen, maar het komt erop neer dat je samen met een aantal mensen een huis of appartement huurt of koopt en een paar gemeenschappelijke ruimtes deelt. Een beetje zoals op kot dus, maar met het grote verschil dat je – wanneer je huurt – één contract afsluit met de huisbaas voor het hele pand.
Meestal kost een cohousing woning tussen de 250.000 en 300.000 euro en kost dus niet meer of minder dan een gewone nieuwbouwwoning. Soms worden er wel goedkopere appartementen geïntegreerd, zodat alle mensen uit alle lagen van de bevolking kunnen deelnemen aan het project.
Alternatieve woonvormen als een camper, een tiny house, een containerwoning of een yurt zijn verkrijgbaar voor bedragen ruim onder de 50.000 euro. Deze woonopties zijn niet alleen goedkoper, maar staan ook meer in harmonie met de natuur, bieden meer mobiliteit en zijn milieuvriendelijker.
Alternatieve woningen zijn (kleine) residentiële woonvormen die verplaatsbaar en demonteerbaar zijn en geen fundering of verdiepingen hebben.
Het is dus afhankelijk van in welke gemeente u woont om te kunnen beoordelen welke regels op de woning van toepassing zijn. Het zal in veel in gemeenten in beginsel niet toegestaan zijn om met twee gezinnen een woning te bewonen.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen.
Het voorstel dat het wél haalde, was een duowoning: twee gekoppelde huizen op één bouwgrond.
Samenwonen met vrienden kent veel voordelen. Behalve gezelligheid biedt het zekerheid: u kunt zelfstandig blijven wonen en bij problemen rekenen op een helpende hand van uw medebewoners.
Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur en hebben vaak ook een intern afsluitbare verbindingsdeur. De wooneenheden kunnen naast elkaar, maar ook boven elkaar gesitueerd zijn.
Als je aan cohousing doet, deel je de kosten met je medebewoners waardoor de huur ook een pak lager ligt. Je kan rekenen op je sociale netwerk. Je komt regelmatig in contact met je medebewoners waardoor ze ook vrienden worden. Je kan dus (vaak) op hen rekenen om taken te verdelen.
Feitelijke samenwoners genieten slechts van een lagere erfbelasting indien ze reeds een jaar samenwonen. Indien je wettelijk samenwoont met je partner, betaal je op de gezinswoning zelfs geen erfbelasting. Er geldt in Vlaanderen immers een speciale vrijstelling voor de gezinswoning.
Als u samenwoont, maar niet getrouwd bent en ook geen verklaring van wettelijke samenwoning afgelegd hebt, vormen u en uw partner een feitelijk gezin. In dat geval wordt u ieder afzonderlijk belast op uw eigen inkomsten en moet u ieder afzonderlijk een aangifte indienen.
“Kangoeroewonen in een 'eengezinswoning' blijft voor het kadaster één woonst op één lot grond. Dit betekent dat – in tegenstelling tot bij een meergezinswoning – er maar één kadastraal inkomen en één onroerende voorheffing is. Wie eigenaar is van de woning speelt in principe geen rol.
Reacties. Er zijn geen consequenties bij inschrijving op uw woonadres als u een koopwoning hebt. Wel moet ivm een eventuele hypotheekaftrek de betaalde huur beneden een bepaalde grens zijn. Er geldt een vrijgesteld bedrag hiervoor.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
U mag zoveel adressen hebben als u wilt, als u maar één hoofdadres heeft. En dáár moet u dus bereikbaar zijn. Dat noemt de wet uw "hoofdverblijf". En het adres van uw hoofdverblijf is van belang voor het woonlandbeginsel, post, belastingen, enz.
U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Inschrijving in de Basisregistratie Persoon (BRP) op een adres in de gemeente is niet afhankelijk van de instemming van de al op dat adres ingeschreven bewoner. Slechts het feitelijk verblijf van de burger op het adres is bepalend.
Sinds 1 november 2014 is er geen vergunning meer nodig voor plaatsing, wel gelden de minimale regels van het Bouwbesluit. Een kangoeroewoning is een pand met twee zelfstandige woonruimtes. Deze ruimtes staan binnen met elkaar in verbinding via een (afsluitbare) deur.
Cohousing en co-wonen, kangoeroewoningen en modulaire meegroeiwoningen zijn allemaal duurzame alternatieven voor meer traditionele woonvormen. Vaak maken de eigenaars van zulke woningen ook gebruik van duurzame energiebronnen en verwarmen ze op een klimaatvriendelijke manier.
De goedkoopste huizen van Nederland staan in Vrouwenparochie. Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier en het Kadaster. De gemiddelde prijs per vierkante meter is in Vrouwenparochie 1.310 euro. Het is volgens het weekblad voor het eerst dat alle wijken in Nederland boven de 1.000 euro per vierkante meter zitten.