Citroen helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen. Dit komt doordat citroensap alfahydroxyzuren (AHA) zoals glycolzuur bevat. Deze zuren worden vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten, omdat ze de celvernieuwing verhogen en dode huidcellen verwijderen.
Je huid reinigen
Citroenen zijn rijk aan vitamines, vandaar hun zuiverende eigenschap. Maar zo'n citroen kan meer: zo verbant hij mee-eters en verwijdert vlekken van het gezicht. Zo doe je dat: snij een citroen doormidden, smeer het sap over je gehele gezicht en spoel af met koud water.
Citroensap is een van de effectiefste middeltjes tegen puistjes, zeker wanneer je het mengt met rozenwater. Laat het mengsel een half uurtje op de puistjes zitten en herhaal dit totdat ze verdwenen zijn. Je kan het citroensap ook mengen met kaneelpoeder.
Voeg citroenen, aardbeien, papaja en ananas aan je dieet toe, omdat ze boordevol vitamine C zitten en vitamine C helpt meer collageen aan te maken, wat zal helpen de verschijning van rimpels en lijntjes te minimaliseren en zal voorkomen dat meer rimpels worden gevormd.
Citroensap is goed voor je haar omdat veel vitamine C en een verzachtende werking op de hoofdhuid. Het zorgt ervoor dat de pH-waarde van het haar hersteld word door citroensap. Het sap van de citroen is natuurlijk zuur dat het de hoofdhuid en de haarzakjes kan reinigen.
Je haar een tintje lichter met citroen
Pers drie citroenen uit en meng het sap met 250 ml lauw water. Giet dit mengsel in een spray en verstuif het op gelijke wijze over je haar, maar vermijd je schedel om je schedelhuid niet te irriteren. Laat een uur inwerken en spoel met veel water uit.
Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
Maar werkt dit middel echt of is het een fabel? Dit is een fabel. Citroen bevat fruitzuur en kan de huid enorm irriteren. De huid droogt uit en kan vol met bultjes komen te zitten, door het sap van citroen heb je kans op phytophotodermatitis.
Citroen bevat vitamine C dat het aanmaken van nieuwe huidcellen bevordert en het doodt bacteriën. Daarnaast werkt citroen verhelderend waardoor het donkere littekens lichter maakt. Meng voor een nog intenser effect citroensap met honing en smeer dit op je littekens.
Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Dat irriteert de huid en helpt niet. Knijp je puistjes niet uit en krab of peuter er niet aan. Hierdoor kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Koelen met ijs kan natuurlijk helpen om zwellingen af te laten nemen, dus waarom zou het niet werken bij ontstoken puistjes? Helaas werkt het toch niet hetzelfde. IJs kan wel tijdelijk de pijn verminderen door de huid er omheen te verdoven.
Vermindert ontstekingen
Citroenen hebben anti-inflammatoire eigenschappen. Ze helpen ook de zuurtegraad te neutraliseren. Dat is de belangrijkste oorzaak van weefselontsteking.
De vele mineralen in limoenen zorgen daarnaast voor een gezonde en stralende huid en ze voorkomen infecties en ontstekingen in de vorm van bijvoorbeeld acne. Ook verlagen limoenen de bloeddruk, beschermen ze je lichaam tegen bloedarmoede en vertragen ze het proces van aderverkalking.
Een citroen is een vrucht met een heerlijke frisse geur, die voor meerdere doeleinden te gebruiken is in het huishouden. Citroenen bevatten veel vitamine C en het heeft een anti-bacteriële werking.
De beste manier om je te beschermen tegen hyperpigmentatie is dan ook de schaduw opzoeken en zonnebescherming aanbrengen. Om bestaande pigmentvlekken te verminderen, kan een dermatoloog een aantal medische behandelingen voorschrijven, gaande van topische medicatie tot peelings en lichttherapie.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Soms kunnen er ook witte vlekken op de huid ontstaan (hypopigmentatie). Pigment verdwijnt dan, bijvoorbeeld na ontstekingen, eczeem, zweren, infecties, auto-immuunziekte of brandwonden.
Je stofwisseling zou worden aangedreven, je lichaam ontgift en je verbrandt vet. Zo makkelijk kan het niet zijn, zou je denken. En dat is het ook niet. Er is geen bewijs dat citroensap helpt bij gewichtsverlies of het metabolisme versnelt.
Natuurlijk zijn citroenen wel een goede bron van vitamine C, zo zit er ongeveer 30 mg vitamine C in een citroen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 65 tot 90 mg per dag. Toch hoef je daarvoor niet per se citroenwater te drinken.
Lekker verfrissend, zo'n schijfje citroen. Het voegt smaak én kleur toe. Geen wonder dat het bij ieder café en restaurant in je frisdrank, water of thee dobbert. En ook bij alcoholische dranken als gin of tequila hoort een citroentje.
De kracht van Coca-Cola
De zuuroplossing in de populaire frisdrank zorgt ervoor dat de schubbenlaag in het haar wordt samengetrokken. Hierdoor krijg je stralende lokken en een mooie slag in je haar! Wil je direct aan de slag? Voor lang haar heb je twee flesjes cola nodig en voor kort haar heb je genoeg aan één.
Daarnaast heeft honing ook antibacteriële en antiseptische eigenschappen, zodat de hoofdhuid en haar vrij blijft van bacteriën. Dankzij de vitamines en mineralen wordt de natuurlijke haargroei ondersteund en kan het zelfs helpen om roos en een jeukende hoofdhuid te verminderen.
Leng het citroensap aan met wat water, zeker als je last hebt van droog of broos haar. Breng het mengsel vervolgens aan op je haren en masseer het in. Om zeker te zijn dat je geen plekken hebt overgeslagen, raden we je aan om je haren enkele keren te borstelen. Let erop dat je haren vochtig zijn en niet doorweekt!