Met een 0 urencontract heb je in principe geen recht op een vast aantal uren werk. De uitzondering hierop is als je minstens drie maanden in dienst bent en regelmatig wordt opgeroepen om te werken. Dan kun je recht hebben op een vast aantal uren. Hiervoor kun je een beroep doen op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang.
Nee, nulurencontracten zijn niet verboden. De eerste 26 weken van de arbeidsovereenkomst is een nulurencontract mogelijk. Na deze 26 weken is dit alleen mogelijk als het in een cao is opgenomen. Daarbij moeten de aan de functie verbonden werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang kennen.
De nadelen van een nulurencontract
Een van de grootste nadelen is de onzekerheid van het aantal werkuren en inkomen dat een werknemer zal ontvangen. Een werknemer kan niet altijd rekenen op een vast aantal uren per week en kan soms wekenlang geen werk hebben, wat kan leiden tot financiële onzekerheid.
Een oproepkracht is een werknemer die komt werken als de werkgever hem oproept. U kunt met een oproepkracht verschillende soorten overeenkomsten sluiten. Het nulurencontract is er daar slechts één van.
Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst voor een oproepkracht. U roept uw werknemer dan alleen op als u werk heeft.
Een nul uren contract beëindigen door iemand niet meer op te roepen is niet mogelijk. Er is alleen sprake van ontslag als een tijdelijk contract verloopt of als de werkgever de arbeidsovereenkomst op de juiste manier opzegt. Dit kan bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst.
Als u een periode van minstens drie maanden meer werkt dan je contracturen, kan je een aanvraag doen bij uw werkgever om de uren in je contract te wijzigen naar het daadwerkelijke aantal uren. Je moet hierbij het gemiddelde berekenen dat je hebt gewerkt per week in de laatste drie maanden.
WAB en nulurencontract
Deze staan in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Namelijk: Je oproepkracht is alleen verplicht te komen werken als je hem minimaal vier dagen van tevoren oproept. Doe je dat niet, dan heeft hij het recht het werk te weigeren.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
Je dient te beschikken over vast arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Of een tijdelijk contract van minimaal één jaar. Nul-uren-contracten en contracten via een uitzendbureau worden niet meegeteld.
Een werknemer mag niet langer dan 13 uur per 24 uur werken, inclusief de uren die voortkomen uit oproepen. Per 4 weken mag een werknemer maximaal 14 dagen oproepbaar zijn. Per 4 weken moet een werknemer minimaal tweemaal 2 aaneengesloten dagen niet werken en ook niet oproepbaar zijn.
Als oproepkracht heeft u recht op loon over de uren die u werkt. Uw werkgever moet u op tijd oproepen, en voor minimaal 3 uur.
In principe mag je werknemer zelf weten wanneer hij de TVT-uren opneemt, maar hier zijn wel regels voor. De wettelijke termijn is maximaal 6 maanden na het einde van de opbouwperiode. Dus stel: iemand heeft op 31 december 50 overuren opgebouwd, dan moet hij deze uren voor 1 juli opnemen.
U mag in overleg met uw werkgever (tijdelijk) meer of minder uur gaan werken. Daarbij maakt het niet uit of u een tijdelijk of vast contract heeft. Om meer of minder te werken moet u een schriftelijk verzoek doen bij uw werkgever.
U wordt ziek tijdens een oproepperiode
Uw werkgever betaalt u minstens 70% van uw loon over de afgesproken periode die u zou moeten werken. Als dit lager is dan het voor u geldende minimumloon, krijgt u het minimumloon.
Ook een oproepkracht (iemand met een oproepovereenkomst) komt in aanmerking voor een transitievergoeding.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.
Overuren kunnen worden gecompenseerd door extra vrije tijd toe te kennen aan de werknemer. Dit betekent dat de extra gewerkte uren worden omgezet in uren vrije tijd die de werknemer later kan opnemen.
Tijd voor tijd regeling: wet- en regelgeving
Het is verplicht om de regeling tussen de werkgever en medewerker schriftelijk vast te leggen. Bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd.Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever. Voor beroepschauffeurs telt de reis tussen huis en standplaats niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag.
Dan heb je recht op een minimum aantal uren onafgebroken rust per dag. Je hebt recht op een pauze als je langer dan 4,5 uur op een dag werkt.
Tijdens pauzes werkt u niet en heeft u geen recht op loon. In uw arbeidsovereenkomst of cao kunnen afspraken staan over doorbetaling van loon tijdens de pauze.
Als de pauze 15 minuten of langer duurt is het eigen tijd. Voorwaarde daarbij is dat je niet gestoord wordt in je pauze. Als je in je pauze wel opgeroepen kunt worden, dan wordt de pauze beschouwd als werktijd.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.