Citroen smaakt namelijk zuur maar is voor ons lichaam juist basisch. Wanneer je elke dag een glas met een beetje citroensap drinkt, help je je lichaam een gezonde PH-waarde te behouden. Citroensap prikkelt de lever om beter te ontgiften.
Omdat er een grote hoeveelheid citroenzuur inzit, hebben citroenen een zure pH. Volgens FDA (de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit) ligt de pH van citroensap tussen de 2 en 3 (1, 2). Dat maakt citroensap 10.000 tot 100.000 keer zuurder dan water. Kortom: De pH van een voedingsmiddel geeft de zuurgraad ervan aan.
Citroenzuur zorgt voor de zure smaak van een citroen. Het stofje geeft de citroen de zure smaak in je mond. Citroenzuur bevindt zich niet alleen in citroenen. Het zit ook in andere citrusvruchten, exotische vruchten, bessen, enkele groenten als tomaten en sla, wijn, kaas en verschillende soorten brood.
Zuur, base, purine
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij.
Gebruik royaal (goed verdeeld over de dag) basische dranken (vruchtensap / groentesap/ gefermenteerde zuiveldranken) en kruidentheeën die de spijsvertering bevorderen. Vermijd koffie, thee, cacao en alcohol, want deze remmen o.a. de reiniging.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Van sommige etenswaren zijn de afvalstoffen heel erg zuur. Maar bij de afvalstoffen van de meeste groente en fruit is dat wat er overblijft juist 'basisch'. Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
Een normale pH in tomaten is 4.0-4.5 en hoe lager de pH, hoe scherper en zuurder het fruit.
Citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert. Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen.
De hoge zuurgraad in het drankje kan bij overconsumptie van het citroenwater het glazuur van de tanden aantasten. De tanderosie heeft tot gevolg dat je gevoelig wordt voor het eten van hele hete of koude producten.
Citroen stimuleert de lever, en bevordert het verwijderen van gif- en afvalstoffen. Denk ook aan 'afval' in de darmen, dat als een soort plak aan de darmwand blijft zitten, waardoor vitamines en voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.
Doordat de limoen meer sap bevat dan de citroen bederft deze groene citrusvrucht een stuk sneller dan zijn grote gele vriend. De limoen heeft een hogere zuurgraad dan de citroen, maar zo proeft hij niet.
Zuur fruit
Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam).
Ontzuren kunt u als een kuur van enkele weken doen (bijvoorbeeld om de 2 maanden), maar de producten lenen zich zeer goed om dagelijks te gebruiken en zo uw lichaam gezond te houden.
Pure pepermuntbladeren van een hoogwaardige kwaliteit zijn heel geschikt als ontzurende kruidenthee en hebben een alkalische werking.
Zo heeft brandnetelthee een bloedzuiverende, ontzurende en ontgiftende werking zowel op het bloed als op organen als maag, lever en gal. Door het goed opneembare calcium en de ontstekingsremmende werking vermindert brandnetelthee osteoperose en voorkomt het reuma en jicht.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Een gemiddeld verzuurd lichaam kan last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijnen, haaruitval, weinig energie en huidongemakken. Een sterk verzuurd lijf gaat een stapje verder. Je kunt dan kampen met aandoeningen zoals jicht, artrose, fibromyalgie en eczeem,” aldus Peter-Ernst.
Daarnaast zijn cafeïne rijke producten (m.u.v groene thee) ook erg verzurend voor het lichaam wat een grote roofbouw doet op basische mineralen. Vooral de calcium, magnesium en zink worden veel verbruikt om deze verzuring mee op te vangen en zo het bloed basische te houden.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.