De stevige rozemarijn takjes kunnen goed tegen hitte, vwaardoor het vaak in ovengerechten gebruikt kan worden. De smaak doet het ontzettend goed bij brood (denk aan foccacia), met knoflook, op frietjes, met kaas, in soepen en zelfs in de thee.
Gebruik alleen de naaldjes van het plantje. Voeg rozemarijn snel toe aan een gerecht zodat je de rozemarijn zo lang mogelijk mee kan laten koken of bakken zodat het zoveel mogelijk smaak afgeeft. Rozemarijn smaakt heerlijk in gerechten met aardappel, champignons of vlees.
Gebruik ongeveer 250 ml water voor één portie rozemarijn thee. Voeg de rozemarijnblaadjes toe aan het water en laat het geheel enkele minuten zachtjes koken.Haal de pan van het vuur en laat de rozemarijn thee enkele minuten trekken. Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker de smaak wordt.
Om rozemarijn te laten drogen, snijd je best complete scheuten af. Gebruik hiervoor een scherp mes of een schaar.Snijd ongeveer 1/3 tot 2/3 van de takken af zonder de naalden te pletten. Zorg ervoor dat je alleen gezonde twijgen van het keukenkruid oogst of beschadigde delen van de plant achteraf verwijdert.
Rozemarijn is lekker in stoofschotels, in soepen en bij lamsvlees. Het is ook een onmisbaar barbecuekruid. Groenten zoals erwten, bonen, champignons en bloemkolen worden lekkerder en bovendien beter verteerbaar met een beetje rozemarijn. Je kunt rozemarijn mee laten koken, de smaak wordt alleen maar beter.
Denk aan laurier, tijm of rozemarijn; door die stevigheid ideaal om mee te sudderen in gerechten, maar de steel en het blad is niet mals genoeg om rauw te eten. Zachte kruiden zijn een stuk kwetsbaarder. Basilicum, peterselie of munt bijvoorbeeld.
Rozemarijn bevat een hele hoop gezonde voedingsstoffen. De vitamines B6, B11, C, bètacaroteen én de mineralen calcium, ijzer, kalium, koper, magnesium en mangaan zijn allemaal volop in de rozemarijn te vinden. Deze voedingsstoffen hebben allemaal belangrijke functies in je lichaam.
Rozemarijn kun je het beste in de koelkast bewaren. Wikkel de takjes in vershoudfolie, zo blijft het kruid zeker een week goed. Liever langer bewaren? Dan kun je verse rozemarijn ook invriezen.
Rozemarijnolie kun je makkelijk zelf maken. Doe twee rozemarijntakjes in een gesloten potje met 250 ml olie. Kies bijvoorbeeld voor een van de bovenstaande oliën. Vervolgens bewaar je 'm ongeveer een maand op een donkere plek.
Een rozemarijn kun je snoeien na de bloei en na de winter in maart. In de zomer kun je de lange bloemtakken halveren, maar dit is niet noodzakelijk. Als je regelmatig takjes afknipt voor gebruik in de keuken snoei je de rozemarijn uiteraard ook al.
Naast vitaminen bevat rozemarijn ook een aantal belangrijke mineralen zoals natrium, kalium, calcium en ijzer. Natrium en kalium zorgen samen met chloride voor een goede vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Daarnaast spelen ze een rol in het overbrengen van zenuwprikkels en het samentrekken van je spieren.
Met rozemarijn maak je fantastische marinades om je (varkens)vlees extra veel smaak te geven.Dit kruid past ook goed bij groenten zoals courgette, en met aardappelen. Zo maak je je Hasselback aardappelgratin bijvoorbeeld nog lekkerder klaar met rozemarijn.
Zo bevat rozemarijn anti-inflammatoire werkstoffen die werken tegen roos, schilfers en een gevoelige hoofdhuid. Nu hoor ik je zeggen wattes werkstoffen? Anti-inflammatoire is eigenlijk een mooie benaming voor een ontstekingsremmer. Daarnaast zorgt rozemarijn ook voor een betere doorbloeding van de hoofdhuid.
In de koelkast bewaren (tot 14 dagen)
Je kunt rozemarijn ook in de koelkast bewaren.
Een onzuivere huid kan door rozemarijn weer in evenwicht worden gebracht. Cosmetische eigenschappen: licht antibacterieel, bevordert het huidmetabolisme, balancerend voor een onzuivere of vette huid. krachtige antioxidant, optimaal voor huidverzorging.
Rozemarijn groeit als een struik en is houtachtig. Net als bij normale houtsoorten is snoeien noodzakelijk, wanneer takken en twijgen hun eigen leven ontwikkelen en niet in de gewenste vorm groeien. Om te snoeien, wacht tot na de winter en de voorjaarsbloei. Vervolgens beoordeelt u de struik op zijn groeiwijze.
Rozemarijn olie
De olie heeft precies dezelfde werking als het water. De olie is alleen meer geschikt voor mensen die wat meer en dikker haar hebben. Hierdoor zal het haar niet extra gaan verzwaren door het gebruik van de rozemarijnolie.
Hoe maak je het? Het is heel simpel: je kookt een aantal takjes rozemarijn – dat je trouwens ook heel simpel zelf kunt kweken – een kwartiertje lang in een grote pan met water. Laat de geur en smaak van de rozemarijn goed in het water trekken. Giet nadat het goedje is afgekoeld het water in een flesje.
Dit betekent dus dat je de rozemarijn olie voor je haar als het ware zelf gaat maken. "Gebruik er slechts vijf druppels van, voeg het toe aan een dragende olie, zoals kokos- of jojoba-olie, en masseer het gedurende vijf tot tien minuten in de hoofdhuid en spoel af.
Je kunt rozemarijn binnen houden op een zeer zonnige vensterbank. Het is wel nodig om de plant elk voorjaar te verpotten en dan ook licht terug te snoeien. Of maak in de zomer stekjes die dan voor volgend jaar meteen voor nieuwe plantjes zorgen. Een rozemarijn groeit toch liever buiten!
De mediterrane plant kan heel goed tegen de warmte en hete plaatsen. Rozemarijn is heel goed hittebestendig. Gevaarlijk zijn de koude en uitdrogende winden in de winter. Een plek in de volle grond is dan ook alleen in milde wijnbouwgebieden of op beschutte plaatsen aan te raden.
Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk.
Rozemarijnolie wordt gekenmerkt door een zachte werking. Het kan worden gebruikt als cosmetica voor huid- en haarverzorging. Het wordt vooral aanbevolen voor mensen met een vette huid. Massage met rozemarijnolie voedt de huid en heeft een ontspannend effect op de geest.
Rozemarijn heeft ontstekingsremmende eigenschappen.