Blijf vooral ontspannen fietsen, zegt de Fietsersbond. "Wat je vooral niet moet doen als je tegen de wind in fietst is: op de pedalen gaan staan, heen en weer schudden, je jasje laten fladderen". Dan vang je alleen maar meer wind. Wat wel helpt: "Zoveel mogelijk doen of je een wielrenner bent.
Windstoten kunnen auto's van de weg blazen, zorgen voor omvallende vrachtwagens én bomen! Hevige regen kan zorgen voor minder zicht en aquaplaning. De WA beperkt– en volledig casco verzekering bieden vaak dekking voor stormschade, maar het is aan te raden om niet te rijden tijdens een hevige storm.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Conclusie. Voor de meeste mensen is droog weer met bewolking, weinig wind en een temperatuur van 20 tot 25 graden het beste weer om te fietsen. Lever je een grote inspanning, zoals op de racefiets, dan voelt 15 tot 20 graden beter aan.
Als er windkracht 3 staat, waait de wind met een snelheid van 12 tot 19 kilometer per uur. Als je met wind mee dus harder fietst dan 19 km/u heb je voor je gevoel toch tegenwind, omdat je meer luchtweerstand moet overwinnen.
Het fietsplezier is grotendeels afhankelijk van het weer. Het fiets weercijfer is samengesteld uit weersinformatie die specifiek van belang is voor fietsers. Als het warmer is dan 30°C dan is het te warm om lekker te kunnen fietsen.
Met elke wind kan je fietsen.
Hitte-uitputting
De temperatuur van het lichaam zal door de inspanning vaak opgelopen zijn tot tegen de 40 graden. De fietser heeft vaak hoofdpijn, is misselijk en kan het gelopen tempo niet meer vasthouden. Op tijd ingrijpen is van belang omdat een hitte-uitputting over kan gaan in een hitteberoerte (zie verder).
Zeker als je fietst in het zonnetje, dan maakt je lichaam wat extra vitamine D en endorfine aan. Dat laatste geeft je een goed gevoel en is dus heel goed tegen winterdipjes en neerslachtigheid.
Is het verstandig om te fietsen in de hitte bij temperaturen boven de dertig graden? TestKees zegt: JA, mits. Het goede nieuws is dat fietsen in de hitte verrassend goed gaat. Bij 20 kilometer per uur is de rijwind al windkracht 4, een natuurlijk ventilatoreffect waardoor het zweet snel verdampt.
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Let op! Iedereen ervaart fietsen in de wind anders. Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Wat moet ik doen als ik toch buiten ben tijdens zware windstoten of storm? Schuil niet onder bomen of dichtbij huizen vanwege vallende takken, dakpannen of andere objecten. Zoek - indien mogelijk - beschutting in een gebouw en wacht tot de storm is gaan liggen.
Ter vergelijking: Windkracht 9 schoorsteenkappen, antennes en dakpannen waaien weg, kinderen moeten moeite doen om te blijven staan, takken breken af, alleen zwaluwen en eenden vliegen nog Windkracht 10 aanzienlijke schade aan gebouwen, volwassenen hebben veel moeite om te blijven staan, bomen raken ontworteld, vogels ...
Deze bevriezing zorgt voor behoorlijke brandwonden en kan levenslange littekens tot gevolg hebben. Ook is het extra gevaarlijk om lachgas rechtstreeks uit een patroon of cilinder in te ademen. Dat kan leiden tot bevriezing van de longen en luchtwegen.”
Draag drie lagen
Vocht wordt van het lichaam weggevoerd naar de volgende laag. Omdat deze laag je zweetdruppels snel moet omzetten in waterdamp, is het belangrijk dat de eerste laag nauw aansluit op je huid. Voor de tweede laag kun je, afhankelijk van de buitentemperatuur, kiezen voor een fietsshirt of fleecevest.
De oorzaken
De belangrijkste factor is de hogere luchtweerstand, die veroorzaakt wordt door de hogere luchtdichtheid in de winter. Bij lagere temperatuur hebben de luchtmoleculen een lagere gemiddelde snelheid en botsen dus minder hard tegen hun omgeving.
Parkeer je e-bike nooit in de volle zon, maar zoek een schaduwrijk plekje om je e-bike te stallen. Kun je geen schaduw vinden? Haal dan de accu uit je e-bike en bewaar hem zolang op een koele plaats. Een te lange blootstelling aan de brandende zon kan bij tropische temperaturen namelijk oververhitting veroorzaken.
Island Tribe zonnebrand voor sporters
Het is daarom belangrijk om tijdens sporten als wielrennen, hardlopen, triatlon, voetbal, hockey etc. je huid goed te beschermen tegen de zon.
Gouden regel 2: Zorg dat de accu niet te warm wordt.
Zorg er dus voor dat de temperatuur van de accu niet boven de 40 °C komt. Laat hem in de zomer dus niet te lang in de brandende zon staan. Je bewaart en laadt de fietsaccu bij voorkeur op kamertemperatuur, dus tussen de 10 en 20 graden.
Houd het stuur met twee handen vast, maar ga niet krampachtig rijden. Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto's, wanneer je die passeert.
We spreken van storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Bij (zware) storm geeft het KNMI waarschuwingen uit. Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt.