Citroenzuur doodt slechte mond bacteriën waardoor je frisser gaat ruiken uit je mond. Ook gaat het eventuele ontstekingen aan je tanden tegen. Als je warme citroensap drinkt, kan de bacteriedodende werking ontstekingen aan het ademhalingsstelsel tegengaan.
Vermindert ontstekingen
Citroenen hebben anti-inflammatoire eigenschappen. Ze helpen ook de zuurtegraad te neutraliseren. Dat is de belangrijkste oorzaak van weefselontsteking.
Citroensap brengt namelijk de spijsvertering langzaam op gang en warm water stimuleert de organen extra. Ook helpt citroensap om de afvalstoffen in de darmen beter af te kunnen voeren. Citroensap bevordert de verbranding van voedingsstoffen gedurende de dag.
In citroenen zitten veel citraten; meer dan in andere citrusvruchten. Uit een recent onderzoek blijkt dat citraten helpen om de vorming van een niersteen tegen te gaan. Limonadetherapie – het drinken van twee liter water per dag met citroensap – helpt tegen nierstenen.
Je zou het misschien niet denken, maar je kunt je lichaam heel goed ontzuren met citroen. De smaak van eten heeft helemaal niets te maken met het verzurende of ontzurende effect op je lichaam. De mineralen zijn bepalend. Citroen heeft wat dat betreft een zeer gunstige samenstelling om het lichaam te ontzuren.
Citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert. Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen.
Een gemiddeld verzuurd lichaam kan last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijnen, haaruitval, weinig energie en huidongemakken. Een sterk verzuurd lijf gaat een stapje verder. Je kunt dan kampen met aandoeningen zoals jicht, artrose, fibromyalgie en eczeem,” aldus Peter-Ernst.
Natuurlijk zijn citroenen wel een goede bron van vitamine C, zo zit er ongeveer 30 mg vitamine C in een citroen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 65 tot 90 mg per dag. Toch hoef je daarvoor niet per se citroenwater te drinken.
Groentes en fruit die rijk zijn aan vitamine C kunnen de kans op hart- en vaatziekten doen afnemen. Met name donkere bladgroentes en fruit met een hoog vitamine C-gehalte, zoals citroenen en sinaasappels, kunnen een gunstig effect hebben op het cardiovasculaire systeem.
De hoge zuurgraad in het drankje kan bij overconsumptie van het citroenwater het glazuur van de tanden aantasten. De tanderosie heeft tot gevolg dat je gevoelig wordt voor het eten van hele hete of koude producten.
Drink regelmatig over de dag verdeeld wat citroensap met water of gebruik 3-4 keer per dag een vitamine C supplement (bij voorkeur 500 of 1000 mg in de ascorbinezuur vorm, dus niet de ontzuurde versie). Dit maakt het milieu in de blaas minder geschikt voor foute bacteriën.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Vers citroensap in (lauw)warm water helpt je spijsvertering om gang te komen. Citroenen zitten ook nog eens vol met mineralen en vitaminen die je lichaam van binnenuit 'schoonmaken' waardoor je darmen beter hun werk kunnen doen. Het resultaat: minder kans op een opgezette buik.
Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
Drink geen puur citroensap als je wilt afvallen met citroen. Dit is veel te zuur en tevens slecht voor je tanden. Als je wilt afvallen met citroensap, doe dan een beetje sap in een glas en vul het aan met water. Je kunt ook citroensap in je thee of ranja doen.
Bacteriën bestrijden: door het drinken van warm water op een lege maag kunnen bacteriën zich niet zo snel in je lichaam nestelen. Het is dus een natuurlijke remedie tegen een opkomend griepje. Het maakt daarnaast slijm los en helpt het te verwijderen uit de luchtwegen. Ook verzacht warm water de keelpijn.
Citroensap werkt in principe een klein beetje bloedverdunnend, maar dan zou je het moeten drinken. Het grote probleem is echter dat bij toevoeging van (veel) citroenzuur aan het bloed de pH van het bloed daalt, omdat citroenzuur reageert met natriumbicarbonaat onder vorming van koolzuur en natriumcitraat.
Voeding tegen gewrichtspijn
Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn. Eet daarvoor fruit als sinaasappels, citroen, grapefruits en paprika's.
Goed voor de bloeddruk
Mensen met een hoge bloeddruk kunnen baat hebben van dagelijks een glas citroenwater. Citroenwater houdt de aderen namelijk zacht en flexibel en doordat oneffenheden in de aderen daardoor verminderen, wordt de druk op de aderen wat verminderd, wat resulteert in een lagere bloeddruk.
Limoen bevat een zeer hoge dosis vitamine C. Alleen dat maakt limoen al gezonder dan veel andere citrusvruchten, zoals de sinaasappel of de grapefruit. Naast vitamine C bevat limoen ook vitamine A, B en D en verschillende mineralen, zoals calcium, ijzer en zink.
Lekker verfrissend, zo'n schijfje citroen. Het voegt smaak én kleur toe. Geen wonder dat het bij ieder café en restaurant in je frisdrank, water of thee dobbert. En ook bij alcoholische dranken als gin of tequila hoort een citroentje.
Je stofwisseling zou worden aangedreven, je lichaam ontgift en je verbrandt vet. Zo makkelijk kan het niet zijn, zou je denken. En dat is het ook niet. Er is geen bewijs dat citroensap helpt bij gewichtsverlies of het metabolisme versnelt.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Drink veel water. Help je lichaam om zuren af te voeren door veel water te drinken. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig om de zuren uit het lichaam te spoelen. Stilstaand water en kruidenthee zijn het beste om de nieren te ondersteunen.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.