Er zijn verschillende notaties waarin GPS coördinaten kunnen worden uitgedrukt, zoals lengte- en breedtegraad, Rijks Driehoek Coördinaten, UTM, UPS, MGRS en Maidenhead. -graden - minuten - seconden - tienden van seconden (DDD° MM' SS. s"). Op veel GPS apparatuur is het formaat instelbaar.
Zoals de meeste systemen gebruiken we 6 decimalen, wat overeenkomt met een nauwkeurigheid van 1 meter. Dit is ook een gangbare notatie die wordt gebruikt in geocaching en vooral in de zeevaart, waar de minuut meestal voldoende is als kleinste waarde.
GPS coördinaten worden geformeerd door twee componenten en dat zijn de breedte- en lengtegraad. De noord-zuid positie van een plek wordt gegeven door de breedtegraad, terwijl de lengtegraad informatie geeft over de oost-west positie.
Geografische coördinaten worden vaak uitgedrukt in graden en minuten (een graad is 60 minuten) in drie decimalen achter de komma (bijv. N51°58.127 E005°40.273). In je GPS wordt dit positieformaat aangeduid als hddd°mm. mmm'.
Het is niet werkbaar om alle coördinatenstelsels in Google Maps te hebben. Daarom werkt Google Maps maar met één coördinatenstelsel en dat is WGS84. Het WGS84 gebruikt geen X- en Y-coördinaat, maar het gebruikt latitude of longitude.
0 graden is bij de evenaar en 90 graden is bij de noord- of zuidpool. Om aan te geven of je bij de noord- of zuidpool zit gebruiken we de afkortingen NB en ZB. NB staat voor noorderbreedte, dat betekent dat we op het noordelijk halfrond zitten, dus boven de evenaar.
Een coördinaat is een getal dat wordt gebruikt om de plaats van een punt aan te geven. Alleen op een lijn of kromme is één coördinaat voldoende om de plaats van dat punt ondubbelzinnig te bepalen. In andere gevallen, bijvoorbeeld in een vlak of in de ruimte zijn er meer coördinaten nodig.
Om een punt in een assenstelsel aan te geven geef je aan hoeveel stappen naar rechts (of links) en naar boven (of beneden) je moet zetten vanuit punt O. Hoeveel stappen het zijn wordt aangegeven met de x-coördinaat en de y-coördinaat. De x-coördinaat geeft aan hoeveel stappen je naar links of rechts moet.
Reacties. Een graad komt overeen met een afstand van ongeveer 111 km.
De breedtegraad van een plek op Aarde is de hoek die de lijn loodrecht op het model van de Aarde met het vlak van de evenaar maakt. De breedtegraad varieert van 0° tot 90°, met de toevoeging NB (noorderbreedte op het noordelijk halfrond) of ZB (zuiderbreedte op het zuidelijk halfrond).
De coördinaten worden geschreven in de volgorde: ( x , y , z ). Dat betekent dat eerst 4 stappen over de x -as naar voren gegaan wordt. Vervolgens wordt er 0 stappen over de y -as naar rechts gegaan. Dan wordt er 4 stappen over de z -as omhoog gegaan.
Op de evenaar liggen de lengtecirkels 1 zeemijl uit elkaar (1/60°) of 1 boogminuut. vanaf de nulmeridiaan zowel naar oost als naar west. (1 Zeemijl = 1,852 kilometer). 60 lengtecirkels is 1 lengtegraad.
De hoogte van een plaats bekijken
Tik op de locatie en houd deze vast om de hoogte weer te geven. Je kunt ook de coördinaten voor de latitude en longitude krijgen, en de meettool gebruiken, die de afstand vanaf die locatie weergeeft.
In de Waze app is het mogelijk om je bestemming via coördinaten in te geven door een breedte- en lengtegraad in te geven, gescheiden door een komma, als"##. ####,##. ####" (het aantal cijfers is vrij in te vullen). Het is ook mogelijk om het in graden te doen zoals: 52°22'12", 4°53'12".
Je huidige locatie vinden op de kaart
Open Google Maps op je computer. . De blauwe stip geeft je locatie aan.
De positie van een willekeurig punt wordt bepaald door enerzijds de georiënteerde hoek tussen de verbindingslijn van het middelpunt van de aarde naar het gegeven punt en het vlak van de evenaar (breedtegraad) en anderzijds door de georiënteerde hoek tussen diezelfde verbindingslijn en het vlak van de nulmeridiaan, ...
Wanneer je bij een tabel een grafiek tekent, heb je telkens twee getallen. Deze twee getallen geven de plaats aan waar je het punt in het rooster moet tekenen. Deze twee getallen noemen we coördinaten. De eerste coördinaat komt overeen met de bovenste rij van de tabel en geeft de plaats op de horizontale as aan.
Nederland ligt op de 52e breedtegraad noord van de evenaar. Andere landen die op de 52e breedtegraad noord liggen zijn Duitsland, Rusland en Canada. De maximale breedtegraad is negentig graden (noord en zuid). Daar vind je de Noordpool en Zuidpool.
De evenaar heeft geen breedte, enkel een lengte. Het is een lijn, een eendimensionale figuur.
Denkbeeldige cirkel om de aarde die evenwijdig loopt aan de evenaar. Er zijn er 90 op het Noordelijk Halfrond en 90 op het Zuidelijk Halfrond. Vanaf de evenaar worden ze steeds kleiner.
(lengtecirkel) Denkbeeldige halve cirkel lopend van noordpool naar zuidpool, om plaatsbepaling op aarde mogelijk te maken. Er zijn 360 meridianen. Volgens afspraak heeft men de meridiaan over Greenwich vastgesteld als nulmeridiaan.
Een meridiaan of lengtecirkel is in de aardrijkskunde een denkbeeldige lijn over het aardoppervlak van pool naar pool, die haaks staat op de evenaar. Zij verbindt alle punten met een bepaalde lengtegraad. Daarmee vormt deze lijn de helft van een grootcirkel.
Er zijn 90 graden boven de evenaar op het noordelijk halfrond en negentig graden onder de evenaar op het zuidelijk halfrond. Nederland ligt op 51 graden noorderbreedte.