In dat geval kan de implantoloog een peri-implantitis behandeling uitvoeren. Dit is een chirurgische ingreep waarbij het implantaat als het ware weer wordt blootgelegd van het tandvlees, zodat er goed gereinigd kan worden. Indien mogelijk wordt ook het bot aangevuld.
Rondom een implantaat kan een ontsteking ontstaan. De kans hierop is groter dan vaak wordt gedacht. Sommige onderzoeken geven aan dat meer dan vier van de tien mensen met een implantaat een ontsteking krijgen. implantaat moet worden verwijderd.
Wat is het? Het verwijderen van een implantaat uit het kaakbot in een moeilijke situatie waarbij het tandvlees aan de kant moet worden geschoven (mucoperiostale opklap) zodat de tandarts beter bij het te verwijderen implantaat kan. Het is dan vaak nodig dat rondom het implantaat ook bot wordt weggenomen.
Omdat kunstweefsel in het lichaam vaak voor bacteriële infecties zorgt, krijgen patiënten met een implantaat vaak langdurig antibiotica om deze infecties te voorkomen. Het grootste nadeel daarvan is dat de antibiotica in het hele lichaam werkzaam zijn en schadelijk kunnen zijn.
Hoe kunt u dit het beste doen? Zorg voor een tandenborstel met een kleine zachte borstelkop (een kinderborstel of eventueel gewone zachte borstel). Het is belangrijk dat u de implantaten helemaal poetst, maar vooral dat de overgang van implantaat naar tandvlees vrij blijft van plaque en tandsteen.
Gebruik geen tandpasta of bruistabletten (bv Steradent), deze middelen zijn te agressief voor het materiaal en tasten het oppervlak aan waardoor er sneller vuil aan gaat hechten.
Steradent tabletten- De bruistabletten zijn effectief tegen bruine (hardnekkige) aanslag. Niet vaker dan 1 x per week gebruiken; als de tabletten vaker gebruik worden, kunnen ze het oppervlak van het kunstgebit ruw maken.
Reinigt u driemaal daags uw implantaten volgens de Bass-methode. Gebruik hierbij een milde tandpasta bijvoorbeeld Elmex®, Zendium®, Sensodyne®.
Prikkelende stoffen: Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
Een implantaat kan tientallen jaren meegaan. Natuurlijk is dit afhankelijk van de kwaliteit van het implantaat, de positie en de stand van het implantaat, de materialen die gebruikt worden op het implantaat en de type kroon, brug of prothese.
Wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen van plastisch chirurgen geven aan dat bij patiënten die geen klachten hebben, de implantaten niet vervangen hoeven te worden. Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee.
Iedereen die symptomen van een tandvlees- of tandabces ervaart, moet zo snel mogelijk naar de tandarts. Huismiddeltjes kunnen tijdelijk verlichting geven van symptomen zoals pijn. Een tandarts moet de puszak echter afvoeren en behandelen.
Peri-implantitis is een ontsteking van de weefsels rondom een tandimplantaat waarbij ook (versneld) kaakbot verdwijnt. Hierdoor kan het implantaat met wat daarop gemaakt is, uiteindelijk verloren gaan.
Gevolgen niet poetsen
Luke Bosker: "Als je je tanden niet poetst dan blijven de bacteriën op je tanden zitten. Die bacteriën zijn de grote boosdoeners. Zij zorgen ervoor dat je tandvlees ontsteekt en dat je gaatjes krijgt." Bij het niet poetsen zorgen suikers er ook voor dat gaatjes kunnen ontstaan.
Mondspoeling: spoel 2 maal per dag uw mond gedurende 1 minuut met 10 ml vloeistof. Spuug de vloeistof daarna uit. Slik niet door. Mondspray: verstuif de spray 2 keer per dag op uw tandvlees.
Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken. Pijnlijk tandvlees wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Etensresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen die je tandvlees flink kunnen gaan irriteren.
Bij overbelasting kan soms een deel van de porselein afbreken of kan enige verkleuring na verloop van tijd optreden. In dit soort gevallen kan vaak de kroon, brug of klikgebit gerepareerd of vervangen worden. Het implantaat blijft in dit soort gevallen netjes in de kaak zitten en hoeven niet vervangen te worden.
Bij een onderkaak kan de behandeling in totaal zo'n 3 maanden duren. En zo'n 8 maanden in geval van de bovenkaak. Dit is afhankelijk van het herstelvermogen van uw kaakbot en de prothetische voorziening die u krijgt.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
In principe kunt u alles eten. Vermijdt hard voedsel. Ontzie het behandelde gebied en oefen nooit druk op deze weefsels of implantaten uit.
Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.
Reinigen kunstgebit
Spoel de prothese en de borstel goed af. Prothese 's nachts droog bewaren in een daarvoor bestemd open bakje. 1x per week prothese nacht laten weken in natuurazijn en water (1:1). Let op: gebruik geen tandpasta's en bruistabletten voor het schoonmaken van het kunstgebit.
Een paar belangrijke redenen waarom u regelmatig uw kunstgebit reinigen moet: De bacteriën en voedselresten veroorzaken geurtjes die u een slechte adem geven. U kunt door een slechte hygiëne last krijgen van ontstoken tandvlees of zweertjes in de mond. Bacteriën en voedselresten vormen plak op het kunstgebit.