Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei 2022
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, maar dat betekent niet dat er automatisch sprake is van een verplichte vrije dag. Dat is namelijk afhankelijk van wat er in de cao is afgesproken.
Bevrijdingsdag (5 mei) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Sommige sectoren wel altijd vrij op 5 mei
Sommige sectoren, zoals ambtenaren van de Rijksoverheid en leraren, hebben geluk en zijn wel ieder jaar vrij op 5 mei. Veruit de meeste mensen zijn dus eens in de vijf jaar vrij, maar sommige werkenden hebben nooit een vrije dag op Bevrijdingsdag.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
Koningsdag 27 april (woensdag)
Op 27 april is het Koningsdag. Een nationale feestdag. Je bent vrij, tenzij daar in je cao iets anders over staat.
Bevrijdingsdag altijd 5 mei
Bevrijdingsdag valt altijd op 5 mei, ook als 5 mei een zondag of religieuze dag is. De burgemeester beslist of in een gemeente festiviteiten zijn toegestaan. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de zondagsrust.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
De wettelijke feestdagen volgens de Algemene termijnenwet zijn in 2022 als volgt: Nieuwjaarsdag: zaterdag 1 januari 2022. Goede Vrijdag: vrijdag 15 april 2022. Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 17 en maandag 18 april 2022.
Op volgende dagen in 2022 moet er niet gewerkt worden: Zaterdag 1 januari 2022, Nieuwjaar. Maandag 18 april 2022, Paasmaandag. Zondag 1 mei 2022, Dag van de Arbeid.
Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Is 5 mei in 2022 al een officiële vrije feestdag? Ja. De verwachting is dat de nieuwe cao voor 5 mei a.s. aangemeld is bij het ministerie van SZW. Dit betekent dat 5 mei in 2022 volgens de nieuwe cao een officiële vrije feestdag is.
2022 is geen lustrum jaar – wat staat er in de cao? In een aantal cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren. Is er geen cao, dan is het aan de werkgever of de werknemers vrij zijn op 5 mei. Soms is dit recht opgenomen in de arbeidsovereenkomst of in een bedrijfsreglement.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij.
Samen maken we 2022 tot een onvergetelijk Lustrumjaar. We worden tenslotte maar één keer 175!
Koningsdag en loontoeslag
Opgeteld is de loonbetaling dus 300%. Dit geldt trouwens niet voor alle branches. In veel cao's zijn afspraken gemaakt over Koningsdag. Werken jouw medewerkers bijvoorbeeld via de CEO Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), dan is Koningsdag geen verplichte vrije dag.
Eerste Pinksterdag en Tweede Pinksterdag zijn officiële feestdagen in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Pinksteren is altijd op een zondag en een maandag. Tweede Pinksterdag is ook bekend als Pinkstermaandag.
Nederland telt elf officiële feestdagen, waarbij de medewerker "vrij" heeft en gewoon zijn salaris krijgt doorbetaald (behalve Goede Vrijdag en Hemelvaartsdag). Dit zijn overigens geen verplichte vrije dagen, je kunt hier vanaf wijken mits deze dagen niet zijn vastgelegd in een cao.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Een toeslag van 25% als je meer dan 12 uur en maximaal 31 uur per week krijgt uitbetaald en werkt tussen 06.00 en 07.00. Een toeslag van 50% als je 32 uur of meer per week krijgt uitbetaald en werkt tussen 06.00 en 07.00. Een toeslag van 100% over de gewerkte uren op zondagen.
Als je in de nacht werkt krijg je een extra toeslag, de nacht wordt bij Albert Heijn gezien tussen 22:00 uur en 06:00 uur. Mocht je tussen deze uren werken, krijg je 50% extra. Mocht je op de zondagen in de nacht werken gaat alles x2, dus verdien je ook 100% extra nachttoeslag.