Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Eierkoeken leveren weinig voedingsstoffen en zijn daarom niet per definitie gezond te noemen. Ze dragen niet bij aan een gezond eetpatroon. Omdat ze in vergelijking met andere koeken minder calorieën leveren kunnen ze theoretisch gezien helpen bij afvallen.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit.
Het verschil met de meeste andere soorten koek is dat bij een eierkoek geen vet gebruikt wordt. Geen boter, margarine of olie dus. Dat zorgt er voor dat het caloriegehalte van zo'n grote eierkoek flink lager ligt dan van andere grote koeken zoals gevulde koeken, rondo's of stroopwafels.
' wordt er vaak gezegd. Ok, het levert weinig vet. Maar de gemiddelde eierkoek van 80 kcal bevat omgerekend 3 suikerklontjes.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen niet goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
Eierkoeken zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse bakkerijen. Een slank tussendoortje gemaakt van eieren, melk, suiker, bloem, boter en bakpoeder. Vooral dat (ammonium)bakpoeder zorgt ervoor dat de koek heerlijk groot en luchtig wordt.
Vooral dat (ammonium)bakpoeder zorgt ervoor dat de koek heerlijk groot en luchtig wordt. Vaak wordt het ammonium, wat een zout is, verward met ammoniak. Dit komt door de sterke geur.
Een eierkoek smaakt goed bij de koffie en thee, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Zoals 'm versieren tot mini-gebak of verwerk 'm in een trifle bijvoorbeeld.
De eierkoek wordt tegenwoordig gegeten bij het ontbijt of als tussendoortje. Vanuit oudsher is de eierkoek verbonden aan het paasfeest.
Een krentenbol van zo'n 50 gram bevat 134 kcal. Er zitten meer vezels in dan in witbrood en een krentenbol levert daarnaast veel ijzer en foliumzuur. Door de krenten en/of rozijnen bevat een krentenbol relatief veel koolhydraten en suikers bevat. Krentenbollen vallen echter niet binnen de Schijf van Vijf.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Er zitten 227 kilocalorieën in 1 extra groot (75 gram) eierkoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'eierkoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Kies liever geen producten met veel zetmeel en suikers.Die maken uw bloedsuiker hoger. Bijvoorbeeld: witbrood en producten van wit meel, zoals ontbijtkoek, koekjes en gebak.