Vaak wordt beweerd dat cafeïnehoudende producten, zoals koffie, thee, chocolade en energiedranken, vochtafdrijvend zijn. Dit is echter niet het geval.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Nadelen chocola
Bij de bewerking tot chocola worden omega 6 vetzuren ranzig en ontstaan er ongezonde transvetten. Chocolade bevat van zichzelf een kleine hoeveelheid cafeïne en theobromine (een stofwisselingsproduct van cafeïne). Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
In de 16e en 17e eeuw stelde men vast dat cacao geneeskrachtige eigenschappen had door zijn slijmoplossende, vochtafdrijvende, antidepressieve en lustopwekkende werking — beweringen die niet veel verschillen van de effecten die men vandaag de dag aan cacao toekent.
Behalve water kun je het beste koffie en vochtafdrijvende thee zoals gemberthee, verse muntthee, groene thee en brandnetelthee drinken bij vochtophoping. Het is een fabeltje dat je meer vocht verliest als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80 procent van de mensen een tekort aan magnesium.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao.
Omdat er ineens veel insuline vrij komt, daalt de bloedsuiker na de maaltijd weer. Dit kan zorgen voor zoete trek na de maaltijd, je lichaam gaat opzoek naar een nieuwe piek.
Als je eet, duurt het een tijdje om de energie uit je voeding op te nemen. Daardoor is je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil. Hierdoor geeft het lichaam nog niet het signaal dat het genoeg heeft. Daardoor heb je behoefte aan snelle suikers, zoete dingen.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Uit onderzoek is gebleken dat pure chocolade niet alleen antioxidanten bevat, maar ook ontstekingsremmend kan werken.
Waarom is chocolade verslavend? Elke keer als we voeding eten die rijk is aan vet of suiker maken we het stofje serotonine aan(1). Dit hormoon zorgt ervoor dat we gelukkig worden. Chocolade, vooral de repen die niet heel veel cacao hebben, zoals melkchocolade, is rijk aan vet én suikers.
Chocolade verlaagt ook de bloeddruk. Een verdubbeld positief effect dus.
Cacao verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, doordat het een licht bloedverdunnend effect heeft. De werking kun je vergelijken met dat van een aspirientje. Rauwe cacao zit bomvol antioxidanten, die veroudering tegengaan.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
In cacao zitten flavanolen, bepaalde antioxidanten die erg belangrijk zijn om allerlei ziekten en andere gezondheidsklachten tegen te gaan. Onderzoek wijst uit dat het dagelijks binnenkrijgen van deze stoffen onder andere de kans op hartziektes, long- en prostaatkanker, astma en diabetes type 2 kan verminderen.
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
Vermijd hiervoor zoutrijke voeding als kant-en-klaar maaltijden, voedsel uit blik en sausjes. Een eiwittekort kan de oorzaak zijn dat jij veel vocht vasthoudt zonder dat je het zelf door hebt. Een bepaald soort eiwit in je bloed – albumine genoemd – zorgt ervoor dat water uit je weefsels in je bloed wordt opgenomen.
Beweeg voldoende.
Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.