Al zeggen experten dat je het liever laat voor wat het is. Het verhoogt de bloeddruk en zout dehydrateert het lichaam. Je kunt er hoofdpijn van krijgen of duizelig worden. Blijf je zoutwater drinken, dan kan nierfalen zelfs een van de effecten zijn.
En dat is niet voor niets. In feite is zeelucht een medicijn dat je kunt inademen. De minerale zouten in zeewater hebben de bijzondere eigenschap dat ze in de vorm van negatieve ionen in je bronchiën worden verspreid. Deze deeltjes zorgen er voor dat zuurstof sneller kan worden opgenomen in je lijf.
Blootstelling aan zeewater
Wanneer je bijvoorbeeld te lang of teveel in zeewater hebt gezwommen, kan dit een negatieve invloed hebben op je huidbarrière. Irritaties van de huid kunnen ontstaan en de huid kan uitdrogen na een lange duik in de zee.
Verschillende onafhankelijke studies tonen aan dat zwemmen in zee heel wat voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is het goed voor je immuunsysteem, verzacht het pijn en huidaandoeningen, verlicht het allergieën én geeft het een boost aan je seksleven.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Wanneer jij veelvuldig in de zee zwemt en je niet grondig afspoelt, loop je het risico op huidinfecties, irritaties en zelfs ziektes. Daarom is het noodzakelijk om na ieder stranddagje – en zeker wanneer je dus in de zee hebt gezwommen – even grondig te douchen. Enkel afspoelen op het strand zelf is niet voldoende.
' is het verhaal dat veel klanten dan vertellen. Helaas is het een hardnekkige opvatting dat zon, zee en strand erg goed zijn voor je huid. Bij sommige huidaandoeningen kan UV licht of zout water (mits goed gecontroleerd) inderdaad een positieve werking hebben, maar bij acne is dit verraderlijk en onwaar.
Nee. Er is geen enkel onderzoek te vinden waarin aangetoond wordt dat zeewater acne verbetert. Wel verstoort zeewater bij langdurige blootstelling de barrièrefunctie van de huid, waardoor deze uitdroogt. Uitdroging zal ten gevolge van een verhoogde talgproductie uiteindelijk de acne verergeren.
Zout absorbeert vuil, aanslag en gifstoffen en reinigt de poriën van je huid diep. Het mineraalgehalte van zout helpt de beschermende barrière van de huid te herstellen en helpt hydratatie vast te houden.
Wellness in de Dode Zee
De mineralen uit het zoute water hebben een positief effect op de huid, net als de zwarte modder. De lucht in de omgeving van de Dode Zee heeft ook nog eens 10 procent meer zuurstof dan in Nederland, en dan zijn er ook ook nog de fijne zonnestralen.
Als je een open wond hebt, is het niet aangeraden om te gaan zwemmen. Bacteriën kunnen makkelijk in de wond dringen en zo terecht komen in de bloedbaan. Er kan ook een te hoge concentratie chloor in je wond terechtkomen, wat schadelijk is voor de gezondheid en het herstel.
Vroeger werd zout water al als huismiddeltje gebruikt bij verkoudheid. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat dit nog niet zo gek is. Er is namelijk gebleken dat een spray met een zoutwateroplossing (gemaakt van zeewater uit de Atlantische Oceaan) voor de neus heel goed werkt tegen verkoudheid bij kinderen.
Tip 2: Kies voor Aloë Vera en hydraterende ingrediënten
De zon droogt de huid uit, maar ook het zoute zeewater, chloorwater en transpiratie hebben zo hun invloed.
De sole kun je gebruiken door dagelijks 1 a 2 theelepels van de zoutoplossing aan een glas water toe te voegen. Donker bewaren. Werkt goed tegen hoofdpijn en vermoeidheid en helpt bij ontgifting.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater. Het zoutgehalte of saliniteit wordt in promilles (‰) uitgedrukt. In 1 liter zeewater komen gemiddeld de volgende hoeveelheden zouten voor: 24 gram natriumchloride (NaCl)
Zout zeewater tast je broek aan, Dus moet je altijd na een seawash je broek goed uitwassen met schoonwater. Eigenlijk gaat het vooral om het strand zand! Je duikt de zee in en daarna ga je met je natte broek in het zand zitten en wrijf je broek in met het strandzand.
Van zout wordt vaak gedacht dat het een uitdrogend effect heeft, maar voor je huid geldt dat niet. Een zoutbad houdt het vocht in de huid juist vast. Zout water stimuleert bovendien de doorbloeding van de huid, verwijdert dode huidcellen en werkt desinfecterend.
Veel experts geloven dat herhaalde blootstelling aan chloor het effect ervan op de huid kan doen verergeren. Als je regelmatig zwemt kan je dus best af en toe een pauze van een paar dagen inlassen. Vermijd zwemmen als je een opstoot hebt van eczeem, psoriasis, acne of als je merkt dat je huid nogal droog aanvoelt.
Goed voor je hart en bloedsomloop
Zodra je met je voeten het koude water raakt, merk je al dat jouw hartslag verhoogt. De onverwachtse koude prikkels zorgen ervoor dat jouw bloedsomloop versnelt, waardoor er meer bloed naar de vitale organen zoals het hart gepompt worden.
Voetbad met zeezout
Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien.
Informatie over toepassingen en werking van Dode Zee zout. Een bad met Dode zeezout stimuleert de huidstofwisseling, de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen (detoxen). Dode Zeezout helpt goed tegen een schilferige huid. Het Dode Zeezout zuivert de huid bij puistjes en mee-eters en verwijdert dode huidcellen.
In totaal rapporteerden 100 zwemmers en 39 niet-zwemmers dat zij ziek werden in de week na het strandbezoek. De zwemmers hadden een 1,79 maal zo groot risico op maagdarmziekten, een 4,46 maal zo groot risico op luchtweginfecties en een 5,31 maal zo groot risico op huidziekten als de niet-zwemmers.