Welke planten passen bij een olijfboom? Olijfbomen zijn een klassieke mediterrane plant, en ze vormen een mooie aanwinst voor elke tuin. Als je echter van plan bent een olijfboom te planten, zul je de juiste begeleidende planten moeten kiezen. Enkele goede keuzes zijn lavendel, rozemarijn, en salie.
De olijfboom kan door zijn oorsprong goed tegen droogte, maar niet tegen hele natte aarde. Ook als u de olijfboom in een pot plant, dan moet u ervoor zorgen dat water goed kan weglopen. U kunt dit bijvoorbeeld doen door latten onder de pot te plaatsen.
Vaak wordt er gekozen om onder bomen schaduw lievende vaste planten te plaatsen zoals bijvoorbeeld; lievevrouwebedstro, varens, hosta's, siergrassen, anemonen, primula en heuchera's. Vaste planten zijn makkelijker te plaatsen aangezien zij minder (water en voeding) nodig hebben.
Wilt u een olijfboom in vaste grond plaatsen? Zorg er dan voor de de grond voldoende waterdoorlatend is. Eventueel kunt u bij het planten Mediterrane potgrond gebruiken. Ook heeft de olijf voldoende zonlicht nodig.
De beste tijd hiervoor is na de winter: eind maart of april. Omdat de boom vanaf april weer uitloopt, zal ook in het geval van grondige snoei dit namelijk al snel niet meer te zien zijn. Ook krijgt de olijfboom dan de kans om vanaf eind mei kleine bloemetjes te vormen, de latere olijven.
Het snoeien van olijfbomen kan het beste worden gedaan na de winter controleer de olijf dan op dood hout en verwijder dit. Het mag het gehele groeiseizoen, maar liefst dus in het voorjaar. Zo heeft de boom de tijd om 'voller' te worden.
Zonder snoei blijven de takken ijl doorgroeien aan de uiteinden en worden ze kaal van onder, dit is geen mooi zicht. Je moet niet bang zijn om te snoeien, in dit geval telt snoei=groei. Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan!
Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen).
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water.
Voldoende calcium is erg belangrijk voor een gezonde olijfboom, omdat calcium de vatbaarheid voor ziekten vermindert. Het meest voorkomende symptoom van calciumtekort is chlorose (bladeren worden bleek of geelwit).
De allerbeste bodembedekkende planten tegen onkruid
Dikkemanskruid, dwergmispel en de kleine maagdenpalm zijn de beste bodembedekkers tegen onkruid. Ze zijn sterk en niet kieskeurig wat betreft de standplaats.
Sedum kan slecht tegen schaduw en heeft 4 tot 6 uur per dag volle zon nodig. Ligt uw dak in de schaduw of onder een boom dan adviseren wij het bloemenweide pakket te nemen zodat er altijd 'groen' overblijft als de Sedums weg gaan.
Voor bodembedekkers onder fruitbomen kiest u een Kruipend Zenegroen 'Ajuga'. Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
De stam van de boom geeft doormiddel van de dikte aan, hoe oud uw olijfboom is. Een olijfboom groeit ongeveer 1 centimeter in omtrek per jaar. Is de boom meer dan 50 jaar oud, dan zal de groei afnemen. Qua hoogte kan de boom wel 8 meter hoog worden.
In de winter is regenwater veelal meer dan genoeg voor de olijfboom. Indien de grond te nat is, kan ervoor gekozen worden om de boom even te plaatsen op een zonnige plek onder een afdak of de kluit deels te bedekken met een plankje. Het vochtigheidsgehalte van de kluit moet tussen de 20 en 30 procent liggen.
In het algemeen hebben olijfbomen ongeveer een centimeter water per week nodig, hoewel dit kan variëren naargelang het klimaat en de tijd van het jaar. Tijdens hete, droge zomermaanden kan het nodig zijn je boom tweemaal per week of zelfs vaker water te geven!
De olijfboom (Olea europaea) is een winterharde boom die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Afhankelijk van de standplaats kan de boom tot circa -10 graden Celcius vorst verdragen.
Een olijfboom verdraagt gemakkelijk vriestemperaturen tot ongeveer -5°C. Wordt de vrieskou nog erger dan gaat er een deel of alle blad afvallen. Ook is het zo dat oudere en dikkere bomen beter bestand zijn tegen vorst. Zo kunnen grotere bomen, vanaf stamomtrek +20 cm, al tot -12 °C verdragen.
Een olijf is niet zomaar van de boom te eten.Hij moet eerst verwerkt worden. De leeftijd van de twijgen van een olijfboom bepaalt of hij olijven geeft of niet. Alleen aan twijgen van 2 jaar en ouder groeien bloesems en olijven.
Hoe kun je zien hoe oud een olijfboom is? De leeftijd van een olijfboom kun je schatten aan de hand van de stamomtrek van de olijfboom. Een olijfboom met een stamomtrek van 30 centimeter is ongeveer 30 jaar oud. We gaan ervanuit dat de stamomtrek jaarlijks met 1 centimeter toeneemt.
Gedroogde koemestkorrels of vloeibare meststof voor mediterrane bomen zijn geschikt. Bemest maandelijks vanaf de lente: Begin met bemesten in het voorjaar en herhaal dit maandelijks tot en met september. Bemest rond de stam: Strooi of giet de meststof rond de stam, in een cirkel van ongeveer 30 cm.
Wanneer krijgt mijn olijfboom olijven? Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat olijfbomen geen olijven krijgen, voordat ze een leeftijd van 4 of 5 jaar hebben bereikt. Nadat deze leeftijd echter bereikt is kunnen de olijfbomen iedere jaar opnieuw olijven krijgen totdat ze uiteindelijk zullen sterven.
Wanneer de olijfboom snoeien? Na de winter, vanaf half maart, is de beste periode om een olijfboom te snoeien. Maar ook later in het voorjaar en ook in de zomer kun je hem nog snoeien, mocht je het in het voorjaar zijn vergeten. Knip een olijfboom nooit in de winter.
De Olijfboom dient altijd in lichtvochtige grond te staan. Doordat de tuinplant op een plek met veel licht staat, zal de plant veel water verdampen. In de zomer kan het best mogelijk zijn dat je hierdoor de plant 2 tot 3 keer per week water moet geven. Vooral als de plant in de volle zon staat.
Haal de laatste twintig centimeter van de dunste takjes af en de boom krijgt de neiging weer nieuwe frisse bladeren aan te maken. Het houdt hem fris en mooi. Als alles goed gaat, krijgt u een boom die in het voorjaar bloeit en daarna echte vruchtjes produceert. Verwen de boom.