Typische Friese specialiteiten zijn ondermeer: Fryske Sûkerbôle (suikerbrood), Oranjekoeke (oranjekoek), Drabbelkoeken uit Sneek, Fryske dúmkes, het biertje Us Heit en natuurlijk de enige echte Sonnema Beerenburg of conculega Weduwe Joustra uit Sneek. Heerlijk na een doorwaaide dag op het water.
Denk je aan Friesland dan denk je vast gelijk aan water, skûtsjesilen, fierljeppen, de Elfstedentocht en de Friese taal. Maar Friesland staat ook bekent om heerlijke streekproducten. Denk aan de Friese oranjekoek, sûkerbôle (suikerbrood), Fryske dúmkes en Beerenburg.
Er is weinig zó typisch Leeuwarden als beerenburg. Meer dan 135 jaar geleden verscheen de eerste fles Boomsma 'Oud Friesche' Beerenburger. Dit echte familiebedrijf vestigde zich in 1883 aan het Oldehoofsterkerkhof. Sindsdien is er aan het recept voor dit Friese kruidenbitter niets veranderd.
Friesland (Officieel Fryslân) is een provincie in het noorden van Nederland. Friesland telt 647.239 inwoners en de hoofdstad is Leeuwarden. ... Ook horen 4 waddeneilanden bij Friesland:
De oorspronkelijke Friese taal wordt aangeduid als Oudfries. Deze taal werd gesproken in de periode van ca. 1100 tot 1575. Er zijn uit deze periode Oudfriese teksten uit het gebied van het hedendaagse Friesland, Groningen en Oost-Friesland, voornamelijk wetsteksten en notariële acten, bekend.
In Huizen, Laren, Blaricum, Bussum en Naarden kan je daarom prima BN'ers spotten die “wereldberoemd zijn in Nederland”. In Blaricum bijvoorbeeld zanger Gordon, in Naarden ontwerper Jan des Bouvrie en presentatrice Linda de Mol in Huizen.
Sneek is zondermeer één van de leukste steden van Friesland! Het stadje staat bekend om de historische Sneeker Waterpoort. Dit herkenbare symbool heb je vast eens gezien.
Aan de Nieuwestad, de hoofdstraat met haar prachtige stadsgracht, zijn de grote winkelketens gevestigd. Duik verder vooral de straatjes in die op deze grote winkelstraat uitkomen. De Sint Jacobsstraat, de Kleine Kerkstraat, Naauw en de Oude en Nieuwe Oosterstraat zijn daarbij aanraders!
Het Fries is een West-Germaanse taal (vgl. hierbij de karakterisering van de Germaanse taalfamilie) die door ongeveer 400 000 mensen in de provincie Friesland wordt gesproken. Het is nauw verwant met het Nederlands maar vertoont ook een aantal frappante overeenstemmingen met het Engels, vooral op lexicaal niveau.
Het Westerlauwers Fries wordt geschreven met het Latijnse schrift, maar het Fries heeft maar 24 letters terwijl het klassiek Latijnse alfabet er 26 heeft. De Q en de X worden in de hedendaagse spelling van het Fries niet gebruikt. In Friese woordenboeken komen de I en de Y op dezelfde plaats.