Het eten van pure chocolade verbetert je atletische prestatie op dezelfde manier als sport, dat onthulde een Amerikaanse studie onlangs.
Donkere chocolade eten zorgt voor een betere bloedtoevoer naar je hart en verlaagt op die manier je bloeddruk. Door de verbeterde bloedcirculatie krijgen je spieren meer bloed en dus ook zuurstof, waardoor je langer kan sporten.
Chocolade maakt endorfine en serotonine (gelukshormoon) vrij in je lichaam. Daardoor verdwijnt alle stress en spanning als sneeuw voor de zon. Het bezorgt je lichaam en geest ook een ongelooflijke boost. De cafeïne in de chocolade zorgt dan weer voor een verstevigend en een afslankend effect.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
De conclusie is dat chocolade wel degelijk invloed heeft op je hersenen. Het zorgt ervoor dat je cognitieve vaardigheden verbeteren, het maakt je alerter en laat je goed voelen. Waardoor je dus ook een beter humeur kan krijgen. Ook heeft chocolade een belangrijke werking als antioxidant tegen vrije radicalen.
Uit de onderzoeken bleek dat het eten van pure chocola met een hoge concentratie cacao (minimaal 70% cacao, 30% biologische rietsuiker) positieve effecten heeft op stress, ontstekingen, stemming, geheugen en weerstand.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
De smaakervaring van chocola zorgt voor de aanmaak van endorfine. Endorfine zorgt voor een euforisch gevoel en onderdrukt pijn. Chocola bevat fenylethylamine, een stof die je verliefd zou doen voelen en zodoende als licht antidepressivum werken.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent.
Dagelijks maar liefst 100 gram, gebaseerd op een klein onderzoek onder senioren waaruit bleek dat chocolade de bloeddruk kan doen verlagen. Nu is 100 gram een flinke portie, die maar liefst een kwart van de totale dagelijkse energiebehoefte bevat.
Chocolade bevat lecithine dat een gunstig effect heeft op de cholesterolgehaltes van het bloed. De producenten zeggen dat een extra inname van lecithine zou helpen vet en cholesterol in het lichaam af te breken. Lecithine bestaat uit glycolipiden, triglyceride en fosfolipiden.
Hoeveel pure chocolade kan ik per dag eten? Ongeveer 10 gram per dag zou kunnen bijdragen aan je gezondheid. Dat zijn ongeveer twee kleine blokjes van een chocoladereep. Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al best zwaar valt.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Rauwe chocolade (raw chocolate) is het gezondst. Deze chocolade bevat veel meer cacao dan de 'gewone' chocolade. En doordat de bonen niet gebrand, maar koud gemalen zijn, zijn de gezonde stofjes beter bewaard gebleven. Ook zijn er geen suiker en andere smaakmakers aan toegevoegd.
Chocolade beschermt je huid!
Je leest het goed, pure chocolade bevat 5 keer zoveel flavanoïden dan melkchocolade. En dit is net fantastisch voor je huid. Flavanolen zijn polyfenolen die fungeren als een sterke antioxidant en activeren de werking van de huidcellen.
Het gelukshormoon: chocolade maakt je blij!
Pure chocolade bevat veel cacao, en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam voor een stofje dat je simpelweg blij maakt. Phenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine, een bekende stof die je een geluksgevoel geeft.
Hoe wordt pure chocolade gemaakt? Pure chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en geur- en smaakstoffen zoals vanille. Cacao is afkomstig van de cacaoboom die voorkomt in de vochtige gebieden rondom de evenaar. Hoe meer cacao en hoe minder suiker, hoe bitterder de smaak van de chocolade.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Heeft u veel pijn of maakt u zich zorgen, bel uw huisarts. Bewegen is meestal goed. Ook bij pijn.
Effecten van cafeïne:
bevordert de insulineaanmaak en werkt daarmee ontstekingsbevorderend. het heeft negatieve invloed bij de opname van belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium. zorgt voor een stijging van de bloeddruk.