Wijk Charlois heeft afgerond een totale oppervlakte van 1.190 hectare, waarvan 1.119 land en 71 water (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 3.805 adressen per km2. Er wonen 35.520 huishoudens in wijk Charlois. Wijk Charlois is een wijk in de gemeente Rotterdam.
Charlois (uitspraak sjaarloos (klemtoon op eerste lettergreep) /'ʃaːrlous/ (Standaardnederlands), /'ʃaːɻlɜus/ (Rotterdams dialect)) is een bestuurscommissiegebied en wijk gelegen op de zuidelijke Maasoever in de gemeente Rotterdam.
Rotterdam is de op twee na grootste stad van Nederland en telt maar liefst 14 deelgebieden en 71 wijken van verschillende groottes.
Bij de bestuursoverdracht bepaalt Karel dat de ingedijkte grond “voortaen heten sal 't land van Charolais”. Deze bepaling vindt zijn oorsprong in het feit, dat Karel de Stoute graaf is van het graafschap Charolais in Frankrijk. De naam Charolais is later verbasterd tot Charlois.
Onveilig in Rotterdam
Genoeg over Nederland, hoe zit het in Rotterdam? Helaas: bij ons ligt het onveiligheidsgevoel een stuk hoger dan landelijk. 41,2% voelde zich hier vorig jaar wel eens onveilig in de stad. Ook voelt 25,9% van de Rotterdammers zich wel eens onveilig in hun eigen wijk.
Ten aanzien van de veiligheid zijn we op de goede weg: de veiligheidsindex steeg van 100 in 2014 naar 108 in 2018 tot 110 in 2020. Het wijkprofiel 2020 laat zien dat Rotterdam steeds veiliger wordt en dat de bewoners zich ook veiliger voelen.
Integendeel, Rotjeknor wordt vaak liefdevol gebruikt. Het is een bijnaam waar een Rotterdammer zich niet voor geneert.
Het aantal inwoners in de wijk Charlois is met 5.075 personen gestegen van 64.415 in 2013 tot 69.490 in 2021 (dat is 8%). Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.
De rijkste wijk van Rotterdam is Kralingen-Oost.
In totaal telt Rotterdam 2750 miljoenenwoningen. Met 760 miljoenenwoningen blijft Kralingen-Oost de duurste buurt van Rotterdam. De 'duurste straat' is de Vijverlaan met een gemiddelde woningwaarde van 1,74 miljoen.
Toch is Oud-Crooswijk ook anno 2021 een van de armste wijken van Rotterdam en Nederland. Nog altijd hebben veel mensen moeite met rondkomen, groeien kinderen op in armoede en zijn er taalproblemen. En dan zijn de effecten van de corona-pandemie nog niet eens bekend.
Destilleer je uit al deze antwoorden de belangrijkste kernwaarden van Rotterdam, dan staat het typisch Rotterdamse volgens Museum Rotterdam voor '(01) rauw, (02) echt, (03) direct, (04) eerlijk, (05) trouw, (06) modern en (07) hardwerkend en (08) bijna alle Rotterdammers hebben hun wortels buiten de stad'.
Het Rotterdams is het stadsdialect dat gesproken wordt in Rotterdam. Het behoort tot de Zuid-Hollandse dialecten.
De bewoners van Rotterdam vormen een bont geschakeerde cultuur: zo waren er op 1 januari 2020 55.885 mensen ingeschreven met een Surinaamse, 49.699 met een Turkse, 45.676 met een Marokkaanse, 25.562 met een Antilliaanse en 15.971 met een Kaapverdische migratieachtergrond.
En naast veel typische uitdrukkingen is er ook een eigen Rotterdams idioom ontstaan. Woorden als gers, kapoentje, aftaaien, tebbie, groos of een bakkie pleur behoren tot de standaard woordenschat van de Rotterdammer.
Roffa is straattaal voor Rotterdam. En elke Rotterdamse wijk heet ook weer anders in deze jongerentaal, je komt bijvoorbeeld niet uit Oosterflank maar uit Flanka of Flankoe.
Roffa is straattaal voor 'Rotterdam'.
Alle problemen die brancheorganisatie Aedes onlangs signaleerde in de nieuwe achterstandswijken zie je in Rotterdam-Zuid namelijk in het kwadraat. Alle indicatoren staan daar op rood, dus qua scholing, schulden, werkloosheid, taalachterstand, leefstijl, et cetera. En dat in een stadsdeel zo groot als heel Eindhoven.
De vermindering van criminaliteit is niet in de eerste plaats te verwachten van politie en justitie, ondanks de beste technologische ondersteuning, maar van een samenleving met meer gelijkheid en voldoende inkomen, adequate huisvesting en goed onderwijs voor iedereen.
Rotterdam-Zuid staat niet bekend om zijn veiligheid: een schietpartij is Zuid niet vreemd. Daarbij is het nog ver fietsen ook. Het maakt dat studenten de goedkope huizen liever links laten liggen. Maar ten zuiden van de Nieuwe Maas valt wel degelijk een wereld te ontdekken.