Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Dit is beter geschikt voor gebruik binnen. Op je chape kan je rechtstreeks je vloerbedekking lijmen. Ook voor de afwatering van een plat dak of terras kan chape gebruikt worden.
Chape is daarentegen niet waterdoorlaatbaar en wordt gebruikt als ondervloer voor tegels, parket, laminaat…
Een chape vormt de sterke en onmisbare basis voor zowat alle vloerafwerkingen, zoals vloertegels, laminaat, parket en vast tapijt. Verder beschermt een chape (ook wel dekvloer) de nutsleidingen en zorgt het voor een lange levensduur van je vloer. Net als stabilisé is chape een mengsel van zand, cement en water.
Wat is de minimumdikte van een chape voor een terras? Een gewapende niet-hechtende dekvloer voor een buitenterras is doorgaans 5 tot 8 cm dik. Als de dekvloer niet-hechtend is, moet die een minimumdikte van 5 cm hebben en gewapend worden met een metalen net van minstens 50 x 50 x 2 x 2 mm.
Zandcement hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Zandcement is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen.
Waterdoorlatende verhardingen bestaan uit poreus materiaal waar water door kan. Waterpasserende verhardingen bevatten of creëren poriën waarlangs het water kan infiltreren. Voor dergelijke verhardingen zijn alle doorlatende en gedeeltelijk open materialen zeer geschikt.
Waterdoorlatende bestrating is poreus als een soort spons. De bestrating is gemaakt van steen dat waterdoorlatend is. Dus het water zakt door de steen heen in de wegfundering. Waterpasserende bestrating is gemaakt van dichte steen.
Zodra de toplaag van de chape buiten droog is, kan je daarop lijmen. Op een natte chape zal de lijm niet kleven : die zal oprollen of wegzwemmen. Plastiek op chape buiten leggen is nuttig tegen neerslag en moet er dan weer af om de verdamping haar werk te laten doen.
De dikte van de dekvloer bedraagt bij een nat systeem gemiddeld zo'n 6 à 8 centimeter. De dikkere chapelaag is niet enkel nodig om de leidingen te kunnen bedekken. Het is ook nodig om de warmte beter te kunnen spreiden over de vloer. Daarom moet je boven de leidingen nog minstens 30 mm chape voorzien.
De prijs van isolatiechape per m3
De chape prijs van isolatiechape bedraagt gemiddeld 150 tot 180 euro per m3. De uiteindelijke prijs van deze chape per m3 is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal, het aantal vierkante meter en de dikte van de vloer.
Vloeichape is een chape die, in tegenstelling tot traditionele cementchape, vloeibaar gegoten wordt. Deze dekvloer levert enorme voordelen op qua sterkte, warmtegeleiding en CO2-uitstoot, wat hem de nieuwe standaard in chapewerken maakt.
Tussen de uitvullaag en de vloerafwerking ligt de dekvloer, ook gekend als chape. Deze vloerlaag vormt een belangrijke ondersteuning voor de vloerafwerking. Er bestaan verschillende soorten chape.
Het principe van gewapende chape is vergelijkbaar met gewapend beton. Men plaatst een wapening, meestal netten van ijzerdraad, maar ook kunststofvezels zijn mogelijk. In dat geval mengt men fijne nylon vezels, eventueel met toevoeging van bepaalde additieven, in de chape.
Dat is voor een groot deel afhankelijk van de dikte van de chape. Voor een chape tot 5cm rekent men doorgaans op een droogtijd van 1 week per centimeter. Voor elke extra centimeter, rekent men 2 weken extra droogtijd.
Voor traditionele chape reken je dus op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is je chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt je ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken. Even rekenen dus.
Dolomiet en grastegels zijn veelgebruikte waterdoorlatende materialen voor de oprit.
Na 2 à 3 dagen mag je de chape voorzichtig betreden. Alles hangt natuurlijk af van de drogings mogelijkheden. Na 10 dagen mag je gewoon lopen over de chape en kan er zelfs al op gewerkt worden.
De dikte bedraagt gemiddeld 6 tot 8 centimeter. Deze wat dikkere laag is nodig voor een correcte temperatuurverdeling. De dikte van de chape boven de leidingen moet minstens 30mm bedragen.
Op een vloerisolatie in gespoten PUR dient er een minimale dikte van dekvloer (chape) gerespecteerd te worden om een voldoende sterke en stabiele vloer te verkrijgen. Met een poliebetonvloer is een dikte van 100 mm een minimum.
Met SikaLatex® is het mogelijk chapes en ondervloeren te hechten, betegeling te kleven, waterdichte chapes, chapes met een hoge weer- stand en voegen in metselwerk te realiseren.
Gemiddelde prijs van chape per m2
Gemiddeld mag je rekenen op 12-15 euro per vierkante meter. Dit is een klus die ervaring vereist. Laat chapewerken daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf.
Jazeker, in de praktijk ligt de belasting voor gespoten PUR ligt tussen 150 en 250 kPa. Omgerekend ligt deze waarde tussen 15.000 en 25.000 kg/m².
Waterdoorlatende bestrating is een manier van bestraten of materiaalkeuze die ervoor zorgt dat hemelwater gemakkelijk weg kan lopen in de ondergrond. Het zijn vaak poreuze materialen of losse materialen, maar het kan dus ook een manier van bestraten zijn.
Zandgrond, zandleem en lemig zand zijn in de meeste gevallen voldoende waterdoorlatend. Leem en klei heel wat minder. Kan het water niet weg, voorzie dan een voldoende dikke onderfundering of een andere buffer.
Bij waterdoorlatende klinkers loopt het regenwater weg doorheen de klinker, rechtstreeks in de bodem. Ze zijn gemaakt uit beton en bestaan in twee soorten: poreuze betonstraatstenen en de betonstraatstenen met verbrede voegen.