Je moet dan denken aan een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de koopsom. Daarnaast kun je ervoor kiezen om nog extra eigen geld in te leggen en hiermee de hypotheek en dus de maandlasten te verlagen.
Het is een bedrag waar je niet voor kan lenen bij de bank. Daarom is een verlaging zeker de moeite voor wie het niet breed heeft. Voor een huis van 300.000 euro betaal je vanaf 2022 niet meer 18.000 maar 9.000 euro uit eigen zak. Daarmee wil Vlaanderen het makkelijker maken voor jonge koppels om een huis te kopen.
20% eigen inbreng geen ijzeren wet
De gangbare regel is dat u 20% van de aankoopprijs zelf moet kunnen leggen, voor de overige 80% kan u naar de bank voor een lening. Stel dat u een appartement van 220.000 euro wil kopen, dan zou u dus 44.000 euro zelf moeten ophoesten en de overige 176.000 euro lenen.
De Nationale Bank legt nu de banken op om in de regel maar tot 90% van de aankoopwaarde te lenen.
Waar moet je rekening mee houden? Het is niet mogelijk om voor je nieuwe huis een hypotheek af te sluiten waarmee je alle kosten betaalt. In 2022 kun je maximaal 100% van de marktwaarde van de nieuwe woning lenen.
Als je de keuken gelijk aangeschaft na de aankoop van een koopwoning, kan de keuken vaak meegefinancierd worden in de hypotheek. Wanneer een nieuwe keuken gekocht wordt als je al een tijd in de woning woont, dan kan de oorspronkelijke hypotheeklening vaak niet meer gebruikt worden.
Hoeveel u kunt lenen, hangt onder andere af van de waarde van uw koophuis. U kunt een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van het huis. U kunt dus niet meer lenen dan het huis waard is. Een taxateur stelt de waarde vast.
Banken vragen altijd een eigen inbreng. Je kan niet meer dan 100% van de aankoopsom lenen. Je moet dus de kosten die bovenop de aankoopprijs komen, zoals de registratierechten en notariskosten, zelf kunnen inbrengen. Er worden regels opgelegd aan de banken voor woonleningen.
Wilt u hoger gaan dan 80%, probeer dan vooraf na te gaan welke banken hier nog voor openstaan. Creafin is een van de weinige instellingen die nog toelaten om voor een woonlening tot een quotiteit van 100% te gaan.
De ideale DTI-ratio voor een woonlening is maximaal 1/3 van je inkomen: 33% dus of lager. Als je DTI-ratio te hoog is, kom je mogelijk niet in aanmerking voor de woninglening die je wil. Hoe lager de verhouding, hoe beter! Heb je een DTI-ratio van 38%, dan betekent dit niet dat er geen mogelijkheden meer zijn voor jou.
Zeker wanneer u een woonlening wenst af te sluiten, is het moeilijk om te lenen zonder een eigen inbreng. Wie wil lenen voor een woning, moet vaak minstens 20 procent van de aankoopprijs zelf op tafel kunnen leggen. Banken vragen dat om hun eigen risico te beperken.
Sinds 1 januari gelden er nieuwe regels in verband met de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van de woning. Die verhouding mag vandaag niet meer dan 90 % bedragen. Dat heeft als gevolg dat je minstens 10 % van de aankoopsom van de woning zelf moet inbrengen. Dat is helaas niet voor iedereen mogelijk.
Een huis kopen zonder eigen geld kan niet meer
Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Dit moet je zelf kunnen betalen. Hoeveel geld je precies nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie.
Het richtbedrag aan hoeveel spaargeld je nodig hebt voor een huis is ongeveer 5 tot 10% van het aankoopbedrag voor een bestaande woning.
Voordat een huis een thuis is ben je een stuk verder. Het Nibud berekent zelfs dat je een bedrag tussen de 7000 en 12.000 euro opzij moet zetten.
Leent u op 30 jaar, dan zal u in het begin vooral interesten terugbetalen en weinig kapitaal. Fiscaal gezien maakt dit echter niets uit. De woonbonus voorziet nl. één fiscale korf voor interesten en kapitaal tezamen.
Voor het kopen van een huis moet je meerderjarig zijn. In Nederland betekent dat dus dat je vanaf je achttiende een huis mag kopen. Het antwoord op de vraag 'Wanneer kan je een huis kopen' is daarnaast van veel factoren afhankelijk.
Je wilt een huis kopen maar hebt geen spaargeld. Je wilt dus alles lenen voor je huis, ofwel méér dan 100% lenen voor je huis. Veel mensen zien dan hun droom verdwijnen. Toch blijven er in 2022 in uitzonderlijke gevallen oplossingen mogelijk om alles te lenen voor de aankoop van je woning.
Voor het vastleggen van die eigen inbreng bent u in principe vrij in de wijze waarop u die inbreng wilt bewijzen. Wel is sterk aan te raden om de afspraken schriftelijk vast te leggen en steeds bij te werken als er later extra inbreng of terugbetaling van inbreng plaats vindt.
Doorgaans wordt een eigen inbreng verwacht van 25% tot 30% van de overnameprijs. Om de rest van de centen te financieren, zal de bank kijken of jouw vennootschap voldoende middelen genereert om het krediet terug te betalen.
Eigen inbreng blijft belangrijk
De aankoopkosten moet u sowieso zelf betalen. Daarbovenop eist Crelan in principe dat u minstens 20 % van de aankoopprijs met eigen middelen financiert. Ook uw terugbetalingscapaciteit bepaalt mee hoeveel u kunt lenen.
Redenen afwijzing hypotheekaanvraag door de geldverstrekker:
Je hebt meerdere woningen op je naam staan. Je gaat scheiden, maar je hebt nog geen echtscheidingsconvenant. Je bent korter dan 3 jaar zelfstandig. Je hebt een woning met verlies verkocht en wilt nu met restschuld een andere woning kopen.
Om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen, kijken kredietverstrekkers naar de volgende zaken: Je inkomen. Je gezinssituatie. Hoeveel geld je op basis van je inkomen en gezinssituatie minimaal nodig hebt om van te leven.
Vaak vraagt de financier hierbij om een deel eigen inbreng voor de financiering. Over het algemeen wordt er ongeveer 10% tot 30% van de waarde van het vastgoed aan eigen inbreng gevraagd. Het resterende gedeelte van 70% tot 90% van die waarde is dus wat de financier kan dekken.