Qua calorieverbruik scoort cardio beter dan een krachttraining. Als je een half uur gaat lopen of fietsen zal je dus tijdens het sporten meer calorieën verbruiken dan als je een half uur aan gewichtheffen doet. Maar wie aan krachttraining doet, verbrandt wel meer calorieën ná de training.
Of krachttraining of cardio effectiever is om af te vallen, hangt er dus vanaf met welke soort inspanning je het snelst calorieën verbrandt. En dan is het antwoord overduidelijk: je verbrandt meer met cardio dan met krachttraining, als de intensiteit van beiden gelijk is.
Ondanks de cardiovasculaire overeenkomsten, ben je met krachttraining uiteindelijk wel in het voordeel qua vetverlies. Cardio verbrandt wellicht meer calorieën per sessie, wat - in het geval van een calorieëntekort - neerkomt op vetverlies, maar kracht wint uiteindelijk de race.
Er is veel onderzoek naar gedaan (2, 3, 4), maar de conclusie is steeds dat vet overal in het lichaam verdwijnt en niet op specifieke plekken. Het is dan ook niet mogelijk om buikvet te verliezen met een bepaalde vorm van cardio.
Cardio is een van de meest effectieve manieren om calorieën te verbranden en het afvallen te versnellen. Cardio-training is niet alleen essentieel voor gewichtsverlies, maar ook voor hartgezondheid, metabolische gezondheid en algemeen welzijn.
Afvallen bij je buik: beweging. Hardlopen, fietsen en zwemmen zijn voorbeelden van duursporten waarmee je op een constante manier gewicht verliest. Het is een laagdrempelige manier van trainen en is dus ideaal wanneer je wilt beginnen met sporten. Hoe snel en hoe lang je beweegt, hangt af van je conditie.
Als u puur kijkt naar het aantal calorieën wat u verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van uw tempo en de intensiteit kunt u al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Qua cardio is niet alleen je hartslag belangrijk, maar ook de afstand die je aflegt. Nieuw onderzoek wijst uit dat een gemiddeld 5k per week hardlopen voldoende is om af te vallen. Niks halve marathons, jij doet vanaf nu lekker rustig aan en gaat voor kwaliteit.
Dus samenvattend: Als je op hetontwikkelen van spiermassaricht kun je het beste eerst krachttraining doen en afsluiten met cardio. Voor uithoudingsvermogen kun je het beste eerst een cardiotraining doen en afsluiten met kracht. Voor vetverbranding kun je het beste eerst kracht doen en vervolgens cardio.
Als je de twee trainingen in één sessie combineert, is het algemene advies om eerst krachttraining te doen en daarna cardio, aldus Enja Schenck, kracht- en conditiespecialist. Ze legt uit dat aerobe training voor krachttraining een negatieve invloed heeft op de toename van kracht, maar vice versa niet.
Dit is wel afhankelijk van welke cardio en de duur van de cardiotraining. Toch zal over het algemeen bij cardio je spieren een stuk minder worden belast en zal er ook minder tijd nodig zijn om te herstellen. Elke dag cardio is dus mogelijk, maar zorg er voor dat je niet elke dag langer dan een uur cardio training doet.
Dan zijn cardio en krachttraining onmisbaar. Tot een aantal jaren geleden dachten veel sporters dat deze twee trainingsvormen niet met elkaar samengingen. Het tegenovergestelde is echter waar: cardio en krachttraining gaan heel goed samen! Deze twee trainingsvormen vullen elkaar juist heel goed aan.
Wat kun je het best eten na het sporten? Een combinatie van koolhydraten en eiwitten is na het sporten ideaal. Koolhydraten zijn van belang om de glycogeenvoorraad in de spieren aan te vullen en eiwitten ondersteunen het snel herstel van de spieren na het sporten.
Kort samengevat: - Als je doel is om je uithoudingsvermogen te verbeteren, doe dan eerst cardio en kies daarbij iets wat je leuk vindt. - Als je doel is om vet te verbranden en af te vallen, begin dan met je krachttraining. - Als je sterker wil worden, begin dan ook eerst met krachttraining.
Wil je er liever strakker uitzien, dan zal je je spieren moeten trainen. Voor een strak lichaam is 3-4 maal krachttraining per week ideaal. Indien de kwaliteit van je trainingen goed is, zal je hier een mooi resultaat mee kunnen behalen.
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Na hoe lang dat is hangt af van hoe intensief je aan het trainen bent. Wat mensen die deze uitspraak doen bedoelen is dat je gemiddeld 'pas' na 20 tot 30 minuten cardio overschakelt op de vetverbranding. Maar dit is wederom afhankelijk van hoe getraind je bent en van de intensiteit van je training.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Buikvet verbranden met wandelen
Kun je dat hardnekkige buikvet verbranden door alleen te wandelen? Hoewel het bijna niet mogelijk is om op één plek (of lokaal) vet te verbranden – dus ook geen buikvet – draagt stevig doorstappen wel bij aan de algehele vetverbranding.
Als je wilt afvallen, dan hoef je geen specifieke spiergroepen te trainen. Het belangrijkste is dat je de grootste spiergroepen traint. Dit zijn je: Billen, Benen, Buik, Borst, Rug en Schouders. Als je een beginner bent, is het verstandig om het rustig op te bouwen en lichte krachtoefeningen te doen.
Het advies bij afvallen is om elke dag in elk geval 60 minuten matig intensief te bewegen. Het liefst op alle dagen van de week. Dit hoeft niet een uur aan één stuk door te zijn. Driemaal per dag 20 minuten bewegen kan ook.
Het bleek dat zowel de hartslag als de totale hoeveelheid verbrandde calorieën op de loopband het hoogste was. De resultaten op een rijtje: Gemiddelde hartslag bij respectievelijk RPE 11, RPE 13 en RPE 15: Loopband: 136 159 173.