Gezien de populairiteit van het importeren van auto's is de minimale wachttijd bij het RDW 4-6 weken voor particulieren.
Na de keuring van je importauto door de RDW en goedkeuring door de Belastingdienst ontvang je gemiddeld binnen vijf werkdagen een kentekenbewijs. Meestal volgt een dag later de registratiecode. Het kenteken van je import auto is dan dus op papier geregeld.
Nieuwe kentekens zijn meestal met een paar dagen al binnen. Koop je je auto op afbetaling of met een private-lease-regeling, dan kan het wat langer duren.
Vanwege Corona zijn de RDW-keuringsstations een tijdje dicht geweest. Daarnaast hebben zij om het risico op corona te beperken, het klantcontact in de RDW-keuringshal en aan de balies geminimaliseerd. Hierdoor is de gemiddelde wachttijd voor een importkeuring circa 8 weken.
Je nummerplaat wordt de volgende werkdag geleverd bij je thuis, in het Postkantoor of PostPunt van je keuze of op een adres dat je zelf kiest. Bijvoorbeeld je werk, je garage of je verzekeraar.
Waar kunt u uw voertuiggegevens in het kentekenregister online inzien? Op de website van de RDW. Of vraag uw eigen kentekengegevens online of schriftelijk op. Dit kan ook via de RDW.
Het voertuig zal moeten herkeurd worden binnen de 14 dagen. Niettemin moet het voertuig onmiddellijk hersteld worden of een wijziging ondergaan om conform de reglementering te zijn.
In principe wordt voor elke periodieke keuring een uitnodiging verzonden. De uitnodiging wordt 4 à 5 weken vóór de uiterste geldigheidsdatum verzonden. Het ontbreken van een uitnodiging kan niet ingeroepen worden om het gebruik van een voertuig zonder geldig keuringsbewijs te rechtvaardigen.
Zelf auto invoeren bij RDW keuringsstation
Voor het invoeren van de auto bij de RDW dient u rekening te houden met €139,05 kosten voor RDW leges, recycling, tenaamstelling en ca.€39,50 kosten voor de productie van kentekenplaten (zie ook: totale kosten auto importeren).
Benieuwd naar de toekomst van Nederlandse kentekens? In 2024 wordt de GBB-01-B serie geïntroduceerd, een verfrissende verandering na de X-609-RJ serie van 2023. Lees alles over de evolutie van Nederlandse kentekens sinds 1951 en ontdek waarom het eerste kenteken van de nieuwe serie mogelijk halverwege juni verschijnt.
Bij import auto altijd RDW laatste nieuwe kenteken.
Een leuke bijkomstigheid bij een auto importeren is dat je altijd het RDW laatste kenteken krijgt, behalve als de auto oorspronkelijk een Nederlands kenteken heeft gehad (herinvoer).
Als u in Nederland woont en een auto koopt in het buitenland (importeren), moet u een Nederlands kenteken voor dit voertuig aanvragen. Na ontvangst van het kentekenbewijs betaalt u motorrijtuigenbelasting (mrb). Ook heeft u een kentekenplaat en een WA-verzekering nodig.
Buiten Nederland mag u meestal tussen de 3 en 6 maanden rijden in uw auto met Nederlands kenteken. Hoelang u precies in het buitenland mag rijden, verschilt per land.
Een storing bij de RDW heeft geleid tot een achterstand bij de aanmaak van delen I van het kentekenbewijs. Inmid- dels is een groot deel van de problemen opgelost. Voor dat deel waarbij er nog problemen zijn, is een noodprocedure ontwikkeld.
Wanneer je een Nederlands kenteken wilt op je import auto, zodat je gebruik kunt maken van het Nederlandse wegennet, dan ben je verplicht om een RDW invoerkeuring te laten uitvoeren. Na de keuring ontvang je van de Belastingdienst een uitnodiging tot betaling van je BPM.
De problemen bij de autokeuring zijn ons land ontstaan tijdens de coronaperiode. De keuringscentra moesten toen een tijdje dicht en later werd er uitsluitend op afspraak gewerkt. Deze maatregelen zorgden ervoor dat er een achterstand ontstond die achteraf moest worden ingelopen.
Ingevoerde voertuigen zonder buitenlandse kentekenplaatkunnen enkel ter keuring worden voorgereden onder handelaars- of beroepsplaat of nationale plaat of met een kentekenplaat van de toekomstige eigenaar op voorwaarde dat de titularis (eigenaar) van deze kentekenplaat dezelfde is als deze waarop het voertuig zal ...
De autokeuring is de dienst die onderzoekt of uw voertuig aan alle wettelijke bepalingen voldoet. Tijdens de keuring worden verschillende elementen gecontroleerd, zoals de remmen, de lichten, het chassis en de veiligheidsgordels. De kosten van de keuring zijn voor uw rekening.
Wie te laat met z'n auto naar de keuring trekt, krijgt een boete aangerekend. Die bedraagt minstens 9,7 euro en loopt vervolgens op tot maximaal 34,7 euro.
Als het voertuig wordt voorgereden ter keuring dient een geldig verzekeringsdocument (groene kaart) te kunnen worden voorgelegd.
Het voertuig vertoont ernstige gebreken die zo snel mogelijk in orde moeten worden gebracht.
De RDW stuurt per post de kentekencard. Met de kentekencard komt ook het tweede deel van de tenaamstellingscode. Samen vormen de twee delen de volledige tenaamstellingscode van 9 cijfers in totaal.
Controleren of een auto is geïmporteerd, kunt u simpelweg vaststellen door het kenteken in te voeren via de kentekentool van het RDW. Vul het Nederlandse kenteken in en kies vervolgens voor de optie 'vervaldate en historie'.
Als u de aanvraag na 11.45 uur doet, kunt u het kentekenbewijs de volgende werkdag ophalen bij de RDW in Veendam. Of u laat het kentekenbewijs de volgende werkdag thuisbezorgen.