Tussen Champagne
Bij al deze bubbels is 'brut' een aanduiding voor de droge smaak die je proeft. In andere woorden: het is de variëteit van champagne waar de minste suiker aan toegevoegd wordt. Wanneer je een brut champagne koopt, mag je er dus vanuit gaan dat deze een absoluut droge smaak heeft.
De meest gedronken champagnesoort is de Brut champagne met een klassieke blend van Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Deze champagne wordt ook wel gezien als de 'veilige' keuze om te serveren. Zo'n 90 tot 95% van alle champagnes vallen onder de noemer ´brut´ en hebben de klassieke assemblage.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden.
Brut is een vorm van een mousserende wijn. Brut is dus geen drankje, zoals prosecco, maar een variant van hoe jij je prosecco het liefste drinkt. Je kan dus geen glas brut bestellen. Een glaasje brut prosecco daarentegen wel.
De naam Champagne
Champagne mag Champagne genoemd worden als: De mousserende wijn afkomstig is uit de champagnestreek. De mousserende wijn bereid is volgens de Méthode Champenoise. Het gemaakt is van o.a. de Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Arbane en/of de Petit Meslier druifsoort.
Een Extra Dry bevat een suikerresidu van 12 tot 17 gram per liter. Wat betekent "Brut"? “Brut” is een classificatie die aangeeft dat het product minder dan 12 gram suiker per liter bevat (de laagste concentratie).
Een demi-sec champagne is vrij zoet en heeft een suikergehalte van ongeveer 33 tot 50 gram. Een brut zal daarentegen minder dan zes gram suiker (of zelfs helemaal geen suiker) bevatten en heeft dan ook een vrij droge smaak.
Net als bij champagne heb je verschillende cavavarianten; van brut (zeer droog) tot dulce (zeer zoet) Productiemethode: net als bij champagne wordt er gebruik gemaakt van de 'Methode traditionelle'. De cava rijpt wel korter op de fles, namelijk maar 9 maanden.
Het overgrote deel van alle champagnes is brut champagne. Dit zijn droge champagnes met 6 tot 15 gram suiker per liter. Demi-sec betekent letterlijk 'halfdroog'. In deze champagnes zit ongeveer 33 tot 50 gram suiker per liter.
Vervolgens kan de champagne ook verschillen volgens de dosage: Ultra Brut - hetgeen ook werkelijk zeer droog is, want de liqueur d'expédition bevat in dat geval geen suiker. Brut - het gangbaar droogste type met minder dan 15 gram suiker per liter. Extra Sec - met tussen de 12 en 20 gram suiker per liter.
Brut wil eigenlijk zeggen hoe 'droog' de wijn is. Brut is zeer droog en dulce is zeer zoet. Kortgezegd: Alleen de bubbels die uit de champagnestreek in Frankrijk komen, mogen de naam champagne dragen. Dus: Cava of Prosecco zijn géén champagne.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Prosecco komt uit Italië, Veneto. Qua smaak is prosecco vrij fruitig. Deze mousserende wijn wordt van maar één druif gemaakt, namelijk de Glera. Hoe champagne en cava een tweede gisting op de fleskrijgen, vindt bij prosecco vindt deze gisting in een tank plaats.
Het produceren van een fles champagne is complexer en duurt langer dan een fles wijn. Tijd is geld en hoe langer je over iets doet, hoe duurder het wordt. Er spelen ook andere dingen mee die een fles champagne duurder maken dan een fles wijn, prosecco of cava.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Doux champagne. Met meer dan 50 gram suiker per liter staat “Doux” voor een zeer zoete champagne. Deze bubbels zijn tegenwoordig bijna nergens meer verkrijgbaar.
Er wordt dus altijd een jaartal, het jaar van de oogst, vermeld. Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede. De smaak is complexer en daarmee interessanter.
Bepaling houdbaarheid champagne
Hoe beter het oogstjaar, hoe langer de druiven bewaard kunnen worden. Het formaat van de fles champagne. De meest voorkomende flesmaat heeft een inhoud van 75 cl. Kleiner of groter dan dit formaat, betekent minder goed houdbaar.
Antioxidanten
Doordat de hoofdingrediënten van champagne uit druiven bestaan zou er eigenlijk geen twijfel mogen bestaan dat champagne gezond is. In druiven zitten namelijk onder andere polyfenolen. Polyfenolen zijn goede antioxidanten, die er onder andere voor zorgen dat de bloedvaten een goede doorstroming behouden.