Van de koningscobra is bekend dat een beet binnen een kwartier tot de dood kan leiden.
Wat doe je bij een slangenbeet? Let op je eigen veiligheid. Sluit eventueel een terrarium en geef het aan de politie door als een slang ontsnapt is.Bel of laat 112 bellen.
Het is niet de beet die de prooi doodt, maar het gif. Zodra de giftanden de huid raken, geeft de gifklier gif af. Samen met de druk op de twee giftanden perst de slang het gif door een gaatje in de giftanden naar buiten. Zo komt het gif het lichaam van de prooi in.
Het kan zijn dat een giftige slang is ontsnapt bij iemand. Bel altijd 112 bij een slangenbeet en voorkom dat het slachtoffer het getroffen lichaamsdeel beweegt. Door beweging verspreidt het gif sneller door het lichaam.
Fav-Afrique is het enige middel dat helpt tegen het gif van meerdere slangen en geregistreerd is als veilig. Het antiserum wordt verkregen door immunisatie bij paarden.
De gladde slang is het meest zeldzaam. Het is de minst 'snelle' slang en hij is niet giftig. Deze slang verblijft het liefst onder bladeren en andere planten en is door zijn schutkleuren nauwelijks waarneembaar. De slang dankt zijn naam aan de gladde structuur van de huid.
Cobra's worden ondanks hun giftigheid door verschillende dieren gegeten. Belangrijke vijanden zijn mangoesten, zoals de Egyptische ichneumon en de Indische ichneumon.
De maximumhoeveelheid flashkruit per ontploffing van siervuurwerk in Nederland is 4 gram, terwijl de zwaarste Cobra (Cobra 8) 100 gram van dit kruit bevat. Sommige Nederlandse media trekken de vergelijking tussen cobra's en een handgranaat. Cobra's zijn gemaakt voor een zo hard mogelijke knal.
Inlandtaipan. De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
Voor slangen zijn schoenen een fijne schuilplaats. Tik er daarom altijd even op en gooi ze leeg voordat je de schoenen aantrekt. Neem een stok mee als je gaat wandelen. Hiermee kun je slangen wegjagen.
Laat de slang altijd door je handen glijden, knijpen is niet de bedoeling. Als je slang een beetje agressief is kun je het beste met een haakje de slang uit het terrarium pakken, en hem daarna overnemen in je handen. Bij de meeste slangen geld, eenmaal uit de bak is er niets meer aan de hand.
Hij kan met grote snelheid vooruit en achteruit kruipen, kronkelend als een paling.
Ze bijten een mens alleen als ze zich bedreigd voelen en spuiten dan in een schrikreactie hun gif in de huid. Er zijn maar enkele slangen echt heel gevaarlijk voor de mens: bijvoorbeeld de Afrikaanse cobra, mamba, reuzenadder, de Aziatische cobra en kraits en de Amerikaanse koraal- en ratelslang.
Cobra's komen voor in Afrika en in het zuiden van Azië. Omdat cobra's van knaagdieren leven komen ze ook in urbane gebieden voor. De bekendste cobra in Azië is de Indiase brilslang, die zijn naam dankt aan de brilvormige tekening achter op de hals.
De Cobra's kosten zo'n vijf euro per stuk. De Cobra 6 is een staaf van zo'n vijftien centimeter, met daaraan een redelijk lange lont. Na het aansteken ontstaat er een klein vuurfonteintje, waarna het projectiel ontploft. In een Cobra 6 zit 73,50 gram flashkruit (ook wel flitskruid genoemd) in totaal.
“Het is niet getest of gekeurd", waarschuwde de politie al eerder. "Het kan sneller of onverwacht afgaan, waardoor mensen niet op tijd weg kunnen komen.
Een cobra 8 kan volgens haar voor veel schade zorgen. 'Als je deze in een auto zou stoppen en tot ontploffing brengt, dan heb je een cabrio. Dus dan kun je nagaan hoe gevaarlijk het is als hier tientallen van in een woning of in een garagebox liggen.
Wanneer de koningscobra zich bedreigd voelt, neemt hij een dreighouding aan: hij klapt de ribben naast zijn kop uit en zwaait heen en weer. Die dreighouding neemt hij aan om vijanden, zoals mangoesten en roofvogels, te waarschuwen en angst aan te jagen.
Slangen, zoals de cobra die in Made ontsnapte, mogen gehouden worden, maar wel in een goed afgesloten terrarium. Grote katten mogen niet, dus een ontmoeting met een luipaard is onwaarschijnlijk (behalve in de dierentuin).
Verschillende soorten komen voor in regio's in Afrika, Zuidwest-Azië , Zuid-Azië en Zuidoost-Azië. Vaak leven ze in bomen vochtige regenwouden drogen woestijnen en in (grote) meren. Alle bekende cobra's zijn giftig en velen zijn in staat om omhoog te groeien en een 'kap op te zetten' wanneer ze worden bedreigd.
Deze slang is bekend om zijn typische dreighouding, waarbij hij zich tot een meter opricht. De Cobra went snel aan een nieuwe omgeving. Op zich is hij niet agressief, maar als het moet verdedigt hij zich heftig. De Cobra doet niet aan broedverzorging maar hij blijft wel in de buurt om over het nest te waken.
In Nederland kun je drie inheemse soorten slangen tegenkomen: de adder, de ringslang en de gladde slang.
Dit zijn vooral eilanden als Ierland, IJsland en een aantal eilanden in de Grote Oceaan. Ook komen geen slangen voor op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, op Antarctica en in uiterst noordelijk Europa en Azië en noordelijk Noord-Amerika, dicht bij de Noordpool.
De adder is de enige giftige slang die in het wild leeft in Nederland. Hij is te herkennen aan de zigzagstreep over de rug. De kans op een ontmoeting met de adder is echter heel klein.