De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling. Je kunt de stam ook verwerken tot een pesto.
Broccoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia).
Eet wel alles van de broccoli en niet alleen de bloemknopjes. Ook de steel smaakt prima en bevat net zoveel vitamines en mineralen. Eet broccoli, gekookte, gewokt, gestoomd en ook rauw. En je kunt broccoli ook heel fijn malen tot broccoli-rijst, een lekker koolhydratarm alternatief voor gewone rijst.
De vitamines komen voor in de hele broccoli. Het is dus zonde als je alleen de roosjes van de broccoli eet en de stronk weggooit. Als je de stronk wat kleiner snijdt, kan je ervoor zorgen dat die net zo gaar wordt als de roosjes. De stronk is dan prima te eten en ook heel lekker.
Bloeiende groentes
Sla of broccoli gaat doorschieten of bloeien als je ze niet op tijd oogst. Dat overkomt iedereen wel eens. Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.
Hoe ziet broccoli er uit
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd.
Je kan een broccoli met gele plekken dus nog prima eten. Even goed schoonmaken en eventueel de gele knopjes eraf wassen en je kan lekker eten.
Wanneer jij wilt afvallen, is het dan ook raadzaam om regelmatig broccoli te eten. Broccoli bevat vitamines C, A, K, B en E. Ook zitten er vezels in, waardoor je snel een vol gevoel hebt en minder snel naar ongezonde tussendoortjes zult grijpen. Daarbij bevat broccoli niet veel calorieën.
grotendeels hun antikanker-eigenschappen wanneer ze gekookt worden. Wanneer de groenten gedurende 30 minuten gekookt werden, verloren ze het grootste deel van hun glucosinolaat (een stof die in het lichaam wordt omgezet in isothiocyanaaat dat beschermt tegen kanker).
Door broccoli te eten, raakt je darmflora beter in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden op de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Tip. Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
Als je die eet, eet je het onderste deel van de stengel van de plant. Een bolgewas is bijvoorbeeld een ui of prei. Van sommige planten eet je alleen de steel, dat gebeurt bijvoorbeeld bij rabarber of bij selderij. Van sla, spinazie en andijvie eet je de blaadjes.
Een eetbare stengel 3. Eetbare bladeren 4. Een eetbare bloem 5. Een eetbare vrucht 6.
Broccoli schiet sneller door bij warm weer en veel regen . Voorkomen : de hoofdstengel tijdig oogsten. Of later in het seizoen pas beginnen met zaaien ( in juli), dan schiet hij minder snel door en heb je tot laat in de herfst (grotere )broccoli . Tip : goed mesten met niet teveel stikstof.
Bepaalde groenten: zoals broccoli, bloemkool, spruiten, boerenkool en kool bevatten bepaalde fytonutriënten, zoals indole-3-carbinol (I3C) die erbij helpen bepaalde xeno- oestrogenen, die voor opslag van buikvet zorgen, tegen te gaan.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren.
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.
Als je hem nog langer bewaart, verliest de broccoli zijn smaak en is hij niet meer zo lekker om te eten. Je kunt het beste vaststellen of Broccoli niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Broccoli zuur ruikt, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.