En hoe zit het met: bruin brood is gekleurd witbrood? Brood kan een donkerdere kleur krijgen door mout. Mout kun je toevoegen aan witbrood, maar ook aan bruin en volkoren. Brood krijgt dan een bruinere kleur en een andere smaak.
Donker brood oogt vaak heel gezond, maar dit kan misleidend zijn. Donker brood wordt bijgekleurd met moutmeel. Kortgezegd is moutmeel geroosterde, gekiemde korrels die een donkere kleur geven aan het brood. Een meergranenbrood kan dus net zo goed gemaakt zijn van witte bloem!
Het enige dat je hoeft te doen, is dus zoeken naar brood met als eerste ingrediënt: volkorenmeel. Om het je wat makkelijker te maken, moet vanaf 1 juli 2022 elk brood worden aangeduid met wit, bruin of volkoren.Dat staat op het schapkaartje of de verpakking.
Er gaat geen bakker met een kwast of met kleurmiddel aan de slag. Maar verschillende ingrediënten, kunnen de kleur van brood wel donkerder of lichter maken dan je misschien verwacht. Vooral moutmeel, dat ontstaat bij het laten kiemen van tarwe- en gerstekorrels, geeft een specifieke smaak en een donkere kleur.
Het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood ligt in het gebruik van volkorenmeel en/of bloem. Het meelbestanddeel van volkorenbrood bestaat voor 100 procent uit volkorenmeel, terwijl het meelbestanddeel van bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem.
Brood kan een donkerdere kleur krijgen door mout. Mout kun je toevoegen aan witbrood, maar ook aan bruin en volkoren. Brood krijgt dan een bruinere kleur en een andere smaak. Een smaak die veel Nederlanders weten te waarderen.
Witbrood bevat dezelfde soorten vitamines, mineralen en voedingsvezels als bruin- en volkorenbrood. Alleen bevatten bruin- en volkorenbrood méér van deze belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn namelijk van respectievelijk meel en volkorenmeel gemaakt. In deze meelsoorten is (bijna) de gehele graankorrel verwerkt.
Waldkornbrood is een meergranenbrood en donkerbruin van kleur. Meergranenbrood bevat vaak andere graansoorten waardoor het vaak een rijkere smaak heeft dan bijvoorbeeld 'gewoon' bruinbrood. De donkerbruine kleur van waldkornbrood komt vooral door het grote aandeel donker moutpoeder wat is gebruikt bij de bereiding.
Bekende broodsoorten zijn casinobruin, tijgerbruin, Zaans bruinbrood en bruine stokbroden. De ingrediënten voor bruinbrood zijn bijna gelijk aan die van witbrood. Alleen wordt bruinbrood wél gebakken met meel. In dit meel zit de meelkern, dit is het binnenste deel van de graankorrel en bevat zemelen en kiemen.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er 'volkorenbrood' op de verpakking staat, dan is het echt volkoren. Bruinbrood is een mix van volkorenmeel en bloem.
Volkorenbrood in verschillende kleuren
Lang gold het ezelsbruggetje: hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat. Sommige witte broden zijn bruin doordat moutmeel is toegevoegd. Veel volkorenbroden zijn juist licht bruin tot bruin van kleur.
Gewoon volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel: meel van de héle graankorrel dus. Daarom bevat het veel vezels, vitamines en mineralen. Meergranenbrood kán als basis volkorenmeel hebben. Dan heeft het minstens evenveel voedingswaarde als gewoon volkorenbrood.
De bruine kleur zegt niet altijd iets over de gezondheid van het brood. Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood zijn donkerder van kleur dan minder vezelrijke broodsoorten zoals witbrood. Maar soms wordt brood donkerder gemaakt met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker.
Supermarkten en bakkers weten je heel goed om de tuin te leiden door hun brood bruin te kleuren. Dit gebeurt niet met verf of kleurstof, maar door ingrediënten toe te voegen die een bruine kleur en volkoren smaak aan het brood geven. Vaak is dat geroosterd moutmeel.
Brood van de bakker gezonder? In principe zit er geen verschil qua voedingswaarde tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker. Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Een volkorenboterham levert meer eiwitten en vezels dan een witte boterham met zaden. Volkorenbrood bevat namelijk de gehele graankorrel en daardoor alle vitaminen en mineralen die de graankorrel te bieden heeft. Vul je dat aan met extra zaden en pitten, dan geeft dat nog eens extra voedingswaarde aan het brood.
Bruin brood wordt gemaakt van een combinatie van bloem en volkorenmeel. Volkoren brood wordt gemaakt van de hele graankorrel, zonder een deel daarvan weg te laten. Dat volkoren tarwemeel kan grof gemalen zijn of fijn, het resultaat blijft een volkoren brood.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Want de meest gezonde keuze? Dat is volkoren. Altijd. Volkorenbrood is namelijk gemaakt van volkorenmeel, wat betekent dat de zetmeelrijke kern, kiem en zemel van de hele graankorrel in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn.
Enkel het aantal vezels 2,1 gram vs 1,2 gram telt het dubbele. Maar dat geldt ook voor witbrood vs bruinbrood. We kunnen dus stellen dat maïsbrood niet gezonder is dan je klassieke bruinbrood.
Waldkorn is overigens geen graan, maar een Nederlandse merknaam, geïntroduceerd door de CSM Bakery Solutions en sinds 1989 op de Nederlandse markt. Welk brood is het gezondst? Wil je toch een gezonde boterham, kies dan voor volkorenbrood. Dit is het gezondste brood, volgens het Voedingscentrum.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten.Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.
Volkoren granen bevatten selenium, een ander antioxidant dat essentieel is voor de huid. Dit element behoudt de elasticiteit van de huid en zorgt voor een beschermende barrière tegen UV-stralen. Dit soort voedsel, dat ook goed is voor haren en nagels, kan in de vorm van volkoren brood, pasta en rijst gegeten worden.
Volgens de Gezondheidsraad is het eten van vezelrijke producten, zoals de juiste pasta, goed voor het lichaam. Dat komt doordat volkoren producten rijk zijn aan vezels, ijzer en verschillende vitamines zoals vitamine B. Het maakt daarbij dus niet uit of het verse of gedroogde pasta is.