Jonge kinderen leren touwtjespringen vooral door het nabootsen, en het gewoon doen. Voor kinderen vanaf een jaar of vier is het belangrijk dat ze het touwtje springen bij anderen gezien hebben. Dan willen ze ook over hun touw heen stappen of springen, en het touw achterlangs over zich heen draaien.
Begin voor je training altijd met een warming-up van twee minuten. Het makkelijkst is om daarin op heel laag tempo touwtje te springen, zodat je spieren de tijd krijgen om op te warmen. Vervolgens wissel je steeds af met 30 seconden rust en 30 seconden op hoog tempo springen.
De grove motoriek begint al te ontwikkelen vanaf de geboorte. De mijlpaal van het rollen is 6 maanden en kruipen 8 maanden. Als een kind rond de 18 maanden is, kan het los lopen. Het springen ontwikkelt zich vanaf 18-24 maanden.
In het begin kan het touwtje springen lastig zijn maar als je het vaak genoeg gedaan hebt doe je het op automatische piloot. Het is wél belangrijk dat je het geregeld blijft doen zodat je het niet verleerd.
Ongeveer 10 minuten non-stop touwtje springen staat gelijk aan 20 minuten hardlopen, dat zijn ongeveer 150 calorieën! Springtouwen is dus heel geschikt als work-out wanneer je weinig tijd hebt.
Het brengt je hartslag naar omhoog, je bouwt er conditie mee op en je verbrandt er pijlsnel calorieën mee. Het is de ideale cardiotraining en verbetert de coördinatie tussen je ledematen. Bovendien pak je er verschillende spiergroepen mee aan, zoals je benen, billen, buik en armen.
Elke dag touwtje springen kan positief uitpakken
Of elke dag touwtje springen verstandig voor jou is, is afhankelijk van je algemene conditie. Ga je bijvoorbeeld regelmatig naar de sportschool en ben je topfit? Dan is het voor jou waarschijnlijk makkelijk te doen om 20 tot 30 minuten touwtje te springen.
Vrijwel iedereen kan touwtjespringen, zelfs mensen met enig overgewicht. Het levert snel resultaat op en kost vrijwel niets! Bij het touwtjespringen zet je je beenspieren flink aan het werk. Maar je krijgt er ook strakkere armen van, en sterkere schouders, rugspieren en buikspieren.
Wil je snel je conditie verbeteren, dan is springen ook een betere keus. Hardlopen is namelijk een aerobe sport. Dit betekent dat je weinig energie verbruikt, waardoor je het langer volhoud. Het is echter lastiger om 30 minuten lang 10 kilometer per uur te rennen, dan 30 minuten touwtje te springen.
Buikspieren trainen met touwtje springen
Je buik moet zich namelijk samentrekken om de sprong te stabiliseren. Doordat je veel calorieën verbrandt met touwtje springen, verbrand je vet en wordt je buik ook strakker. En precies daarom is touwtje springen ideaal; je verbrandt veel en traint tegelijkertijd je buik.
Drie keer per week 5 minuten touwspringen is voldoende om te zorgen voor een aanzienlijk betere botdichtheid. Door slechts 2.5 cm hoog te springen moeten de botten al 1-3x het lichaamsgewicht opvangen. Naast een goede training kan touwspringen ook worden gebruikt als warming-up voor een kracht- of looptraining.
Helaas zet je ook bij touwtjespringen veel druk op je rug (en je knieën, niet te vergeten). Het touwtjespringen kun je dus beter niet overdrijven en zo nu en dan vervangen door een andere oefening die ook focust op uithoudingsvermogen en kracht, zoals roeien.
“Is touwtje springen slecht voor je gewrichten?” of “Is touwtje springen slecht voor je knieën?”. Het antwoord is nee, touwtje springen is niet slecht voor je gewrichten. Het kan echter wel zo zijn dat je pijn hebt tijdens het touwtje springen door een verkeerde vorm, overtraining, te hoge impact en meer.
Om de levensduur van van je springtouw te maximaliseren, train je op een houten vloer of Rubber/PVC springtouw mat als deze. Met een gewicht van 2,4 kg is de mat zwaarder dan een gewone fitness mat. Het gewicht in combinatie met de ronde vorm maken dat de mat stevig op de grond blijft liggen.
Posture Jump is een digitale 'springtouw' zonder touw. Het springen zonder touw is leuk en vooral makkelijker dan met een gewone springtouw. Bij de Posture Jump Rope heb je de coördinatie en de vaardigheden om met een gewone springtouw te springen, niet nodig.
Vergelijkbaar met het hardlopen, moet het touwtje springen ook langzaam worden opgebouwd. Je lichaam moet namelijk wennen aan de belasting. Ook als je de conditie goed is, moet je het trainingsschema toch langzaam opbouwen.
Het kan zijn dat de bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn. Het lukt je dan niet goed om de spieren aan te spannen wanneer dat nodig is. Als je dan bijvoorbeeld gaat springen of je moet onverwachts niezen is de bekkenbodem niet sterk genoeg om die druk op te vangen.Je verliest dan urine.
Als je graag wat wilt afvallen, is touwtje springen een heel goede aanvulling op je sportroutine. Je verbrandt er namelijk in korte tijd heel wat calorieën mee. Je verbrandt er zo'n 0,14 calorieën per kilo, per minuut mee. Weeg jij 70 kg, en spring je 10 minuten lang, dan verbrand je zo'n 100 calorieën.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Met een springsessie van 10 minuten verbrand je ongeveer 150 calorieën (kcal). De precieze hoeveelheid is afhankelijk van je gewicht en de intensiviteit waarmee je de oefening doet.
Touwtjespringen kan erg intensief zijn. Je verbrandt met touwtjespringen in dezelfde tijd evenveel calorieën als wanneer je hardloopt in het tempo van vijf minuten per kilometer, of als je 32 kilometer per uur fietst. Een voordeel is dat de schokken op je knieën, enkels en heupen minder hard aankomen dan bij joggen.
Een goede motoriek
Dit komt omdat de timing voor het springen erg precies is en je handen en voeten intensief met elkaar moeten samenwerken. Er is zelfs een onderzoek van de Universiteit van Milaan waaruit blijkt dat voetballers die touwtjespringen een betere balans en coördinatie hebben dan andere spelers.