Brinta, een acroniem voor Breakfast instant tarwe, is een Nederlands ontbijtproduct. De grondstof is gebroken tarwe waaraan een klein beetje zout is toegevoegd. Een bord Brinta bestaat uit het aan warme of koude melk of melkvervanger toegevoegde volkorentarwemeel, eventueel op smaak gebracht met suiker of honing.
Vanaf 1944 begonnen steeds meer mensen hun dag met een lekker bord Brinta om er volop tegenaan te gaan. Nu, meer dan 70 jaar later, staat Brinta nog steeds als een A-merk in de schappen en is na al die jaren nog steeds de beste basis voor een krachtige start van de dag!
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Pure Brinta bevat per 40 gram 140 kilocalorieën, dat betekent 350 kilocalorieën per 100 gram. Daarmee is Brinta wat calorieën betreft vergelijkbaar met brood. Brinta eet je echter niet puur uit het pak, je bereidt het met melk of beter een melkvervanger.
Vezels in Brinta
Vezels zijn razend belangrijk, en zeker in je ontbijt. In het algemeen zorgen deze onverteerbare koolhydraten ervoor dat je darmen gezond en schoon blijven. Daarnaast verlagen ze het slechte LDL-cholesterol in je lichaam, en verhogen ze juist het goede HDL-cholesterol.
Verwarm 250 ml melk in een steelpan of 1½ minuut in de magnetron op circa 750-900 watt. 2. Schenk de warme melk in een kom en voeg 4 eetlepels Brinta (35 gram) toe.
Doe de yoghurt in een schaaltje. Roer de Brinta, kaneel, de helft van de honing en 2 eetlepels water erdoor. Zet dit even apart. Was de peer, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes.
Pureer het fruit met het sinaasappelsap met een staafmixer of in de keukenmachine. Klop de Brinta er door. Verdeel de kwark over 4 hoge glazen. Schenk het fruitmengsel erop.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Je kunt ook prima pap, bijvoorbeeld Brinta, met water bereiden. Dat levert minder calorieën dan melk, maar ook minder voedingsstoffen.
In de supermarkt vind je veel ontbijtgranen waaraan suiker en zout zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld in de vorm van honing of gesuikerd gedroogd fruit. Als de ontbijtgranen bijvoorbeeld kokossnippers of chocolade bevatten, kan er veel verzadigd vet in zitten. Deze ontbijtgranen staan niet in de Schijf van Vijf.
Ten slotte, heeft de combinatie van het hoge vezelgehalte en de lage glycemische indexwaarde een positieve invloed op uw bloedsuikerspiegel. Het is dan ook aan te raden voor mensen met diabetes om Brinta te nuttigen als ontbijt. Een ander product dat rijk is aan voedingsvezels is volkorenbrood.
Ik vind wel dat er een verschil zit tussen bambix en brinta.. Bambix ruikt veel zoeter en de smaak is gelijk aan zo'n vanille knaagdierenkoekje.. Ik denk dus dat bambix makkelijker opgegeten wordt dan brinta.. Aangezien de meeste hamsters die knaagdierenkoekjes ook wel lusten..
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Traditioneel wordt Brinta gegeten door er warme of koude melk (of melkvervanger) aan toe te voegen, eventueel op smaak gebracht met suiker of honing.
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
Roer de Brinta door de melk, en klaar is je ontbijt! Tip: net als in de havermoutpap kun je met Brintapap heel veel variaties maken. Bijvoorbeeld met appelstroop, kaneel, kardemom, rozijnen, zonnebloempitten, noten of vers fruit (zoals banaan).
Koolhydraten en suikers in Brinta
Als je koolhydraatarm eet, staat Brinta bij jou waarschijnlijk niet op het menu. Per 100 gram van de vlokken zit er namelijk 64 gram koolhydraten in. Een minimale hoeveelheid daarvan, namelijk 4,6 gram, bestaat uit (natuurlijke) suikers die voorkomen in de volkoren tarwevlokken.
Ik geef je hieronder een aantal voorbeelden om je Brinta ontbijt mee klaar te maken: Koemelk (niet mijn voorkeur maar als je toch voor koemelk kiest dan liever de volle i.p.v. halfvolle) Amandelmelk (gezonde aanrader) Havermelk (gezonde aanrader)
1 portie met 250ml halfvolle melk (40 g) bevat 260 calorieën.
Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven. Let op: havermout, Bambix en Brinta zijn zwaar voor je baby om te verteren en kun je dus het beste pas na twaalf maanden geven.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.