Als de led lamp blijft nagloeien en dit is te wijten aan de lamp zelf, is het in principe geen probleem. Als het zwakke licht storend is, bijvoorbeeld in de slaapkamer, helpt het alleen om de led-lichtbron te vervangen door een ander type.
Bepaalde LED lampen zijn zo energiezuinig dat de lekstroom genoeg vermogen biedt om een heel klein beetje licht te geven. Dit komt vooral voor bij LED lampen met veel kleine LEDjes en minder bij PowerLED lampen. Het kan verder weinig kwaad en beïnvloed de levensduur van de lamp nauwelijks.
LED-lampen 'gloeien' natuurlijk niet, ze blijven in sommige gevallen wel 'zachtjes branden'. Aangezien LED-lampen maar een zeer kleine spanning nodig hebben, kan een kleine spanning al voldoende zijn om ze te laten branden.
LED lampen verbruiken veel minder energie dan conventionele lampen waardoor de kans groter is dat de energie in de elektriciteitsdraden blijft hangen. Uiteindelijk is dit de oorzaak van dat lampen blijven nagloeien.
Ook als de fase en de nul zijn uitgeschakeld, kunnen andere stroomdraden die in dezelfde leiding lopen ervoor zorgen dat er inductiespanning ontstaat. Als dit zo is, zal de LED lamp alsnog kunnen branden, terwijl de tweepolige schakelaar uitgeschakeld is.
Brandonderzoek heeft al een paar keer aangetoond dat er een brand ontstond door een leeslampje. Sommigen hebben een klemmetje waarmee je ze kunt vastzetten op de rand van je bed. Daarbij is de kans aanwezig dat de lamp langzaam opzij valt. Als de gloeilamp dan op beddengoed terecht komt, ontstaat vaak brand.
Oplossing: Indien je led wilt dimmen, dien je dimbare led lampen op een led dimmer aan te sluiten. Hoef je niet persé te dimmen? Dan kun je de led lampen op een normale aan/uitschakelaar aansluiten.
Een LED spot wordt bij (langdurig) gebruik zo'n 30 - 50 graden warm. Dit is een stuk koeler dan bijvoorbeeld een halogeenlamp waarvan de temperatuur tot wel 250 graden kan stijgen.
Wanneer u een verkeerde dimmer gebruikt of probeert een niet dimbare LED-lamp te dimmen, dan gaan LED-lampen knipperen. Deze krijgt in dat geval te weinig voeding. Het gevolg is dat hij gaat knipperen. De oplossing is vrij eenvoudig: sluit een dimbare led-lamp aan of probeer de lamp niet meer te dimmen.
Als de lampen flikkeren, dan heeft u in de meeste gevallen last van lekspanning. Lekspanning ontstaat doordat de stroomleiding van de LED lampen in de buurt loopt van een andere stroomleiding met een hoge spanning. Omdat LED verlichting nauwelijks stroom nodig heeft, stroomt er een lage spanning door deze leiding.
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
LED spots gaan gemiddeld 35.000 branduren mee. Dit is natuurlijk niet voor iedere lamp hetzelfde, dus u kunt ervan uitgaan dat de minimale levensduur van LED ongeveer 20.000 branduren is, en de maximale levensduur ongeveer 60.000 branduren.
Onzichtbaar. De ultraviolette straling is onzichtbaar. Aan de binnenkant van de glaswand van een spaarlamp zit daarom een laagje poeder, waardoor de UV-straling wordt omzet in warm wit licht. Een spaarlamp heeft dus geen gloeidraad die door kan branden.
Gemiddeld sluipverbruik
Hoeveel uw sluipverbruik van stroom gemiddeld is, hangt af van het aantal elektronische apparaten die u in huis heeft. Daarnaast heeft niet elk elektronisch apparaat sluipverbruik. Volgens Milieu Centraal zou een huishouden zo'n 450 kWh sluipverbruik aan stroom, gemiddeld per jaar hebben.
Het stroomverbruik van een auto rust mag tot maximaal 100 mA zijn. Als er een hoger stroomgebruik gemeten wordt is het raadzaam de oorzaak op te sporen. Veronderstel dat de Stilo een accu heeft van 60 Ah en het verbruik in rust is 100mA zou de accu na 60:0.1=600 uur leeg zijn.
Ontdekken is vrij simpel : alle apparaten afkoppelen en één voor één weer aankoppelen, totdat de lekstroom weer optreedt. Dit niet meten met een natte vinger, maar met een meetapparaat. Hoe het apparaat moet worden hersteld hangt van het apparaat af.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Lampen die aan en uit gaan
Ook dit incident wordt vaak niet gezien. Maar het komt veel voor dat de lamp ineens aanstaat, terwijl je zeker wist dat je ze uit had gedaan. Dit kan ook gebeuren met televisies, radio's en andere elektrische apparaten.
“Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Een LED lamp zet namelijk bijna 90% van zijn energie om in licht. Er is dus heel weinig ruimte om warmte te produceren. Daarnaast geven gloeilampen hun warmte af aan de bol. Dat zorgt ervoor dat zij erg warm worden.
Ik begin eerst met de warmte van een halogeenlamp nogmaals te herhalen, die lampen worden tot 250 graden celcius heet. Een LED lamp wordt daarentegen gelukkig alleen handwarm. Dit resulteert in 30 tot 50 graden warm.
4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen. 2800 Kelvin: Warm licht zoals een gloeilamp. 2200 Kelvin: Warm licht zoals het licht van HPS lampen.
Hoe kan ik zien of een LED lamp dimbaar is? In de meeste gevallen is een LED lamp ook verkrijgbaar in een dimbare variant. LED verlichting is lang niet altijd standaard dimbaar. Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat.
LED-lampen worden vaak niet met een conventionele dimmer gedimd; wanneer u een LED-lamp op een normale dimmer aansluit zal de LED verlichting knipperen, trillen of zoemen. De elektronica van een LEDlamp werkt anders dan bij een gloeilamp of andere verlichting en daarom heeft u dan ook een speciale LED-dimmer nodig.
Bovendien werkt LED-verlichting anders en zit het vaak onder de ondergrens van de frequentie van een traditionele dimmer, waardoor het dimmen weinig tot geen effect heeft of de lamp gaat knipperen. Een speciale dimmer voor LED is vaak de oplossing.