Bij de meeste mensen is de pijn na een borstamputatie dragelijk. Dat houdt in dat u zich vrij snel weer zelfstandig kunt redden. Emotioneel gezien kan de operatie ingrijpend zijn. Tijdens de operatie wordt niet alleen de tumor of uw borst verwijderd, maar vindt er ook een operatie aan de lymfeklieren plaats.
Mogelijke risico's en complicaties. Een borstoperatie is lichamelijk gezien geen zware operatie. Uw lichaam herstelt zich vaak snel. Ook oudere patiënten herstellen lichamelijk meestal goed.
Na een borstoperatie is vaak nog een behandeling nodig. Bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie, antihormonen of medicijnen tegen groei-eiwitten. Zo'n nabehandeling vernietigt kankercellen die misschien nog in uw borst of in uw lichaam zijn achtergebleven, of voorkomt dat er opnieuw borstkanker ontstaat.
Na een borstamputatie mag u gedurende vier tot zes weken geen zwaar huishoudelijk werk doen of zwaar tillen (niet meer dan 5 kg), zodat de wond voldoende tijd heeft om te genezen. Na een sparende operatie kan u na een paar dagen steeds meer bewegen en na een tot twee weken weer alles doen wat u voor die tijd deed.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Voor een borstamputatie blijft u enkele nachten in het ziekenhuis. De meeste patiën- ten mogen 1 à 2 dagen na de operatie naar huis. Soms wordt er op de operatiedag een 'markeringsdraad' ingebracht op de plaats van de tumor. Het uiteinde van deze draad komt vlak bij de tumor te liggen.
Als je er op let dat ze goed zitten, voor een goede ondersteuning kiest en ervoor zorgt dat de cups goed van elkaar verwijderd zijn, zit je goed. Je kan zelfs voor een model zonder bandjes gaan, als je een comfortabel exemplaar kiest. Veel vrouwen verhullen zich na de operatie in donkere, losse kledij.
Bij een borstamputatie of “ablatio” wordt een insnijding gemaakt, waarbij onderhuids het borstklierweefsel wordt verwijderd. De borstspier blijft behouden. Soms is het mogelijk de tepel te sparen. Een amputatie wordt vaak gecombineerd met een schildwachtklierprocedure.
De chirurg haalt al het klierweefsel van de borst weg. Om te kijken of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de oksel, halen we vaak ook de schildwachtklier(en) weg. Deze onderzoeken we in het laboratorium. De operatie duurt ongeveer 1,5 uur.
Hoe bereid ik me voor op de operatie? De dag van de ingreep moet u nuchter (niks eten, drinken of roken) zijn vanaf middernacht. De anesthesist bespreekt met u welke medicatie u al dan niet moet innemen.
De gemiddelde opnameduur is drie dagen (twee nachten). Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u te horen wanneer u voor controle terug moet komen bij uw chirurg en plastisch chirurg.
Prothesebeha's worden speciaal ontwikkeld voor vrouwen die een mastectomie of borstamputatie hebben ondergaan. In de beha bevinden zich speciale hoesjes waarin een borstprothese kan worden geplaatst. Hierdoor verschuift de prothese niet en blijft alles mooi op z'n plaats zitten.
Het advies is om 24 uur per dag een sport-BH (of stevige BH met brede schouderband zonder beugels) te dragen, gedurende 6 weken; Als er huidkleurige pleisters (hechtpleisters) op de wond zitten, moet u deze laten zitten; deze worden door de arts op de polikliniek verwijderd.
Op het begin mag een postoperatieve bh ook iets te strak zitten, dit is niet erg. Na even dragen gaat deze wat losser zitten en ondersteunt de bh perfect. Het is belangrijk dat de tepels na een borstvergroting of borstlift goed naar voren blijven wijzen, wanneer een bh te los zitten gaat dit mis.
Voordat u klaar bent met de meeste behandelingen voor borstkanker bent u al gauw een aantal maanden verder. Het hangt er vanaf welke behandelingen u krijgt. Een borstoperatie duurt een aantal uur. Bij een borstsparende operatie mag u meestal de volgende dag al weer naar huis, bij een borstamputatie na 2 tot 5 dagen.
Draag de eerste weken geen beha met beugels; een sport bh of een topje voelt vaak prettiger. U mag de eerste weken tot aan de controle op de polikliniek geen kracht zetten met de borst spier of zwaar tillen. U kunt hierbij denken aan stofzuigen, ramen zemen maar ook aan het tillen van boodschappen.
Bijna iedereen die wordt behandeld voor borstkanker is moe. Zowel de ziekte, als de behandelingen en de mentale stress die alles met zich meebrengt, maken het een belastende periode. Moe zijn is dan ook logisch. Het is meer dan alleen constant moe zijn.
Siliconen borstprothese
Deze prothesen worden gedragen in een hoesje in de bh en nemen snel de temperatuur van het lichaam aan. Ze hebben ongeveer het gewicht van de borst die u mist.
Wanneer de meeste zwelling uit de stomp is verdwenen (na enkele weken), bekijkt de revalidatiearts de mogelijkheid van een ZIP. Dit is een tijdelijke prothese waarmee de knie weer kan buigen. Deze ZIP kan soms tot een half jaar na de operatie worden gebruikt.
Via het litteken van de amputatie brengt de plastisch chirurg deze ballon onder de grote borstspier in. De ingreep neemt ongeveer één uur in beslag. U verblijft één a twee dagen in het ziekenhuis. Vanaf twee weken na de operatie wordt de expander in etappes geleidelijk bijgevuld met een fysiologische zoutoplossing.
Ook na een borstamputatie kan de ziekte terugkeren in of rond het litteken. Indien er veranderingen zijn in of rond het litteken (zwellingen of kleurveranderingen), meldt dit dan aan de nurse practitioner. Ook bij voelbare zwellingen in de oksel of de hals, is het nodig dat u gecontroleerd wordt.
Instructies voor het verzorgen van de drain
2 tot 4 dagen na de borstoperatie bent u gewoonlijk genoeg hersteld om naar huis te gaan. De drain blijft zitten totdat er minder dan 30 ml. vocht per dag uit de wond komt. U moet in de tussentijd, eventueel samen met uw partner, de drain goed verzorgen.
Het verwijderen van de drains doet meestal geen pijn, maar veel patiënten vinden het een vervelend gevoel. Het kan zijn dat u met drains naar huis gaat. Deze worden dan later verwijderd op de polikliniek. Op de afdeling krijgt u uitleg hoe u de drains thuis moet verzorgen.
In het kort. Borstkanker zaait meestal uit in botten, lever, longen of hersenen. Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid.
Na de behandeling van borstkanker kan de ziekte terugkomen. Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling. Een recidief heeft dezelfde celbiologische eigenschappen als de eerste tumor (de primaire tumor).