Op menu's wordt vaak onderscheid gemaakt tussen (zee)tong en sliptong, terwijl het in beide gevallen om dezelfde soort gaat! De (zee)tong is een volwassen tong, terwijl een sliptong een jonge, ofwel babytong is. Volwassen tong is meestal groter dan 27 cm, terwijl sliptong varieert tussen 24 – 27 cm.
Zeetong is de meest gewaardeerde vis omdat het een opmerkelijke textuur heeft en als het goed wordt bereid, komt het netjes los van het bot, zoals generaties van obers hebben laten zien. Zeetong wordt gezien als een beetje een arme verwant – sommigen beweren dat het niet eens zeetong genoemd zou moeten worden.
De meest bekende platvissen zijn zeetong, schol, tarbot, sliptong, heilbot, tongschar en schartong. Deze verschillen in smaak, structuur en vorm. Al lijken sommige zeer op elkaar, is hun levenswijze wat het verschil in smaak maakt.
Zeetong, kabeljauw of schol: we zijn dol op een lekker visje, maar vis wordt steeds schaarser en duurder. De Nederlandse kottervisserij bevindt zich mede door torenhoge brandstofkosten in zwaar weer.Daardoor is er minder aanvoer van vis uit de Noordzee en rijzen de visprijzen de pan uit.
Tong: Noordzeetongen 3/4st/kg: €/kg 29,98.
Tong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op z'n best van juni tot januari. De periode waarin de tong het meest kuit schiet is van maart tot en met mei, en we raden omwille van de mindere vleeskwaliteit dan ook aan om de tong in deze periode links te laten liggen.
€ 29,50. BTW) 1 kilo sliptong vers uit de Noordzee per kilo vacuüm verpakt. De sliptong weegt ongeveer 100 a 150 gram per stuk.
Op menu's wordt vaak onderscheid gemaakt tussen (zee)tong en sliptong, terwijl het in beide gevallen om dezelfde soort gaat! De (zee)tong is een volwassen tong, terwijl een sliptong een jonge, ofwel babytong is. Volwassen tong is meestal groter dan 27 cm, terwijl sliptong varieert tussen 24 – 27 cm.
Sliptong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar de beste tijd om deze vis te kopen is van mei tot en met oktober. In deze maanden is de kwaliteit op zijn best en is de vis het meest smaakvol. Tijdens deze periode is de sliptong ook vaak goedkoper en beter beschikbaar.
Verdeel ⅔ van de ghee over 2 ruime koekenpannen en bak per pan 3 sliptongen op middelhoog tot hoog vuur in 5 min. gaar. Keer slechts één keer halverwege, dat zorgt ervoor dat de vis mooi heel blijft. Neem uit de pan en houd afgedekt warm op een bord.
Zeetong is een platvis die op de bodem leeft. Vanwege zijn habitat loopt hij het risico op kwikverontreiniging . Methylkwik is gevaarlijk tijdens de zwangerschap omdat het schadelijk kan zijn voor de zich ontwikkelende foetus, maar de FDA heeft vastgesteld dat zeetong lage niveaus methylkwik bevat.
Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid.
Zo ging het in 2023 om de schartong: "Een vissoort die terecht nog meer promotie verdient en waar veel van onze bekende koks graag mee aan de slag gaan", klonk het bij toenmalig Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V). Maar na 35 jaar zal er anno 2024 geen Vis van het Jaar gekozen en dus gepromoot worden.
Het sliptongseizoen loopt van juni tot en met februari. In deze maanden smaakt de sliptong op zijn best. Van maart tot en met mei schiet de sliptong kuit, waardoor de sliptong erg mager wordt en minder lekker om te eten.
Als het aankomt op het bakken van vis in zijn geheel, zijn er maar weinig die een tongschar overtreffen. Deze glorieuze vis heeft puur wit vlees dat schoon en zilt van smaak is. De huid is ook heerlijk en moet altijd gegeten worden , omdat deze niet die lichte bitterheid heeft die sommige vishuiden hebben.
Om te beginnen zul je niet die visachtige of aquatische smaak hebben die je in de meeste andere vissoorten vindt. In plaats daarvan zul je een aparte, milde en zoete smaak vinden. Met dit unieke smaakprofiel leent de zeetong zich goed voor verschillende culinaire bereidingen.
Niet alleen door de smaak, maar ook door het prijskaartje. Dat is niet voor niets, door de populariteit van de vis is de vraag dus groot, en daardoor ook ietsje duurder dan andere vissoorten. Maar ze zijn absoluut het prijskaartje waard. Omdat hij zo populair is zijn mensen bezorgt over de populatie.
Hoeveel sliptong/zeetong per persoon
Een sliptong weegt gemiddeld 250 gram, van deze 250 gram is ongeveer 40 procent visfilet. Eet je sliptong samen met groente of pasta zoals in één van onze recepten? Dan raden we aan om 3 tot 4 sliptongen per persoon te bereiden.
De vis kan je van tevoren schoonmaken en kruiden, maar bak de vis pas vlak voor het serveren. De slibtong is gaar als het vlees stevig en ondoorzichtig is en loslaat van de graat. Het duurt ongeveer 4-5 minuten per kant.
Sliptong is een overheerlijke vis, maar vaak vrij prijzig in een restaurant. Voor een paar sliptongen ben je al snel meer dan 20 euro kwijt. Maar, voor het eten van sliptong hoef je niet per se de deur uit. Deze vis is heel eenvoudig zelf te bereiden!
Wat is juist: slibtong of sliptong? De juiste schrijfwijze is sliptong, met een p. Sliptong bestaat uit de stam van het werkwoord slippen ('wegglijden') en tong. Sliptongen danken hun naam aan het feit dat ze zo klein zijn dat ze gemakkelijk door de zeef slippen waarmee de vis wordt gesorteerd.
Verse sliptong 1 kg, heerlijke verse sliptong zonder vel. Dat zijn 7 tot 9 sliptongen.
Is sliptong gezond? Sliptong is een vrij delicate magere vis. Hierdoor zit hij niet boordevol essentiële omega 3 vetzuren zoals bijvoorbeeld een vette makreel maar hij levert zeker een bijdrage aan een goede gezondheid.
Omdat dit een dagvers product is, kan de prijs schommelen. Let op, de aangeduide prijs is een PRIJS BIJ BENADERING, de vissen worden afgewogen aan € 55.95/kg.