Boksen is een goed voorbeeld van een HIIT training (High Intensity Interval Training). Dat betekent in een korte tijd zeer intensief sporten en verschillende oefeningen afwisselen met actieve rustperiodes. Behoorlijk intensief dus. Tijdens een work-out van 45 minuten verbrand je tussen de 600 en 800 calorieën!
Boksen is een goed voorbeeld van een HITT training (High Intensity Interval Training) aangezien je continu in verschillende hartslagzones zit. Het is goed voor je algehele lichaamskracht, conditie, balans, coördinatie, vetverbranding en je geest. Je kan letterlijk al je jouw negatieve gevoelens en stress eruit slaan.
Met boksen train je alle spieren in je lichaam. Je gebruikt de been- en bilspieren om stabiel te blijven staan, maar traint tegelijkertijd ook je schouders, rug én buikspieren. Het is dan ook een full-body workout waarbij je lichaam flink op de proef wordt gesteld. Top training, zo'n boksles!
Je zou denken dat je met kickboksen vooral aan je armen en benen werkt, maar bij een boksoefening span je altijd je buikspieren aan - als je het goed doet. Een sterke core zorgt er ook voor dat je boksmoves nog beter worden.
Als je altijd minimaal drie keer per week krachttraining (fitness) hebt gedaan, zit het meestal qua kracht wel goed. Boksen is echter een combinatie van beide. Dus als onervaren sporter raden wij twee keer per week aan. Als ervaren sporter is dit zo'n drie tot vier keer per week.
Je verbrandt veel calorieën
Als je af wil vallen is het belangrijk om meer calorieën te verbruiken dan dat je binnenkrijgt, zonder jezelf uit te hongeren. Door een kickbokstraining aan je workout routine toe te voegen, verbrand je tijdens een intensieve training circa 475 tot wel 800 kcal per uur.
Boksen is veelzijdig, maar ook zeker intensief. De bokshouding in combinatie met de kracht, snelheid en het uithoudingsvermogen zorgen ervoor dat er behoorlijk wat belasting komt op het lichaam. Niet zo vreemd dus dat boksers nog weleens bij ons komen met pijn, bijvoorbeeld door een schouder blessure.
Boksen. De vele torsobewegingen die je tijdens het stoten en slaan maakt, zijn mogelijk niet ideaal voor je rug. Mocht je je uurtje in de ring toch niet willen overslaan, zorg er dan voor dat je je core constant aangespannen houdt om blessures te voorkomen.
Er is niets beters dan een training door een goede coach in de club als je beter wilt worden in boksen. Maar het kan ook zeer effectief zijn om thuis nog wat extra trainingssessies in te plannen. Op die manier kun je op je eigen tempo je technieken ontwikkelen en alle tips van je coach toepassen.
Denk hierbij aan buikspieroefeningen zoals sit-ups & planken, verschillende opdrukoefeningen, versterken van de schouderspieren en oefeningen voor de beenspieren zoals squats. Hierdoor maakt het de bokszaktraining ook een total body work-out. Daarnaast bouw je spieren op door het uitoefenen van de combinaties zelf.
Er is het risico op een hersenschudding en daarbij behorende klachten als duizeligheid en misselijkheid. Word je vaker op je hoofd geraakt, zoals professionele boksers, dan is er kans op blijvende schade.
Een bokszak is een goede manier om thuis te trainen. Hierbij heb je de keuze tussen een klassieke hangende bokszak en de staande bokszak. Zeker thuis kan zo'n staande bokszak handig zijn, want je kan niet zomaar overal een bokszak ophangen.
Per uur kun je er wel zo'n 750 tot 900 calorieën mee verbranden. Daarnaast is boksen ook de ideale uitlaatklep voor als je kampt met stress.
Doe je twee tot drie keer per week een intensieve bokszaktraining, dan zul je snel merken dat je conditie met sprongen vooruit gaat, je vet begint te verbranden en je meer spiermassa krijgt.
Ibrahim: “Absoluut. Boksen is een van de meest laagdrempelige sporten. Je hebt er geen dure sportschoenen voor nodig, meestal zelfs geen handschoenen in het begin. In de meeste Vlaamse boksclubs (er zijn er 55 aangesloten bij de Vlaamse Liga, nvdr.) is het lidgeld laag.
Boksen is een vorm van HIIT-training. Een bokstraining is een full body workout. Je werkt aan zowel je uithoudingsvermogen als je boven- en onderlichaam. Ondanks dat boksen een vechtsport is en een boksschool als intimiderende plek kan worden ervaren wordt de sport steeds populairder.
Houd je hand ontspannen tot je arm gaat bewegen en maak dan een vuist, zodat je stoot hard aankomt. Wanneer je een vuist maakt, krom dan je vingers naar binnen en wikkel je duim daar omheen. Zorg dat je duim naar achteren is geplaatst, zodat die niet bekneld raakt bij een slag.
Voor optimale prestaties tijdens je kickbokstraining of wedstrijd eet je: 1 – 1,5 uur van tevoren vooral simpele koolhydraten of; 1,5 – 3 uur van tevoren vooral complexe koolhydraten en eiwitten of; 3+ uur van tevoren: een volledige maaltijd van complexe koolhydraten, eiwitten en vetten.
1) Het maakt je fitter. Enkele jaren geleden heeft de ESPN samen met een groep onderzoekers bewezen dat boksen de sport is, die je de meeste conditie geeft. Een goede bokser zijn, vereist veel uithoudingsvermogen, kracht, dicipline en een behoorlijke hoeveelheid snelheid en behendigheid.
6 buikspieroefeningen waarbij de rug niet belast wordt: sit-up (crunch), double leg lift, brug, de fiets, de plank, en de zijdelingse lichaamslift.
De buikspieren vormen het verbindingspunt van het lichaam. Om goed krachtig te kunnen stoten zijn buikspieren van essentieel belang.
Is sporten slecht bij lage rugpijn? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is sporten juist goed bij lage rugklachten. Hierbij moet je denken aan wandelen, fietsen, zwemmen of zelfs fitnessoefeningen. Het gaat erom dat de intensiteit niet te hoog is en je het ontspannen kunt uitvoeren.
Boksen is goed voor je figuur
Het springen, slaan met je vuisten en het geven van stoten op zakken is ideaal om je spieren in je armen en benen enorm te versterken; boksen is daarom ook een cardio- en krachttraining in één.
Het risico dat je als bokser of kickbokser een verwonding oploopt aan je hand/pols is hoger dan bij vele andere sporten. Bescherm daarom je handen/polsen met een goede boksbandage. Boksbandages bieden versteviging aan de pols/hand om zo blessures te voorkomen.
Waarom kiezen vechtsporters voor een bandage? (of windsels)
Ze zijn van oudsher dé manier om je handen en polsen te beschermen tegen blessures tijdens het boksen en kick/thaiboksen. De bandages beschermen je hand optimaal omdat je ook de vingers en duim goed vast kan zetten.