Zonnebloemen zijn makkelijke inheemse planten. Veel verzorging hebben ze dan ook niet nodig. Alleen het wekelijks vochtig houden van de grond en afschermen of opbinden tegen de wind is vaak al voldoende. Geef extra water als het droog en warm weer is.
Ondanks dat je ze het beste maar weinig water kunt geven, zijn zonnebloemen wel flinke drinkers. Daarom is het belangrijk het waterpeil goed in de gaten te houden, en het water regelmatig aan te vullen zodat ze nooit zonder komen te zitten, maar liever nog ververs je het water om de paar dagen.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Zonnebloemen zijn juist dorstige bloemen. Zet ze daarom in een volle vaas met warm water. Het warme water is bedoeld om de bloemen een boost te geven en slap hangen te voorkomen.
De zonnebloem vormt een uitzondering. Deze bloem zet u het liefst in een schone vaas met heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen.
De gouden tip: giet heet water bij de hangende zonnebloemen en ze fleuren weer op. Zet de bloemen niet te diep in het water. Snijd de stelen van de zonnebloemen goed schuin af, voordat je ze in een vaas zet. Stelen die te dik of te stug zijn, mag je met de snoeischaar (schuin) knippen.
Zijn tip: giet heet water bij die hangende zonnebloemen en ze fleuren weer op. Hoe makkelijk is dat! Zet zonnebloemen trouwens sowieso niet te diep in het water, want door de behaarde steel kan het water omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen. Dan staan ze snel droog.
Om er lang plezier van te hebben is het belangrijk dat de stelen schuin worden afgesneden.Zet de bloemen niet te diep in het water en zorg ervoor dat er geen blad in het water komt. Als er blad in het water komt krijgen bacteriën de ruimte en zullen de zonnebloemen minder lang mooi blijven.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
Onderhoud zonnebloem
Als de Zonnebloem op een zonnige plaats staat, heeft het heel weinig onderhoud nodig. Af en toe water geven en bemesten voor een luchtige ondergrond is voldoende. De Zonnebloem hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen dode bloemen (bij meerdere takken) eruit knippen.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
Daarnaast doen zonnebloemen het erg goed in warme tot hete klimaten met veel zon overdag. Zoek dus het zonnigste plekje op in je tuin en plant de zonnebloemzaden het liefst aan de noordkant van je tuin zodat ze straks de hele dag zon krijgen. Ook zorgen ze zo voor de minste schaduw voor de overige planten.
Zaaitijd en bloeitijd. Je kan zonnebloemen het hele jaar door in huis zaaien als je ze daar ook wilt houden. Als je de planten in huis of in een kas wilt opkweken om de plantjes later buiten neer te zetten, dan kan je in maart daarmee beginnen.
Als de zon schijnt bloeien de bloemen letterlijk op en openen zij hun bloemen gericht naar de zon. Als vervolgens de zon weer ondergaat zullen de bloemen weer dichtklappen en zal de zonnebloem zijn kopje weer laten hangen. Een heel mooi en bijzonder gezicht zeker als u de bloemen voor uw ogen open ziet gaan!
Kies voor F1 zaden.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
Licht en warmte
De zonnebloem heeft veel direct zonlicht nodig, zo'n 6-8 uur per dag. Zet de zonnebloem plant daarom op een plek in de volle zon, maar wel beschut uit de wind.
Bloemen en de warmte
Sommige bloemen kunnen ook net ietsje beter tegen de warmte dan andere. Zonnebloemen, gladiolen, ridderspoor en gerbera's zijn maar enkele voorbeelden van soorten die de hitte makkelijker overleven.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
: Bloemen halen hun stevigheid uit de cellen in hun stelen wanneer die gevuld zijn met water. Uitgedroogde stelen of bacteriën kunnen ervoor zorgen dat de bloem minder water kan opnemen, waardoor de stelen – en dus ook de bloemen – gaan hangen. : Maak je vaas goed schoon en ververs het water.
Plaats de plantjes ongeveer 40 cm uit elkaar en doe dit niet te diep. Tijd om jouw tuin in bloei te zetten! Een zonnebloem is erg makkelijk en heeft, naast het wekelijks vochtig houden en het afschermen tegen wind, nauwelijks verzorging nodig.
De zonnebloem bloeit van juli tot oktober. Een plant kan dan meerdere bloemhoofden voortbrengen. Het bloemhoofd kan een diameter krijgen tot 30 cm.
De meeste soorten zonnebloemen krijgen maar 1 bloem per plant.
Zonnebloem. Deze hoge zonnebloem krijgt meerdere bloemen per stengel. De plant wordt ruim 2 meter hoog en is een perfecte bijenlokker.